Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човек е това, което яде - как да бъдем здрави и красиви?

| обновено на 05.01.24 в 10:52
Габриела Сакалиева - треньор по хранене, професионален фитнес инструктор и диетолог
Снимка: Габриела Сакалиева

Според  древна индийска медицина - човек е това, което яде. Ако не се чувстваме добре, то трябва да погледнем какво има на нашата трапеза, какво консумираме. Може би всеки ще се замисли какво вкарва в организма си всекидневно чрез храна и ще разбере как живее. 

Нина Милошевич разговаря по темата за манталитета ни на хранене и как да изчистим организма си от токсините с Габриела Сакалиева - треньор по балансирано хранене.

Габриела споделя, че многото хранене и изпит алкохол, изобщо всичко, което сме погълнали като прости въглехидрати и вредни хранителни продукти, води до натрупването на малко повече токсини в организма. За съжаление малко хора знаят как да изчистват тялото си след това. 

"Обикновено хората се подлагат на много крайни диети, спират да ядат много видове храна, което пък ги лишава от много хранителни вещества. Естествено това е за някакъв период - до следващата сватба, до следващото лято, до следващия празник и т.н. Затова е много важно да има баланс. Хранителните навици в България не са на най-високо ниво, макар че, тенденциите в последните години са, че хората започват да се информират повече. Но го има и това, че от повече информация може да се дезинформират. Най-много щети се нанасят върху нашите клетки. Основната лаборатория в нашия организъм е черният ни дроб и той страда най-много вследствие на изяденото количество храна и изпити напитки", споделя треньорът по балансирано хранене. 

Ето и няколко съвета от специалиста: 

1. Пиене на топла вода, не студена, не прекалено гореща, а топла. Тя изчиства нашия организъм пълноценно и се усвоява бързо;

2. Прием на хранителни добавки - с храната трудно може да си набавим тези толкова важни за организма ни съставки. Те са важни за храносмилателната ни система;

3. Изготвяне на индивидуален хранителен режим, който да е съобразен с начина на живот на човека, с възрастта му, със здравословното и активното му състояние;

Габриела Сакалиева препоръчва преди всичко консултация със специалист - с лекар, с диетолог, с лицензиран треньор по хранене и с лицензиран треньор, с когото ще спортуваме.

"Много е важно да се доверим на тези специалисти поне в началото, докато свикнем и установим едно постоянство", добавя Сакалиева. 

По отношение на гладуването Габриела уточнява, че приетият термин е гладолечение. "Важно е, когато човек прибягва към гладолечение, ако има здравословен проблем, задължително да бъде под наблюдението на специалисти, които имат опит. Има много модерни техники на хранене като фастинг и прочие, но по-важното е, че ние трябва да си набавяме всекидневно определени микро и макро елементи, необходими за доброто ни здраве, за енергия и здрава мисъл. Те са в основата на добрата работа и функциониране на нашите органи, добрата линия и излишните килограми. Всичко е в баланса - просто да се научим да го правим.", добавя Габриела. 

Габриела Сакалиева е бивш професионален спортист по плуване, лицензиран фитнес инструктор от Национална спортна академия - гр. София, с богат опит като треньор по балансирано хранене. Съвсем скоро Габриела ще завърши и още едно висше образование, по хранене и диетология. В момента продължава да работи с различни възрастови групи, както в залата си в София, така и онлайн като съветва и менторства хора, решили да променят начина си на живот чрез хранене и спорт. Като майка на две деца и в очакване на трето, Габриела добре знае и нуждите на бременните жени, затова скоро стартира и нова група за гимнастика за бъдещи майки.  

Целият разговор може да чуете в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малките общини у нас в неравна битка с обезлюдяването

Населението у нас намалява и застарява. Данните на Националната статистика за миналата година сочат, че у нас живеят под 6 милиона и 500 хиляди души. В сравнение с 2022 година населението на страната намалява с 2 229 души, или с 0.03%. 24 на сто от българите са над 65-годишна възраст, а най-нисък е делът на възрастното население в областите..

публикувано на 05.05.24 в 15:17

Признателни пациенти откриха паметна плоча на обичан лекар

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната плоча не е..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Свободата на медиите в ЕС е в упадък

Ще се превърнат ли обществените телевизии в Европа в "папагал на правителството"? Според германската неправителствена организация „Съюз за граждански свободи в Европа“ свободата на медиите в Европейския съюз е в упадък и е близо до "точката на пречупване“. Тази тревожна констатация е резултат от "умишлени атаки или небрежност от страна на различни..

публикувано на 04.05.24 в 14:35
Поразени сгради при руската атака в Чернигов, 17 април 2024 г.

Икономическото възстановяване на Украйна зависи от завръщането на бежанците

Според доклад на Международната организация по миграция (МОМ) близо една трета от населението на Украйна е било принудено да напусне домовете си. Около 3,7 млн. души все още са вътрешно разселени, а близо 6,5 млн. души са бежанци в други държави. МОМ съобщи също така, че повече от 14,6 млн. души, около 40 % от населението на Украйна, все още се нуждаят..

публикувано на 04.05.24 в 13:00

Свързани ли са наднорменото тегло и рискът от деменция?

Много благотворителни организации за борба с деменцията съветват хората да поддържат здравословно тегло, за да намалят риска от деменция. Някои проучвания обаче показват, че затлъстяването всъщност може да предпазва от деменция. Какво казват научните изследвания? Доказателствата за връзката между затлъстяването и деменцията на пръв поглед изглеждат..

публикувано на 04.05.24 в 12:05

Кой размества великденските стоки и как се стига до заблуди за цените?

Цената на великденските стоки трябва да е ясно обозначена и поставена в непосредствена близост до артикула, за който се отнася, независимо от това колко е голям или близък по вид до останалите. Това припомни основателят на онлайн платформата Габриела Руменова във връзка с ежегодните нелоялни практики в този период от годината. Заради по-големия поток..

публикувано на 04.05.24 в 10:28

Откриват Студио за психично здраве Св.София в гр.Варна тази вечер

Предстоят различни ателиета с интересни дейности.  Една от тях е насочена към възрастните хора на град Варна, като идеята е да направим смела крачка към усещането за това - да си нужен. Усещането за споделеност и съпричастност - ежемесечни срещи на хора в пенсионна възраст с различни и разнообразни инициативи и активности. Това каза за Радио..

публикувано на 03.05.24 в 13:30