Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишният доклад на Апелативния съд:

Увеличават се наказателните дела за катастрофи във Варна

Новопостъпилите наказателни дела през миналата година  в Апелативен съд – Варна са 430 или с 20 повече от предишната. Най-много отново са тези за тежки транспортни произшествия – 18. Производствата за причинена смърт по непредпазливост са 13. Общата стойност на наложените ефективни наказания се равнява на 230 години и 8 месеца. Трима са осъдените на доживотен затвор. Това сочи годишният отчетен доклад на институцията

Запазва се тенденцията обаче за намаляване на броя на постъпилите дела като цяло. 

„Това е процес, който е извън активността и мотивацията на който и да е съдия или председател, каза административният ръководител на съда Ванухи Аракелян. През 2023 г. постъпилите дела са 1640 - със 111 по-малко от 2022 г. Обичайно най-много са търговските спорове – 41,3% /677/, следвани от гражданските – 32,5% /533/ и наказателните дела – 26,2% /430/.

От търговските дела 80% са свързани със спорове по търговски сделки. 5% са за дружествени спорове. 162 дела са с предмет застрахователни искове за обезщетения за неимуществени вреди в резултат на катастрофи. Присъдените по тях суми възлизат на 10,43 млн. лв.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Затварят временно ул. "Брегалница" заради планирана резитба

Във връзка с планирано премахване на опасни клони от дървета на улица "Брегалница", на 14 май (вторник) от 10 до 12 часа пътното платно ще бъде затворено. Дейностите по подрязване на дърветата ще се извършват в участъка от ул. "Кюстенджа" до Второ районно полицейско управление - Варна.  От Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“..

публикувано на 13.05.24 в 11:25

МВР със спецоперация за безопасност по пътищата

Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той е част от мерките за повишаване на пътната безопасност и..

публикувано на 13.05.24 в 10:57

Катастрофа затруднява движението на АМ "Хемус" край Варна

Катастрофа затруднява движението на 419 км в посока Варна, в района на надлеза Игнатиево-Тополи.  Сигнал за инцидента е подаден в 9 часа и 3 минути тази сутрин, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Тежкотоварен автомобил, който обслужва пътя на магистралата, бива блъснат от лек автомобил, който се движи по аутобана...

публикувано на 13.05.24 в 10:32

На 20 май отваря електронната система за прием в детските градини и подготвителните групи във Варна

Електронната система за прием в общинските детски градини, детските градини с яслени групи и за подготвителните групи в училищата -  https://dg.uslugi.io , ще бъде активна за регистрация на заявления от 10 часа на 20 май 2024 г. Крайната дата за кандидатстване е 30 май 2024 г. До 23:59 часа на този ден могат да се регистрират, редактират или анулират..

публикувано на 13.05.24 в 09:38

Делегация на Червения кръст посети екипажа на "Галакси Лийдър"

Делегация на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) е посетила екипажа на товарния кораб "Галакси лийдър", отвлечен от хутите през ноември, предаде БГНЕС.  Кораб с българи на борда отвлечен от бунтовници от Йемен Двама българи са част от екипажа - к апитанът и помощник-капитанът на кораба.  ЕП гласува резолюция за бързо и..

публикувано на 13.05.24 в 09:24

Регионална конференция за приобщаващото образование в детските градини предстои във Варна

Втора  Регионална конференция за споделяне на добри практики в приобщаващото образование на деца със специални потребности в детските градини ще се проведе на 15 май, сряда, във Варна. Събитието ще се състои в актовата зала на Първа езикова гимназия с начален час 9.  Темата на форума е „Традиционни и иновативни подходи при създаването на..

публикувано на 13.05.24 в 09:15

Безплатни изследвания за диабет във Военна болница-Варна от днес

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в Многопрофилната болница за активно лечение-Варна към Военномедицинска академия (ВМА). Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза..

публикувано на 13.05.24 в 08:30