Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стогодишен юбилей отбеляза Минка Коджабашева от Соколово

100 години отпразнува сред своите четири дъщери и техните деца и внуци Минка Коджабашева от балчишкото село Соколово. На празника тя бе поздравена от кмета на селото Исмаил Исмаил и получи подарък от Община Балчик.

Минка Коджабашева е родена на 17 март 1924 година в румънското село Касапкьой, откъдето е и съпругът и Велико Коджабашев, напуснал този свят преди 36 години. Имат четири дъщери (Калина, Милка, Гинка, Митка), най-голямата ражда, когато е на 22, а най-малката – десет години по-късно. Като многодетна майка има медал за майчинска слава. Баба е на осем внуци, 12 правнуци.

Образованието си получава в Румъния до 7 клас. През 1941 година, по време на преселването, заживяват в Соколово. Там създава семейство със съпруга си през 1945 година. По професия е полевъдка, но след инцидент, при който по чудо оцелява през 1969 година (спасяват я военнослужещи, били на учение по това време в селото), заработва до пенсионирането си през 1975 година в детската градина, а след това помага в отглеждането на внуците. 

„Много благодаря, че сте ме почели, от това по-хубаво няма. Да сте живи и здрави, моите години да надминете“ - приветства събралите се близки, четири поколения, на празника и. Животът е много кратък и трябва да се даряваме с хумор, любов и уважение - убедена е столетницата, че това е рецептата за дълголетието. Когато е на 49 години губи близначката си и до днес смята, че живее годините на сестра си, с която са имали много силна връзка. Следващият голям празник, се шегува, че ще е на 125-атата и годишнина.




Две са столетничките, живеещи в община Балчик по данни на отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Другата жена, която навърши сто години през месец март 2024-та, е варненката Евдокия Грамова, която в момента живее във вилна зона Белите скали край Белия град. 

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:



снимки: Албена Иванова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Еманюел Макрон препоръча Варна като туристическа дестинация в социална мрежа

Варна бе спомената на първо място сред други градове като Сплит, Рим, Лисабон и Залцбург.  Това става по време на рубриката „отговори на Младите за Европа“ в социалната мрежа, популярна сред млади хора, Инстаграм. Там президентът на Франция коментира любопитни за французите теми, като един от въпросите беше „Коя дестинация бихте ни посъветвали да..

публикувано на 14.05.24 в 17:51

На 19 май жителите на Балчик да се оглеждат за дарове от националната кампания "Зелено четене"

В четвъртото издание на Национална кампания "Зелено четене" Балчик се включва чрез читалище "Васил Левски". На 19 май жителите и гостите на Белия град да се оглеждат за книгодарове, приканва за участие читалищният секретар Елица Стайкова. Петдесет български автори са дарили свои книги, които тя се надява да достигнат до повече хора. Търсете ги на места..

публикувано на 14.05.24 в 17:31

Върнаха в природата три спасени мечета

Успешно върнаха в природата три мечета, останали без майка миналата година. В  рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха  уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина.  Спасителни екипи пуснаха мечетата на свобода на внимателно подбрано  място, местообитание на кафяви мечки на територията на..

публикувано на 14.05.24 в 17:25

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с трето издание

На 19 май, неделя, от 11 до 18 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Варна ще бъде домакин на национална конференция за предучилищното и началното училищно образование на 4 и 5 юни

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование“ ще се проведе в курортния комплекс "Златни пясъци" на 4 и 5 юни.  Очаква се в събитието да се включат над 200 учители и директори от учебни заведения в цялата страна, представители на институции, неправителствени организации, образователни експерти и други...

публикувано на 14.05.24 в 14:53
ИУ, Варна

ИУ-Варна връчи годишни отличия на студенти и свои възпитаници

Академичнни отличия връчи днес ръководството на варненския Икономически университет по повод навършването на 104 години от основаването на висшето учебно заведение. Тържествена церемония, официални гости, много поздравления и концерт съпътстваха проявата, която се проведе в зала Аула на университета. Николай Колев получи наградата „Успешно..

публикувано на 14.05.24 в 14:50

Петдневен фестивал за празника на к. к. "Св. св. Константин и Елена"

5-дневен фестивал организират по случай празника на Св. св. Константин и Елена в едноименния курорт край Варна.  Събитието ще се проведе от 21 до 25 май на открита сцена, разположена под едноименния манастир.  Яница Кънева, Атанас Кателиев и Кристиана Атанасова ще излязат на сцената,  докато ученически състави, групи и DJ ще поддържат празничното..

публикувано на 14.05.24 в 12:40