Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязкото застудяване - как се отразява то на сърцето ни и какви са съветите на кардиолозите?

Снимка: pixabay.com

Да не променяме терапията си и ако дозировката на лекарствата за кръвно налягане през лятото е била намалена - да върнем старата през студените зимни дни. Този съвет даде в предаването "Новият ден" кардиологът д-р Ирена Русинова. 

Предстои захлаждане, а с него идват и проблемите за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания. Хипертониците, хората с исхемична болест, анемия и диабет са изложени на най-голям риск, предупреди специалистът. Студът е сериозен сърдечно-съдов фактор, особено за по-възрастните пациенти, допълни д-р Русинова. 

Ниските температури се понасят по-лесно от по-едрите хора, а възрастните трябва да спазват определени правила, за да не се окаже застудяването рисков фактор за здравето им. Те трябва да са облечени добре, с памучни дрехи и с по-широки зимни обувки. Важно е да приемат топли течности - чайове и супи, а когато се приберат на топло, затоплянето да става постепенно. Търкането на замръзналата област е погрешно, подчерта кардиологът. 

Какво се случва с тялото ни при излагане на студ?

Кръвоносните съдове се свиват (рецепторите за студ са разположени много близо до повърхността на кожата). По този начин става преохлаждане на крайните части на тялото, а кожата измръзва, ако охлаждането продължи. Студът свива и коронарните съдове. Когато при исхемистите тези съдове са запушени, започват анаболни процеси, появява се недостатъчно оросяване, което води до сърдечно-съдови инциденти. 

Какви са белезите при сърдечно-съдов проблем и кога имаме нужда от спешна помощ?

Ако при излизане на студ усетим болка зад гръдната кост - като стягане или като приседнала ябълка - и това продължи на пристъпи, трябва да търсим лекарска помощ. Това е тест за стенокардия и по този начин може да се открие сърдечен проблем, без да са усещани подобни симптоми преди това. Други белези за наличие на проблем, който изисква бърза лекарска намеса, са схващането на челюстта, задухът и прилошаването. 

За сърдечно здравите хора рязкото падане на температурите не би трябвало да окаже такова влияние, защото човешкият организъм е перфектна машина, която би трябвало да се справи с всички температурни промени, допълни д-р Русинова. 

Съветите на специалиста чуйте в прикачения звуков файл:





По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35