Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу Законопроекта за ВЕИ в Черно море (СНИМКИ)

Протестно шествие от рибари и представители на туристическия бизнес се провежда във Варна. Около 200 души се събраха в района на Двореца на културата и спорта, за да изразят своето несъгласие със Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. 

"Не на перките", "Не убивайте риболова", "Оставка на Братоев, няма да се предадем" са част от лозунгите, издигнати от представители на туристическия бизнес и риболовната общност. 
Протестът протича на два етапа, съобщи за Радио Варна Емил Милев, председател на Сдружение "Черноморски изгрев". "Това, което провокира нашето недоволство, е опитът на Центъра за изследване на демокрацията отново да инициира законопроекта за възобновяемите енергийни източници в морските пространства на Черно море. Поводът за днешния протест е организирана от тях днес кръгла маса, която разбираме, че е отменена... Ние категорично се противопоставяме срещу изграждането на офшорни вятърни централи в Черно море. Изразявали сме нашите мотиви неведнъж! По този начин риболовният и туристическият бранш сме се обединили около идеята да се противопоставим и да не допуснем изграждането на такива паркове", допълни Емил Милев. 

Кръглата маса, планирана да се проведе във варненския хотел, ще бъде онлайн, съобщи пред журналисти по време на протеста Милев. "Няма да остане риболов в Черно море, за нас няма да остане туризъм, няма да остане и ресторантьорство в България", категоричен е Емил Милев.  Въпреки че срещата е онлайн, няма линк за достъп, и рибарите нямат възможност да се включат в нея. 

Той уточни, че от бранша биха подкрепили изграждането на ВЕИ само при две условия: "Ако възобновяемите източници бъдат изградени след 100-метровата дълбочина, когато няма да пречи на риболова, и ако сервитутната зона не е повече от 1 миля широка. Но на картата, представена от Центъра за изследване на демокрацията, това са три зони много близо до брега - пред Шабла е 1 миля, пред Варна е 10 метра дълбочина или на 300 метра от брега", уточни Милев. 


"Който иска да ни подкрепя, нека заповяда", каза още той в отговор на журналистически въпрос дали приемат подкрепата, заявена от някои политически партии, представители на които днес се включват в протеста. 

На място бяха народните представители от "Възраждане" Коста Стоянов и Борислав Гуцанов от БСП, които подчертаха, че подкрепят абсолютно исканията на рибарите, против Законопроекта са и внасят предложения за оттеглянето му. 


Рибарите ще поискат среща с кмета на Варна Благомир Коцев, тъй като договорите им за лодкостоянките закъсняват от доста време. Те казаха, че се надяват Общината да се задейства, защото чакат от месеци. 

Протестното шествие продължава към сградата на Община Варна. 

В 11.20 часа стана ясно, че кметът на Варна е приел протестиращите. 

Емил Милев и рибари искат от Коцев ясна позиция по отношение на ветропарковете в Черно море, договори и оставката на Лъчезар Братоев, началник на отдел "Рибарски пристанища". Рибарите изразиха готовност да протестират с искане за оставката на Братоев. "Няма да налагаме човек, който не е приет от бранша", посочи Благомир Коцев. Той допълни че иска подписка от рибарите, а не от политици. 




 



Крайната точка на протеста е пристанище "Карантината". 

снимки: Румен Сарандев и Даниела Стойнова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още един български баскетболист изгоря за нелегални залози

ФИБА наказа още един български баскетболист. Мартин Стефанов е със забрана за участие във всички дейности на ФИБА или свързани с нея такива за 18 месеца. Причината отново е нарушаване на Етичния кодекс и интегритет и участие в залози, поради което по-рано тази седмица бе наложена санкция и на Теодора Динева. Последните шест месеца от наказанието на..

публикувано на 04.05.24 в 11:15

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта в Бургас

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта задържаха митнически служители от Пристанище Бургас, съобщиха от Агенция "Митници". Стоките са открити в тайници на два контейнера, пристигащи от Китай за получател в България. Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници",..

публикувано на 04.05.24 в 11:11

Автобуси и тролеи по няколко линии с допълнителни курсове във Великденската нощ

Допълнителни курсове ще извършват автобусите във Варна в нощта на събота срещу неделя, навръх Великден. Вижте разписанието: - Автобусна линия 17 от Катедрала – 00:40 ч. и в 01:50, а от Галата в  23:00 ч. и 01:10 ч.; - Автобусна линия 22 от спирка „бл. 407“ в 22:45 ч. и в 01:20, от сп. "Централна поща" - в 00:40 ч. и 02:00 ч.; - Автобусна линия..

публикувано на 04.05.24 в 10:39

Според Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, потребителската кошница за Великден е с 6% по- евтина спрямо миналата година

С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата . 137 лв. е стойността ѝ тази година при закупуването на единица от всяка стока заедно с агнешко месо, 98лв. е без него при 106лв. по същото време миналата година. Твърдението е на председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата Владимир..

публикувано на 04.05.24 в 10:13

Изтича крайният срок за промени в състава или в наименованието на коалициите, регистрирани за участие в изборите на 9 ти юни

Партиите и коалициите имат последна възможност да подадат заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК) за извършване на промени в състава и/или в наименованието на регистрирана коалиция. Това може да стане до 17:00 ч. днес, 4 май. До 17:00 ч. на 7 май партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до ЦИК за регистрация на..

публикувано на 04.05.24 в 08:28
Изгрев във Варна

И днес ще бъде облачно, с валежи от дъжд

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На отделни места валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици, но до вечерта в повечето райони ще спрат. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури днес, ще бъдат в интервала от 15° до 20°. За Варна максимална около 18°. Вълнение на..

обновено на 04.05.24 в 08:21
Крит

Конфискуваха хиляди незаконни фойерверки на о-в Крит

Полицията на остров Крит арестува мъж, обвинен в притежание и търговия с хиляди фойерверки и сигнални ракети, които се използват незаконно по време на Великденските празници в Гърция. Полицейското управление в Ретимно проведе разследване в предприятието на заподозрения в района на Милопотамос и..

публикувано на 03.05.24 в 17:05