Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигуриха финансиране за ремонта на "Калиакра"

Стягат баркентината за 40-годишнината ѝ

Ветроходният кораб "Калиакра" ще мине класов ремонт преди 40-годишнината си. За целта са предвидени 200 000 лева след решение на Българския морски квалификационен център. Вече е обявена процедура за провеждане на конкурс и остава да бъде избрана най-добрата оферта от варненските заводи, съобщи за Радио Варна  капитан Денчо Добрев, директор на БМКЦ.

Очакванията са баркентината да е готова до лятото, когато тя ще застане на Морската гара във Варна. Простираме се според чергата си, предполагам, че отделеният финансов ресурс ще стигне, каза Добрев. 
„Калиакра“ ще бъде подготвена за провеждане на мероприятия на борда й и учебна ще плавателна практика на морските гимназии. "Трябва да покажем "Калиакра" за годишната й. Има желания за провеждане на събития на кораба - сватби, както и морски кръщенета. От стажа има нужда и Малтийският тренинг център", очаква Добрев. 

Ремонтът на "Калиакра" ще даде възможност за крайбрежно плаване на баркентината. "За международно плаване е необходима по-голяма инвестиция", каза още капитан Добрев. 

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с капитан Добрев:


Българският морски квалификационен център е собственик на учебно-ветроходен кораб "Калиакра" от 2008 г. Негова основна цел е  обучението на младите моряци.

Плавателният съд е заложен на стапел на 5 октомври 1983 г. в корабостроителната в Гдиня. Корабът е довършен в корабостроителницата в Гданск и се третира по този тип след „Погория“ и „Искра II“, но с подобрени експлоатационни качества. Учебният ветроход е двупалубен. Горната палуба е изработена от стомана, но покрита с тиково дърво. Палубните надстройки от алуминиева сплав са две- едната е зад бизанмачтата, а другата- пред гротмачтата. Ходовият мостик е разположен в надстройката зад бизанмачтата. Носовата бронзова фигура е на националната героиня Калиакра, скочила с още 40 девойки от скалата, за да не попадне в турски ръце.

На 29 юни 1984 г. в Гданск при тържествена церемония на кораба се вдига български флаг. От официалното пристигане на кораба в Пристанище Варна на 7 август 1984 г. „Калиакра” става учебен кораб не само за моряците от търговския, но и от военния флот на Република България. След 1989 г. участва редовно в международните регати „Cutty Sark”, а по-късно „Tall Ships Races”, „Stan”, „Ветрило 89”. По време на състезанието Columbus през 1992 г. по повод 500-годишнината от откриването на Америка, Калиакра преплава два пъти Атлантическия океан и завършва третата от 143 ветрохода.

Състезания в международни регати и спечелени награди:

  • 1986 Cutty Sark Tall Ships Race Класиран първи в двете състезателни състезания и трети в  коригирано време
  • 1987 Cutty Sark '87 – Балтийско състезание
  • 1988 Cutty Sark '88 – Балтийско състезание
  • 1989 г. Асоциация за обучение по ветроходство на Холандия (STAN)
  • 1990 Cutty Sark Training Ships Race '90
  • 1992 Голяма регата Колумб '92
  • 1996 Cutty Sark '96 Mediterranean Race Печели сребърната купа и плакета за 1-ва позиция в клас A
  • 1997 Къти Сарк '97
  • 1998 Cutty Sark '98 Tall Ships Races награда за лоялност
  • 2000 Tall Ships '00 Спечели първия състезателен етап от Генуа до Кадис
  • 2001 Cutty Sark Tall Ships Race '01 Мемориален трофей на Питър и Саймън Кроутър
  • 2002 Cutty Sark Tall Ships '02 The Greville Howard Memorial Shield
  • 2005 Състезанията с високи кораби '05
  • 2006 50-тата годишнина на състезанията за високи кораби '06
  • 2007 Средиземноморски състезания на високи кораби '07
  • 2008 The Tall Ships' Races '08 Награда за лоялност Funchal 500 Tall Ships Regata и фестивал – награда за комуникация и сигурност
  • 2009 The Tall Ship Races '09 – Балтийско море, Гдиня до Клайпеда
  • 2010 Tall Ship Races Garibaldi '10 Communication Prize
  • 2010 Tall Ship Historical Seas '10 Трето място
  • 2014 Black Sea Tall Ship Races - награда за най-млад майстор
  • 2016 Black Sea Tall Ship Races – Трето място и награда за комуникации







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за нарасналото търсене на подобни заеми е, че заплатите се увеличават повече отколкото нарастват цените на недвижимите имоти,..

публикувано на 20.05.24 в 19:47

Започва спешно кърпене на улици във Варна, по списък и след сигнали

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна, съобщават от общинската пресслужба. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията.  Възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните..

публикувано на 20.05.24 в 17:42

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55

Внезапни проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.   Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителнаta агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Националната агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха..

публикувано на 20.05.24 в 15:21

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на..

публикувано на 20.05.24 в 14:21

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50