Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколог: ВЕИ в морето няма да допринесат за енергийната независимост на гражданите и страната ни

Слагаме едни големи мощности, след това се чудим къде да продадем енергията, а малкия човек го запушваме сам да произведе тока си

Преди да започнем да изграждаме всякакви такива големи енергийни мощности, трябва да отпушим процеса гражданите сами да произвеждат своята енергия. Има достатъчно покриви и места, които са урбанизирани и не ги използваме. Ако първо регулираме това, после всякакви други мощности в море, планина и т.н. ще са допълнителни и биха балансирани енергийната система. Системата на малкия производител на ток е много проста – има нетно виртуално отчитане и в часовете, в които произвежда, но вие не сте си вкъщи, после това ви го приспадат от вечерната сметка. Така е в Германия, Франция, Австрия, Гърция, в цяла Европа. Но, в България това не се въвежда. За тях звучи като ерес ако имате вила и си сложите фотоволтаик, електромера на вилата да го свържете с този на вилата си и токът, който се произведе там да ви го приспаднат зимата от сметката. Това просто е ерес в България. Това коментира за Радио Варна екологът Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. 

Сега какво правим? Слагаме едни големи мощности, след това се чудим къде да продадем енергията, а малкия човек го запушваме сам да произведе енергията си. 

Това е отработена стратегия в българската политика - накрая слагаме един етикет „ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН ЕС“ 

Дали гражданите ще са зависими от тръбата от изток или от ветрогенераторите от североизток, те са все зависими. Една страна е енергийно независима, когато има енергийно независими граждани. При последната промяна на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) бяха приети всички условия на Брюксел за ВЕИ-та, малки фотоволтаици и т.н. Мислехме, че това ще облекчи живота и това ще накара гражданите да бъдат енергийно активни. Напротив, на следващия ден след обнародването на ЗЕВИ, през есента на 2023 г., не само, че гражданите не получиха никакъв бонус, а и тези, които имаха малки фотоволтаични инсталации бяха изключени на момента. Тези поправки в закона дадоха възможност на енергийните дружества да прекратят договорите. Досега те бяха задължени да присъединяват обекти, сега това задължение отпадна и те ги изпращат на борсата. Всички домакинства ще излезем на свободния пазар, но нали разбирате, че ако произвеждате киловат-два, до пет максимум, коя фирма ще тръгне да се занимава с вас да сключва договори за нетметъринг (б.ред. нетно отчитане от един и същи електромер на подадената към мрежата от дома и внесената към дома енергия), за виртуално отчитане и каквото се сетите, което всичко го има в закона. Но, знаете ли като четете закона, в първата му половина всичко, което Брюксел поиска го има, във втората започват да се прокрадват текстове, които преобръщат палачинката точно наобратно, коментира още Илиев. Това е отработена стратегия в българската политика. Затова не се случват нещата. Но, накрая слагаме един етикет „за всичко е синовен ЕС“.

Напълно е възможно бъдещите ветрогенератори да попаднат в бъдещите защитени зони в морето, които са в процес на определяне, допълни екологът.
По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35