Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителката в осми сезон на "Мастър шеф" работи върху създаването на регионален гастрономически бранд

Шеф Марианна Александрова за особеностите на варненската кухня и цацата като гурме

Чаровната варненка се влюбва в готвенето още като дете, едва на 7 годинки приготвя сама меденки


Преди малко повече от месец Марианна Александрова влезе в историята като първия варненец, триумфирал в кулинарното състезание "Мастър Шеф". Чаровната варненка, която отскоро е и асистент в Колежа по туризъм в морската столица, впечатли журито на финала с представянето на традиционни варненски рецепти, базирани на дългогодишни научни изследвания. У дома обича да приготвя морски дарове и здравословни рецепти. Говори за готвенето с трепет и вълнение, а любовта й към кулинарията "пламва" още като е дете. 

Първите меденки, телешко с нахут и македонска баница

"Страстта ми към готвенето се прояви още в най-ранна детска възраст. Още преди да навърша 7 години се опитвах да правя домашни рецепти като зеленчукови супи и меденки. Моята майка, която е моята кулинарна муза, предпочита да готви здравословна храна и от ранна възраст е възпитала у мен една хигиена на хранене. Веднъж обаче я издебнах, когато не е вкъщи и приготвих една рецепта за меденки, наситени с много захар. Тя беше очарована и като бях на 7 или 8 години за първи път ми повери да направя меденки за Коледа. Това беше огромна чест и отговорност за мен", спомня си с усмивка Марианна.

Голямо влияние й е оказала и нейната прабаба, която е била главен готвач в курорта "Златни пясъци" през 60-те и 70-те години.

"Като бях дете, с нея готвехме най-различни традиционни месни рецепти като телешко месо с нахут и македонска баница, която представлява дърпана баница с кълцано месо. Тя е уникална и до ден днешен за коледните празници я приготвяме у дома", сподели още Марианна.  Тя беше категорична, че това е начинът да се съхраняват традиционните стари рецепти.

Именно с възраждането на стара варненска рецепта тя спечели и финала на кулинарната надпревара. 

Особеностите и очарованието на варненската кухня

Мултикултурното влияние във Варна в края на XIX и началото на XX век е дало облика на традиционната регионална кухня, според шеф Марианна Александрова.

"Това го усещам и в ястията, които са приготвяли моите прабаби. Има влияние от гръцка, арменска, турска и руска кухня", коментира тя.

Според Марианна по-особеният климат по морето също отличава варненската кухня от останалите в страната. "Във вътрешността на България хапват по-питателна храна, докато във Варна се яде по-лека храна и морски дарове", допълни Марианна.

Вдъхновение от старите рецепти

Едно от любимите занимания на Марианна Александрова е да търси стари рецепти. Тя често се рови из архивите на варненската библиотека и попада на стари вестници от края на XIX и началото на XX век, в които има и рецепти от онова време. Каза, че всеки може да ги намери, стига да има уменията да чете на старобългарски.

"Много ми беше интересно да проуча какъв е бил добивът на риба в различните периоди - колко риба е вадена, как е приготвяна. Проучвала съм и доста стари ресторантьорски менюта", поясни още Марианна.

Рекламираме Средиземноморска кухня на фона на Черно море

Според Марианна Александрова много от традиционните варненски рецепти отсъстват от менютата на съвременните ресторанти.

"Обидно ми е като един горд варненец и представител на Черноморието да виждам реклами по билбордове на ресторанти, които предлагат прясна риба от Средиземно море. Така рекламираме риба от Средиземно море с панорама на Черно море. Това е абсурдно", коментира Марианна, която съчетава кулинарията и с туризма, а преди години е работила и като екскурзовод.

"Много пъти като екскурзовод туристите са ме питали за регионални ястия. Освен традиционните пържени риби нямаше какво да им препоръчам. Така започнах да проучвам и места, в които могат да опитат местна кухня. Оказа се, че това е възможно само в някои малки капанчета по курортите", спомни си тя. Именно тогава се заражда и идеята й за създаването на регионален гастрономически бранд. В началото на годината тя е публикувала научна статия с концептуален модел за всички стъпки, свързани със създаването на такъв бранд. Провежда и анкета сред варненци за любими продукти, които те преоткриват като родни. Така стига и до тиквичките, които бяха неизменна част от менюто й на финала на кулинарното състезание.

Цацата като гурме

Марианна Александрова недоумява защо много от големите и елитни ресторанти подценяват любимата на варненци риба цаца.

"Много често туристите са ме питали за класическа цаца. В доста ресторанти от по-висок клас не признават тази риба. Защо? В крайна сметка в Испания и Португалия ти вземат 15 евро за една порция сардини. При това добре приготвени. Ние можем да издигнем цацата на едно друго ниво. Аз съм правила доста интересни рецепти с цаца. Филетирала съм я, панирала съм я с "Панко" галета. Става едно уникално гурме изживяване с цаца. Просто трябва да има желание, страст и уважение към местната култура", категорична беше Марианна.

Забравените продукти

В политическия период между 1945 и 1990 година много от традиционните регионални продукти остават позабравени. Марианна Александрова напомни, че България е била един от най-големите износители на аспержи, но в този период те са били забранени, защото са смятани за аристократична храна.

"Имаме много стари рецепти с кестени. Дори в един стар варненски вестник открих рецепта за бишкоти с кестени. Това е много хубаво, защото кестените са с много малко съдържание на глутен и са подходящи за хора с подобни непоносимости. Могат да се направят с подсладител. Правих такива експерименти и стана прекрасно. Разкошни са и крем супите от кестени. Кестените имат много нисък гликемичен индекс и са  приложими като сгъстител за супи или за торти", поясни младата варненка.

Стари рецепти с... тапиока

В едно от старите издания на вестник "Домакиня", Марианна е намерила и рецепта с тапиока. "В периода между 1891 и 1895 година са сгъстявали супи с тапиока. Ние я считаме за екзотичен продукт, а се оказва, че 100 години назад, нашите предци са си готвили с нея. Варна е пристанищен град. Тук търговията никога не е спирала и тези продукти не са били екзотични, включително и във вътрешността на страната", коментира Марианна. 

Риба вместо рибица за Нова година

За новогодишната трапеза победителката в "Мастър Шеф" обича да приготвя традиционни рецепти, но често заменя пържолите с морски дарове. Една от любимите й рецепти е опушен паламуд върху канапе от белтъци и спанак, което изпича без брашно. Добавя крема сирене, след това паламуда, а накрая гарнира и с домашен хайвер. Марианна издаде и своята рецепта за здравословен домашен тарама хайвер, в която разбива хайвера на рибата с обезмаслена извара. По този начин се намалява приема на мазнини и въглехидрати. Технологичното време за приготвяне на тази рецепта е около 30 минути. Освен риба, Марианна Александрова обича да приготвя и скариди за Нова година, а с усмивка си призна, че ги предпочита пържени. Също толкова хрупкави стават и ако се приготвят на горещ въздух, поясни тя. А какво е една Нова година без руска салата? Марианна обаче я приготвя с малко по-различна майонеза, която е по-здравословна. Тя разбира авокадо със скир, а получената консистенция с нищо не се различава от индустриалната майонеза.

Марианна Александрова пожела на всички здраве през новата година. "Ако сме здрави можем да постигнем всички цели и мечти", категорична беше тя.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Марианна Александрова в звуковия файл в началото на публикацията. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15