Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовни писма отпреди век на изложба във Варна

| обновено на 13.02.24 в 11:15

14 февруари е дата, която, безспорно, предизвиква приятни емоции. Денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите, а и в голяма част от света - Ден на любовта. В последните години у нас тези два празника вървят ръка за ръка. Звучи неочаквано, но експерти от Държавния архив във Варна са подредили изложба, посветена на виното и любовта.

Оазис мой, Аз дълго се скитах в пустинята на живота сам като залутан бедуин, като призрак. Жаден бях, а нямаше кой да ми даде вода.

Така започва писмото на Любомир Владков до Венета Славчева. Писано е в края на 1945 година в Провадия. Той поет, тя актриса. Десетилетия тя е сред най-големите имена в летописа на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Освен поет той е  изтъкнат краевед, изследовател, авторитетно име в културния живот на Варна. Любовта между двамата пламва за цял живот. Писма на Любомир до Венета са представени в изложба на Държавния архив във Варна. Тя е посветена на празника на виното и любовта – 14 февруари. Две от витрините съдържат обяснения в любов, разказва старши експертът Албена Маджарова:

"Имаме много картички, много писма, които са пращани до изгорите, много са чувствени и нямаше как да не ги отбележим. И най-интересното, което на мен ми направи впечатление, много рядко писмата са писани на лист хартия, основно на картички. Явно душевното състояние на този, който я надписва, е илюстрирано с картинката на картичката и текста вече го допълва."


В експозицията са включени и писма до Сара Конфино. Момиче, което завършва обучението си в София, и се прибира във Варна. Тук си отваря фризьорски салон. Разменяла си е писма на френски със своя годеник. Те са предадени на Държавния архив през 1975 година от роднина на Сара. На френски език са и писмата на корабособственика Жан Золас до съпругата му Веселина.

А за да има равностойност между празниците, две от витрините са посветени на питието на боговете - виното. В тях са включени документи за създаването и дейността на винарска изба „Димят“:


"Съдържат протоколи, първо учредителен протокол на дружество „Димят“, протоколната книга, като сме я отворили на първа страница на Управителния съвет на дружеството. Двата протокола, с които се взима решение за сливане на Варненския „Димят“ с Беленския, както и протокол след тяхното обединение. Те продължават да съществуват като дружество „Димят“, обяснява старши експертът Севдалина Аврамова.

Експозицията може да разгледате до края на февруари, всеки делничен ден от 9 до 17 часа в сградата на Държавен архив - Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06

Второто издание на фестивала "БУНА" започва на 24 май

От 24 май започва второто издание на най-големия форум за съвременно визуално изкуство у нас БУНА. Във форума са предвидени 26 изложби, 14 пърформанса, 7 намеси, лекции, музика и различни преживявания. Темата на тазгодишното издание на БУНА — “Природата на връзките”, е посветена на екологията. Патрон на фестивала е министърът на околната среда и водите..

публикувано на 16.05.24 в 11:53

Напусна ни режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Кукления театър във Варна

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна. Тъжната вест съобщиха негови колеги.  "Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним..

публикувано на 15.05.24 в 16:45