Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатът от VII Велико народно събрание Иван Иванов

Проблемът в съдебната система не е в структурата, а в състава й

Проблемът в съдебната система не е в структурата, а в състава й. Това каза Иван Иванов, депутата от VII Велико народно събрание, което изработва и приема новата Конституция на България след оставката на Тодор Живков. Коментарът му е в контекста на приетите промени на основния закон сега.
Бях и помня колко много умни участваха в създаването на тази Конституция. Колко много умни хора - не само от България, но и от чужбина, оказваха съдействие, за да може тя да бъде направена сравнително хармонично, спомни си Иванов и направи сравнение със сегашната ситуация.

Сега едни мушмороци, които са се шмугнали по тайнствен начин в политиката, започнаха да се бият в гърдите като горили, изведнъж решиха да правят някаква промяна, която е абсурдна, безсмислена и противобългарска, изрази мнението си той.

Иванов е скептичен и към експертизата на някои от предложенията за нови членове на Конституционния съд от парламентарната квота. Дано не стане това, което слушах, да сложат хора, които са толкова далеч от Конституцията, каза той и допълни, че има значение къде е завършено юридическото образование и какъв е опитът на кандидатите. Стават такива грешки, но това е заради липсата на държавност, път, посока и цел на държавата, смята той.

Според него през последните 30 години не са подготвяни кадри в правилните направления и изброи най-масовите и желани специалности - маркетинг, реклама и др.

Той споделя и мнението, че няма ясна обосновка какво представляват евроценностите. Някой хубаво измисли тази терминология, но не обясни какво стои зад нея, посочи бившият депутат.
Иванов изказа и убеждението си, че липсват лидери. Демокрацията не е нито политически, нито икономически строй. Тя е система за взимане на решения. В демокрацията трябва да участват подготвени хора, категоричен е политикът от близкото минало. Той шеговито припомни и вица за стария публичен дом.
Иванов не е оптимист, че нещата могат да се подобрят в най-скоро време. Прогнозира, че промяна може да има най-рано след 50-60 години.
Чуйте повече в интервюто на Даниела Стойнова с Иван Иванов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колекционери на лули показват над 200 вида в изложба във Варна

На 11 октомври варненските колекционери на лули ще проведат обща изложба, отбелязвайки една година от първата си среща. Изложбата ще се проведе в бръснарското ателие на Тони Боксеров в жк „Св. Иван Рилски“ и ще бъде отворена от 18:00 до 20:30 ч.  Очаква се да бъдат изложени над 200 лули и аксесоари, включително ръчно изработени и машинни..

публикувано на 08.10.24 в 12:59

Арх. Станчо Веков: Светът е толкова голям, че не би стигнал един живот да научим това, което искаме

Три експозиции с рисунки на различна тематика ще бъдат открити в различни художествени пространства във Варна от доц. д-р Станчо Веков. Поводът е Световният ден на архитектурата, 7 октомври, но и 75-годишнината на архитекта.  Експозициите под наслов „Къщата (от Българското Възраждане)“, „Лятото, морето...“ и „Скални структури“, ще бъдат открити..

публикувано на 07.10.24 в 08:00

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30