Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненските дебатьори

Публично говорене, критическо мислене, толерантност към друга позиция, работа в екип. Ценни качества, които помагат да бъдем по-успешни във всяка сфера на живота. Има различни начини, по които можем да ги развием. Един от тях е чрез дебати. Ще припомня - в тълковния речник се посочва, че думата е само в множествено число и означава разисквания, изказвания, спорове по даден въпрос. България има национален отбор по дебати, който стигна до финала на Световното първенство в началото на миналата година.

Варненският клуб по дебати „Одесос“ е ученически, а президент е единайсетокласникът от Математическата гимназия във Варна Владимир Костов. Той казва, че от дебатите се развива ораторско майсторство и ясно изразяване:

"Развива обща култура. За самата подготовка за един дебат, това което е изключително важно, е да си запознат с настоящата обстановка в света, тоест, ако ходиш на по-съществени състезания, практика е състезателите да четат много новини, за да разберат защо нещата в света се случват по начина, по който се случват," казва Владимир.

Това прави и Димитър преди състезание. Отделя много часове в подготовка, като освен да чете новини, гледа дебати на световно ниво, за да чуе различни тези и аргументи. Не е имало тема, по която да си е променил мнението, но е имало много, по които си го е изградил:

"Случвало се е понякога да се пада на състезание или просто на спаринг някаква тема, по която аз не съм много дълбоко запознат и само като я прочета, в главата ми изникват пет-шест аргумента за и против," посочва Димитър.


Един от най-новите членове на организацията е дванайсетокласникът Венцислав Николов. Влиза в клуба преди по-малко от два месеца, защото решава да следва право:

"А ключът към правото е да защитаваш дори теми, в които не вярваш, а именно това се научих тук, защото човек трябва да бъде по-широкоскроен, трябва да бъде с по-отворено мислене, а в този клуб именно на това се учим, да имаме по-широк мироглед", обяснява Венцислав.

Състезания има всеки месец в цялата страна. Участниците в клуба пътуват най-често с влак. Събират се всяка събота в Младежкия дом във Варна, допълва Димитър Димитров:

"Няма нужда от записване, просто да дойдат в съботите от 13-14 часа някъде в Младежкия дом. Записването се случва към началото на календарната година, когато клуба ни се асоцира към Асоциация „Дебати България“ и реално просто трябва да запишем името и мисля, че се плаща нещо от рода на 5 лева членски внос, което е символично."

Когато например защитаваш чужда теза, се уверяваш на практика в старата истина, че нещата почти никога не са черно-бели. Нещо, което е изключително ценно и необходимо в човешките конфликти и взаимоотношения, по всяко време, в самия живот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35

Зима ли е? В Добрич започнаха деня с градус над нулата

1 градус температура на въздуха беше измерена тази сутрин в 6.00 часа в Добрич, съобщиха за Радио Варна синоптиците от НИМХ-Филиал Варна. Студено беше в цяла Източна България и край морето с температура на въздуха от 7 градуса в Шабла до 12 в Силистра, на носовете Калиакра и Емине и в Бургас, като във Варна беше измерена температура на въздуха..

публикувано на 16.05.24 в 09:15

58 изпълнители от шест държави ще се включат в Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" в Добрич

XXXIII-то издание на Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" – Добрич'2024 започва от днес в добруджанския град. То ще продължи до 18-ти май, когато ще се проведе церемонията по награждаването и гала концертът. Специален гост на конкурса тази година е Дара Екимова, а председател на журито е Хайгашод Агасян. В тазгодишното издание на Европейския..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39