Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може например да продължи образованието си в университет.

Към днешна дата учителите във Варна не са получили указания за провеждането на националното външно оценяване по български език и литература, макар че има промени в съдържанието на изпита, коментираха за Радио Варна учители от различни гимназии. Подготвят учениците според публикуван модел в сайта на Министерството на образованието и науката за настоящата учебна година. В него са посочени две задачи по-малко от миналата година и същия брой произведения на български автори.

Според Веселина Трендафилова, учителка по български език и литература, в момента огромен проблем е функционалната грамотност на учениците, която е свързана с липсата на четене на всякаква литература. Конкретно десетокласниците се затрудняват най-много при задачите с отворен отговор – например създаването на теза, като им е трудно да формулират собствено изказване и собствена мисъл. Затруднява ги също и писането на резюме.


Веселина Трендафилова

Десетокласници споделиха за радио Варна, че не са мотивирани да се явяват на изпити по НВО, защото те не са важни за тях. Особено за тези, които ще продължат да учат до 12 клас.

Веселина Трендафилова посочи, че в големия град децата продължават образованието си до 12 клас, но в по-малките населени места има групи от ученици, които не продължават и за тях е важно да имат някакъв документ, който удостоверява определено ниво на компетентност. Затова смята, че изпитите трябва да бъдат по желание и на тях да се явяват само учениците, на които им е необходим документ за завършен първи етап на средно образование.

Веселина Трендафилова каза още, че няма последствия, ако ученик не се яви на изпита по НВО в 10. клас.  На него се пишат точки, а не оценки и тези точки не влизат във формирането на успеха на учениците нито в 10. клас, нито след това.

Ученици споделиха, че в някои гимназии във Варна учителите по съответните предмети са заявили, че ако възпитаниците им получат точки под определения от тях брой, може да ги оставят на поправителен и това е единственото, което създава напрежение и притеснение.



От своя страна учителите полагат различни усилия и методи, с които да стимулират учениците си да учат, за да имат познания и дадат най-доброто от себе си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни изследвания за диабет предлагат във Военна болница във Варна

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия (ВМА). Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза захарен диабет, съобщават от ВМА..

публикувано на 29.04.24 в 16:40

Лесна работа: Душевност наша... необятна и неразгадаема

Великата седмица – време духовно. Искате ли да се фокусираме върху необятната и неразгадаема наша душевност? С делнични примери. Да речем, запазвате си час за лекар през съответното приложение. Планирате бързи и стегнати действия. Реалността е различна. Явявате се пред кабинета десетина минути по-рано. Пространството е малко: осем стола..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Наградиха ученици за най-добро есе и видео на тема "Европа - граници и мостове"

Наградиха ученици, участвали в деветия конкурс за есе и видео на тема "Европа - граници и мостове", организиран от варненската Първа езикова гимназия. Церемонията се състоя в Музея на нова история във Варна. Десетокласничката Сияна Костадинова спечели първо място в категорията за написване на есе. След нея се нареждат единадесетокласникът Ивайло..

публикувано на 29.04.24 в 14:51

10 000 яйца и 2000 козунака даряват Гората.бг на хора в нужда

Доброволците от Гората.бг правят поредна кампания, в която фокусът пада върху възрастните хора в бедни села, домове за стари хора, център за домашно насилие, психично болни хора, майки и деца, настанени в други места, както и многодетни семейства. А инициативата този път е за дарение на над 10 000 яйца и 2 000 козунака. Основният двигател на..

публикувано на 29.04.24 в 13:59

Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб

Европейският парламент стартира институционална комуникационна кампания, за да насърчи европейските граждани да гласуват. Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. За да подчертае важността на гласуването и опазването на демокрацията, Европейският..

публикувано на 29.04.24 в 13:52

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните. Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират степента..

публикувано на 29.04.24 в 10:48

29 април – Международен ден на танца

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца. Сценично изкуство, чието..

публикувано на 29.04.24 в 09:54