Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият Синод трябва да определи кой ще поеме временното ръководство

Снимка: bg-patriarshia.bg

На заседание в днешния ден Светият Синод трябва да определи кой ще поеме временното ръководство на Православната ни църква, след кончината на патриарх Неофит. Според устава, Светият Синод се ръководи от старшия по митрополитско служение член, предаде БНР.

Изборът на нов патриарх става най-късно до четири месеца след смъртта на предишния.На това извънредно заседание на Светия синод се очаква да бъде определена датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество. 

Според Устава на Църквата, "когато патриаршеският престол овдовее, Светият синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав и ръководи делата на Българската православна църква - Българска патриаршия до избирането на наместник което се извършва в седемдневен срок от овдовяването на патриаршеския престол".

Наместникът предприема необходимите стъпки за избирането на нов български патриарх, а Синодът определя датата за свикване на Патриаршеския избирателен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в определен неделен ден епархийските избиратели.

"Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква; да е не по-млад от 50 години; да е управлявал епархия, като митрополит поне пет години; да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред", се казва в Устава на Българската православна църква.

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от: архиереите - митрополити и епископи; по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.

Припочнаме ви, че съобщението за кончината на патриарх Неофит беше обявена в полунощ от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

"Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва, ведно със Светата православна църква, към Всемилостия Бог, да упокои душата на нашия скъп патриарх в Божието царство, във вселението на праведните. И го настани сред избраните отдясно – където с небесните войнства да възпява във вечността с приятен глас Бога. Вечна, блажена да бъде паметта на светейшия наш отец Неофит –Патриарх Български и митрополит Софийски. Царство му небесно! Бог да го прости!", заяви епископ Герасим.

Неофит е починал от полиорганна недостатъчност във ВМА, след като Негово светейшество постъпи там в края на ноември 2023 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходът "Калиакра" празнува 40-годишнина в събота, в неделя посреща посетители

На 29 юни се навършват 40 години от издигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра". По случай годишнината в събота баркентината ще посрещне на борда си първия екипаж, начело с капитан Тома Томов, и официални лица, а в неделя посетители ще могат да разгледат учебния кораб. Това каза капитан Денчо Добрев, директор на Българския морски..

обновено на 26.06.24 в 12:31

ИТН при президента: Експертен кабинет при политическа криза е единственият възможен вариант

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма.  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев. Йорданов припомни и за..

публикувано на 26.06.24 в 11:30
Снимката е илюстративна

Резултатите от НВО за 10 клас: По-ниски оценки по математика, по високи по БЕЛ

49,4 точки е средният резултат по български език и литература, показват резултатите от Националното външно оценяване (НВО) на учениците от 10 клас. Миналата година успехът по БЕЛ беше 49,44 точки. По математика оценките са по-ниски – средно 33,1 точки срещу 34,5 през 2023 г. Изводът от този резултат е, че явно не се обръща достатъчно внимание на..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Курорта Албена, панорама

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена, което беше преструктурирано в участък през 2022 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 30 май тази година беше възстановена дейността и на РУ в Шабла. След поетия ангажимент на служебния вътрешен министър Калин Стоянов за..

публикувано на 26.06.24 в 10:32
Стоян Михалев

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов,  съобщава БНР. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:58

НС прие оставката на Филиз Хюсменова като депутат от ПГ на ДПС

Депутатите приеха оставката на Филиз Хюсменова като депутат от групата на ДПС, предаде  БГНЕС. Тя подаде оставка заради резултатите на партията от националните и европейски избори във Варна. За зам.-председател на групата на ДПС бе избран депутатът от Кърджали Байрям Байрям.

публикувано на 26.06.24 в 09:38

Увеличение на семестриалните такси да става с одобрението на студентите

Да бъде вземано становището и одобрението на студентските съвети при увеличаване на семестриалните такси във висшите учебни заведения. До това споразумение стигнаха представители на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща в министерството. Това каза за Радио..

публикувано на 26.06.24 в 09:07