Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Няма документиран случай на "хакнат" чатбот - технологията е надеждна, лесна за ползване и спестява на човека повтарящите се рутинни дейности

Елица Стоилова
Снимка: В. Василева

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект? Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно. 

Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без намесата на човек. Чатботът имитира разговор с човек и може да връща обратна връзка с информация под различни форми. Стоилова разказва, че първият чатбот е създаден още през 1966 година. 

"Това е изключително стара технология и това, че сега чуваме за нея и започваме да използваме масово е, защото тя вече е в стадия си на зрялост. 

Първият чатбот е бил психотерапевт. Още тогава хората не са могли да направят разлика между разговор с истински психотерапевт и с този чатбот, който се е казвал Елиза. Според Елица Стоилова страхът се опира до непознаване на самата технология.

Първите чатботове, които са станали популярни, са нямали изкуствен интелект и са давали голям процент неправилни отговори, разказва Стоилова. Това е определило и първото впечатление у хората, че технологията не може да върши добра работа, добави тя.

 "Технологията през последните пет - шест години драматично се промени. Изкуственият интелект навлиза много сериозно в тази сфера на автоматизация на комуникацията с потребители. В днешно време, използвайки тази технология, отговорите са точни, конкретни и изключително персонализирани, като бизнесът остава в позицията си на контрольор", категорична е Стоилова.

Според създателката на платформата без използването на технологията се губи един огромен човешки потенциал в монотонна и рутинна комуникация, която може да бъде автоматизирана. Едновременно с това, бизнесите в България и не само, страдат от липса на работна ръка. Според статистика 78% от бизнесите не могат да си намерят персонал, а едновременно с това 80% от персонала извършва рутинни дейности, което ги довежда до бърнаут. Стоилова е категорична, че чатботовете няма да изместят персонала, а напротив. На технологиите се дава рутинната работа, за да може хората да вършат задачи с по-висока добавена стойност, каза тя, като допълни: "Увеличава се мотивацията да се развиват като професионалисти, когато им е интересно да работят."

Ели, библиотечният чатбот на Варна, е един от най-старите с изкуствен интелект у нас. В това отношение Регионалната варненска библиотека е уникална организация, категорична е Стоилова. "Силата на Ели се видя по време на пандемията. Защото когато библиотеката затвори за 13 седмици подред, Ели беше единственият служител, който си работеше 24 часа и не се боеше от COVID. Тя спестява работата на двама библиотекари и до ден-днешен."

Най-простият начин на комуникация в днешно време е чрез чата, казва основателката на платформата. Той стана и основен от 2015 година насам. Чатботът спестява на собственици на хотели поне 1400 часа на година. Той обслужва клиенти от 17 държави на английски език и 42% от заявките се случват нощно време, добави Стоилова. 

"Зад всеки чатбот стои човек или екип от хора с характер. Винаги ме питат колко умен може да бъде един чатбот и отговорът е колкото умен е екипът зад него."

В момента Елица Стоилова разработва с нейната компания проект за майндфулнес. В случая това е умен чатбот асистент на преподавателите по майндфулнес, за да може хората, които търсят първоначална информация да могат  да я намират в един удобен за тях формат.

"Последните няколко месеца големите медии започнаха да говорят за епидемия на самотност. Всеки четвърти човек е самотен. Това са 70 милиона души в Европа, които се срещат с приятели или роднини най-много един път в месеца. В такъв един момент чатботът с изкуствен интелект се превръща в мост", казва Стоилова. Тази технология може да помогне на по-стеснителни хора и да премахне бариерите в комуникацията, добави тя.

Разговорните изкуствени интелекти са абсолютно безвредни технологии, категорична е Стоилова: "Технологията сама по себе си не е добра или лоша. Въпросът е в избора, който правят хората как да я използват." Според Стоилова хората трябва да променим навиците си, за да се развиваме и да ползваме новите технологии. 

Преди да започне да се занимава с изкуствен интелект Елица Стоилова е работила като генерален директор на хотел в чужбина. Опитът и в тази сфера и проблемите, които е видяла, са я мотивирали да намери решения за тях чрез нови технологии. 

Цялото интервю с нея можете да чуете тук:


По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58