Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Снимка: https://www.afm-records.de

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY)

Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи Alexander Krull отново беше гост в „От другата страна”. 

Интервюто с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) е излъчено в „От другата страна“ по Радио Варна на 11.03.2024 година, както и в предаването „Евробокс“ на програма „Хоризонт“ на БНР.


От другата страна - Привет, Alex, предишния път говорихме за ATROCITY, сега – за LEAVES' EYES. Кой е въпросът, който те изненада от предишните интервюта?

Alexander Krull - Добър въпрос. Имаше няколко. На първо място самите коментари за албума на LEAVES' EYES „Myths of Fate” бяха страхотни. Журналистът от „Metal Hammer” сподели, че това е най-добрият албум на групата. Дори музикантите винаги твърдят това за новия си албум. Аз не бих постъпил по този начин. Трудно ми е да ги сравнявам и да посоча кой е най-добрият. Радвам се, че хората го харесват толкова много. Много от въпросите бяха насочени към видеоклиповете, които аз режисирам и правя. Изглежда, че те се харесват, което ме прави много щастлив и се чувствам удовлетворен от този факт. Визуалната страна на концепцията на групата допълва музиката. Тя работи заедно с визуалните аспекти. На мен много ми харесва този подход. Това е частта, в която откривам себе си. Искам музиката ни да е картинна. Обичам да филмирам идеите и с видеата да разказвам истории.

От другата страна - Каква част от музиката на LEAVES' EYES е провокирана заради видео клипове?

Alexander Krull - На първо място винаги е музиката. После идват и клиповете. Но може и донякъде да си прав с това разсъждение, защото наистина имам предварителна визия за песните. Вътре в мен винаги се прожектира по някой филм. Винаги имам картинна представа за музиката, която композираме. Дори забелязвам, че хората говорят с мен за визуалната страна на LEAVES' EYES. Журналистът от САЩ, с когото разговарях малко по-рано, спомена, че песента „Elder Spirit” го е докоснала много дълбоко. Което ме кара да се чувствам щастлив. Тя е примерът как ние всъщност създаваме музика. Слушателят може да се гмурне в нея в буквалния смисъл. Можеш да си вземеш албума, можеш да отидеш на наш концерт, да си изкараш страхотно, което е също част от пъзела зад групата, но има и още един пласт, при който музиката те хваща и те повежда през магичния свят на северната митология. Това също е голяма част от LEAVES' EYES. Хората могат да усетят дух, което ме прави щастлив, защото е същото, което и аз чувствам.

От другата страна - Ако музиката на LEAVES' EYES е саундтрак, към какви филми е най-подходяща?

Alexander Krull - Много добър въпрос. Много бих бил доволен, ако някои от нашите песни се превърнат във филм. За викингите например. Където ще носим автентични облекла, а не като тези измислените, които виждаш навсякъде. Също така ние изпитваме голямо уважение към сагите и към тяхното истинско тълкуване. Т.е. използвайки ги и интерпретирайки ги по правилния начин. Погледни комикс-филмите на „Marvel“. Веднага ти става ясно, че са правени по комикс сценарии и създават някакви свои светове. Аз също ги гледам, гледам също така сериите за „Loki“. От друга страна, обаче, ние искаме да гледаме автентични филми, сериозни филми, мрачни трагедии. На мен ми се иска всичко да е възможно най-съвършено изпипано – от дрехите и оръжията, до постройките и всичко. То трябва да отговаря на начина на живот на викингите. В същото време аз съм и викингски реконструктор и изследовател. Правя изследвания за живота на викингите. Изучавам бойната техника с меч. Участвам в много викингски събития и битки. Мисля, че мога да говоря от името на много хора от тази сцена. Бихме искали някои от филмите, в това число и блокбъстърите и холивудските сериали, да бъдат достоверни. Големите филмови компании разполагат с бюджет и възможности да ги направят наистина много добри, а всъщност ги правят едни такива никакви, харесващи се на всички. Какво можеш да очакваш от един фантастичен викингски свят? Не го приемам сериозно. Както знаеш викингите никога не са имали шлемове с рога. Не са се обличали в тези кожи, както ги показват в холивудските продукции и украшенията им около вратовете не са такива. Така че искам викингите във филмите да са по-истински и близко до реалността.

