Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 милион лева нужни за справяне с проблемите на гробищните паркове във Варна

1 милион лева от Бюджета на Община Варна за 2024 г. са нужни за справяне с проблемите, пред които се изправя общинското дружество "Обреди" ЕООД в морската столица. Това съобщи в писмо до общинските съветници от Постоянната комисия „Собственост и стопанство” управителят Тодор Генков. 

Средствата са нужни за премахване на натрупани отпадъци в продължение на 10 години в гробищен парк „Запад” в с. Тополи, където според геодезическо заснемане те са в размер на 6 055 куб. м.  Необходими са и нови гробищни площи заради липса на земя в гробищните паркове „Запад” в с. Тополи и парк „Юг – 2" в местност „Кантара”, подчерта Генков. 

Съветниците решиха да се актуализира геодезическото заснемане на натрупания отпадък за сметка на дружеството. В писмо до общинска администрация съветниците предлагат и да се изкупят парцели в гробищния парк в село Тополи.

Община Варна да придобие безвъзмездно държавен парцел, който се намира в район „Младост”, решиха още съветниците от комисията днес. Теренът ще се използва за изграждане на образователна инфраструктура.  Планът предвижда да се работи в посока нова, иновативна образователна инфраструктура.

По време на заседанието бе взето решение и за допълнително увеличаване на капитала на дружеството „ДКЦ V Варна Св. Екатерина” ЕООД в размер на 8 400 лв. Те са за предпроектни дейности и проектиране за асансьорна уредба в болничното заведение. Решението предстои да се разгледа и на финансова комисия.  Друго решение бе свързано със Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания „д-р Марко Антонов Марков - Варна“, която ще има възможност за сключване на договор за задължително имуществено застраховане.  

Търговското дружество „Стадион Спартак” ЕАД е натрупало задължения в размер на 13 665.70 лв. , включително главници и лихви, за периода 1 януари 2018 – 31 юли 2018 г. и заради това е получена покана за доброволно изпълнение с ЧСИ. Това съобщи по време на заседанието Венцислав Маринов – изп. директор на търговското дружество. Натрупаните данъци и лихви са от друг период, когато Стадион Спартак бе част от смесено дружество, което вследствие бе разделено на две части, а Община Варна еднолично придоби базите и стадиона. Съветниците от ПК „Собственост и стопанство” дадоха положително становище и препратиха точката към финансовата комисия.

В друга точка от дневния ред по предложение на ПП-ДБ на следващо заседание на Общински съвет Варна да се отмени решение за продажба на имот срещу обезщетение в кв. „Младост”, който се използва от граждани като място за отдих. Поради големия обществен интерес, съветниците от ПП-ДБ предлагат той да бъде облагороден и превърнат в квартална градинка за отдих и игри. Парцелът е общинска собственост. Съветниците препратиха като писмо до общинската администрация да се разгледа това предложение, след което да се вземе крайно решение дали ще е зелена площ или нещо друго. А също така и да се изпратят алтернативни предложения до съветниците в ПК „Собственост и стопанство” за други парцели, подходящи за изграждане на нова сграда на администрацията на район „Младост” и социални жилища. Предложението бе прието единодушно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

377 са свободните места за второ класиране в детските ясли във Варна

377 свободни места са обявени за второ класиране за целодневен прием в самостоятелните детски ясли във Варна. В срок от днес - 3 юни до 10 юни, включително , електронната система за прием ще бъде отворена за регистрация на нови заявления. На 11 юни системата се затваря. Класирането ще бъде обявено на 12 юни до 17:00 ч. Срокът за потвърждаване на..

публикувано на 03.06.24 в 09:58

Изплащането на пенсиите започва на 7 юни

Изплащането на пенсиите през юни т. г. чрез пощенските станции ще започне на 7 юни (петък) и ще завърши на 20 юни (четвъртък), съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2024 г. Датата за изплащане..

публикувано на 03.06.24 в 09:17

Без вода днес

Добрич: ул. Поп Богомил до отстраняване на аварията и ул. Брацигово; Район Добрич-селска: с. Славеево; с. Владимирово; Район Балчик: ВЗ Сборно място; с. Дропла; с. Оброчище; Район Каварна: Каварна - ул. Калиакра; Район Г. Тошево: с. Йовково; с. Красен; с. Калина; Район Крушари: Пс Телериг - с. Зимница; с. Бакалово; с. Телериг;

публикувано на 03.06.24 в 09:11
Снимката е илюстративна

Обявиха резултатите от първо класиране за детските градини във Варна

Обявиха резултатите от първо класиране за детските градини във Варна. Те са публикувани онлайн  тук  , както и в учебните заведения.  От утре, 4 юни, започва записването, което продължава до 16.30 часа на 7 юни.  До 11 юни ще бъдат обявени и свободните места за второ класиране.  Третото класиране ще продължи от 24 юни до 5 юли.  Целия график може да..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

Без ток днес

Без ток от 09:00 ч. до 16:00 ч. във  Варна ще са живеещите на следните адреси:   ул. Мадара 17, 19, ул. Каймакчалан 10.  От 09:00 ч. до 17:00 ч . – в карето между ул. Густав Вайганд, ул. Христо Македонски, ул. Константин Доганов, ул. Хан Кардам. В Провадия без ток от 09:00 ч. до 17:00 ч. ще са на ул. Дунав, ул. Цар Освободител, ул...

публикувано на 03.06.24 в 06:43
Балчик

Слънчево и горещо днес, следобед ще се заоблачи

Днес ще преобладава слънчево време, по-късно през деня ще има временни увеличения на облачността и главно във вътрешността на района следобед, както и в часовете преди полунощ се очаква краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще бъде почти тихо, следобед със слаб до умерен вятър от юг и югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 30° до 35°,..

публикувано на 03.06.24 в 05:58

Деца създаваха цветя пред Радио Варна

Радио Варна и Държавен куклен театър – Варна отново организириха работилничка за деца. Този път малките участници изработваха цветя от всякакви цветни материали. Помагаха им актьорите от кукления театър. Това не е първата съвместна инициатива на Радио Варна и Държавния куклен театър. И тя е много успешна, каза директорът на театъра Вера..

публикувано на 02.06.24 в 17:04