Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло и Оскар по пътя към Олимпиадата в Париж

4
Ивайло Стойчев и Оскар.
Снимка: Румен Сарандев

Петима български полицаи с кучета ще са част от многонационалният екип, който ще се грижи за сигурността във френската столица Париж по време на Олимпийските игри.

Единият екип е от София и по два екипа са от дирекциите на полицията в Пловдив и във Варна.

Общо в охраната и безопасността на олимпийските обекти ще се включат полицейски представилите от 40 държави, което се случва за първи път в историята на Игрите.

Сред петте екипа е и този на варненския полицай Ивайло Стойчев и кучето му Оскар. И двамата имат солиден опит при охрана, разкриване на престъпления, обезпечавали са реда при безредици, футболни срещи и др.

Четириногият „униформен“ е от породата белгийска малиноа (белгийска овчарка) и е специално обучен да разпознава взривни вещества, разказва Стойчев, който работи с кучета вече повече от 15 години.



Снимки: Румен Сарандев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, алеята край Морска гара

С дрон ще следят туристическите потоци около възлови места във Варна

Три точки в централната част на Варна са обект на наблюдение с помощта на дрон - районът на Операта, входът на Морската градина и Морска гара. Целта е да бъдат проследени туристическите потоци в най-натоварените месеци от годината, а на базата на събраната информация да бъде направен анализ, който да послужи да изготвянето на препоръки към институциите..

публикувано на 19.09.24 в 14:22

Над 300 състезатели очаква детският плувен фестивал „Варна 2024“

Над 300 състезатели ще се включат в 12-ото поредно издание на детския плувен фестивал „Варна 2024“. Участниците тренират в 11 български спортни клуба - „Торпедо“, “Елит Спорт“, „Делфин“, „Аква спорт“, „Албатрос“, „Юлиян Русев“, „Оренда“, „Черно море“ , „Астери“, „Одесос“ и „Галата“. Организатори на инициативата са Община Варна и КПС „Торпедо“...

публикувано на 19.09.24 в 12:36

"Нощ на литературата" предстои на 25 септември във Варна

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна и още девет града в България. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица. Събитието вече дълги години привлича любителите на..

публикувано на 19.09.24 в 09:26

Обредна яма и рядък зооморфен съд от 4 150 г. пр. Хр. откриха в "Провадия-Солницата"

Обредна яма с депонирани обредни предмети от късния халколит е открита в Праисторическия солодобивен център "Провадия-Солницата". Това съобщи академик Васил Николов - ръководител на разкопките. Той обясни, че откритието е много важно, защото обредите са извършвани, преди хората да напуснат селището заради климатичните промени и пресъхването на..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Преглеждат безплатно за риска от туберкулоза във Варна

И утре, 19 септември, в рамките на кампания „Седмица на отворените врати“, ще се проведе безплатен скрининг за риска от туберкулоза във Варна, припомнят от общинския пресцентър. Прегледите се провеждат в „Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания-Варна“ ЕООД (адрес: ул. „Мануш войвода“ №11 А) от 8 до 11:30 ч. в кабинет..

публикувано на 18.09.24 в 14:26

Безплатно плуване за деца във Варна, записванията са до 22 септември

Нов курс по плуване за деца от 8 до 12 години  започва следващата седмица на плувен басейн „Делфини“ във Варна. Записванията за начално обучение са до 22.09.2024 г.,  а тренировките ще се провеждат от 23.09.2024 г. до 07.11.2024 г. Началното обучение се провежда от СК „Делфин“, СК „Юлиян Русев“, СК „Галата “, ПСК „Черно море“, СК „Астери“, СК..

публикувано на 18.09.24 в 11:55
Снимката е с илюстративна цел

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

На 18 септември се отбелязва Денят без загинали на пътя. Той се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).  Мотото на кампанията тази..

публикувано на 18.09.24 в 09:52