От другата страна - Представял ли си някога да живееш в онези векове?

Alexander Krull - Добър въпрос. Може би част от моето минало е свързано с тях. Част от семейството ми произхожда от Балтийско море. От страната на баща ми. Днес на полския остров Wolin организацията „Jomsborg” провежда викингско-славянски фестивал. Там се случва най-голямата съвременна викингска битка. Посещавам я. От една страна е възстановката, от друга можеш да се опиташ да преживееш онези дни. Лесно можем да кажем, че всичко е страхотно, но от дистанцията на днешния ден единствено предполагаме как всъщност са мислили и разсъждавали тогава. За да изпиташ наистина миналото трябва да го преживееш. И ако има Машина на времето, веднага ме сложете в нея, за да разбера какво е било тогава. Може пък да остана напълно изненадан от откритията си.

От другата страна - Представял ли си си музиката на LEAVES' EYES, изпълнена без електрически инструменти?

Alexander Krull - Разбира се. Ако проследиш онлайн плейлисти на групата или някои от записите ни, вече имаме песни, които изпълняваме единствено на автентични инструменти. Като традиционния шведски струнен инструмент никелхарпа или големи тъпани, използваме също така цигулки, както и различни келтски инструменти. Използваме ги, за да постигнем автентичен и органичен звук, по-жизнен. Винаги се получава много добре. Постоянно мисля, дали да не направим повече, дори и специлен албум с подобна концепция. Непрекъснато ми стои в главата подобна мисъл да направим нещо по-голямо един ден в тази посока.

От другата страна - Коя беше движещата Ви сила зад „Myths of Fate”?

Alexander Krull - Смятам, че магията, духовната страна на викингите, не само битките, оръжията и сблъсъците. Както и теми по-скоро основани на историческите събития, които са в основата на „The Last Viking”, а сега са доминиращи при „Myths of Fate”, но в по-митологичната част на северните легенди. Включи ли сме и драматичните моменти от сагите. Не наблягаме само на конфликтите. Разбира се, имаме тема за магическия меч Тирфинг, както и за велики битки, които са част от скандинавската митология. Но имаме и композиции, като „Realm of Dark Waves”, която е за богинята на морето Rán. Или „Elder Spirit” и „Goddess of the Night”. Също така и „In Eternity”.Тя е в чест на предците ни и е посветена на майка ми. Elina работеше по тази песен, когато майка ми почина. Тогава ми предложи тези идеи,. Elina пя на погребението, а Micki Richter беше с акустичната китара. Същото така Thomas Roth, който свири на никелхарпа в албумите ни, също свири на погребението. Между другото той е много добър приятел на Richie Blackmore. Също така продуцирам соловите му неща. Моментът беше много емоционален. Беше приятно да разбера, че Elina почерпи идеята за песента от погребението, с надеждата, че ще се впише в албума. Ще завърша с това, че песните в „Myths of Fate” са магически и много силно са свързани с емоциите. Много ги харесвам.

От другата страна - Вярно е, че в албума става въпрос за митове, но вие как подхождате към тях?

Alexander Krull - Както стана дума и при въпроса за филмите, същото се отнася и тук, ние наистина трябва да уважаваме тези аспекти. Разбира се, във „Vinland Saga” самата сага е използвана като фон, т.е. нашата история се базира на нея. Все едно имаме спиноф, който се фокусира върху определен аспект от оригиналната история. Това е абсолютно приемливо. Но сърцевината и душата на сагата трябва да присъстват и да са видими. Иначе става фантастика.

От другата страна - Скоро ще направите концерт в България. До колко сетлистът е основан на „Myths of Fate”?

Alexander Krull - Това наистина е много добър въпрос. Вече имахме няколко премиери. На „Forged by Fire” беше на „Wacken Open Air”, а „Realm of Dark Waves” на „70000 Tons of Metal”. Бяха приети страхотно от феновете. Хората бяха много щастливи да ги чуят и да ги преживеят. На концертите, които предстоят, ще изпълняваме повече песни от новия ни албум.

От другата страна - По някакъв начин сравняваш ли ATROCITY с LEAVES' EYES?

Alexander Krull - Понякога, в някакъв аспект и това става, когато си толкова надълбоко свързан с двете банди като мен. Едната страна е свързана с по-мрачни теми, каквито с песните на ATROCITY. Последната ни трилогия се казва „Okkult”. След което имаш северната митология като тема и музика, която директно е свързана с викингите. Както и мелодичната музика на LEAVES' EYES. Това са два свят в едно. И е много хубаво, че имам толкова широк обхват от възможности по отношение на музиката в двете групи. Но бандите не се конкурират. По-скоро създават баланс, като ин и ян. Това е много добро обяснение за положението. Пък и LEAVES' EYES е моята по-нежна страна. Трябва да отбележа, че в ATROCITY също имаме по-лек материал, който послужи за основа на LEAVES' EYES. Със сестра ми Yasmin направихме миниалбума „Calling the Rain”. Тя беше част и от албума „Blut”, където използвахме женски вокали. Също така в ATROCITY имахме симфонични елементи много преди да създадем LEAVES' EYES. В някакъв момент се появи идеята да разделим тази по-нежна част от ATROCITY и да създадем друга група.

От другата страна - След толкова години променили се първоначалната идея зад LEAVES' EYES?

Alexander Krull - Бих казал, че не. Има нещо, което винаги съм искал да запазя в тази група и това е дълбоката връзка с природата, с могъщата природа, с епичните истории, със сагите, океана, пейзажите. Музикален свят, в който можеш да се потопиш и да се изгубиш, да избягаш от ежедневието. И в следващите албуми на LEAVES' EYES ще продължим да прегръщаме музиката и различните форми на изкуството.

От другата страна - Каква е ролята на артиста в обществото?

Alexander Krull - В днешния свят е много важна. Като цяло артистите, музиката, направена с душа, текстовете, написани със сърце и с дълбоки послания, имат много по-важно значение днес. Всичко става толкова бързо и все по-маловажно. Човечеството се люшка от една сензация към друга. За това и изкуството, което носи послания, има значение и е много необходимо.

От другата страна - Как ти решаваш тези проблеми?

Alexander Krull - Харесвам артисти, които излизат от рамките и създават нещо уникално, което носи дълбоки послания. Както при мен. Обичам да правя филми и да снимам. Обичам да създавам музикални клипове и много обичам похватът с разказването на истории. Все фактори, които одобрявам и на големия екран. За мен е важна дълбочината. Същото се отнася и за музиката. Тези неща ме докосват и ми носят различен емоционален заряд. Нещо, с което наистина мога да се идентифицирам. От друга страна да имаш фенове по целия свят е истинска благодат. Наистина се надявам, че след Ковид-лудницата и невъзможността да свирим, на настоящето турне, след като стъпим и в България, феновете ще дойдат на концерта и ще оценят музиката и шоуто. Подготвили сме много изненади. Сега е моментът, защото кой знае каква следваща криза ни е подготвило бъдещето. Трябва да сме много внимателни. Няма как да не го спомена. Само допреди няколко години въобще не сме мислили за каквито и било кризи – финансови, война, вируси, каквото и да било. Изглежда, че светът донякъде продължава да функционира по някакъв начин  поне на нашата територия тук в Европа. Изглежда, че 2019 си е отишла завинаги.

От другата страна - Има ли нещо, което не много хора знаят за LEAVES' EYES, но би искал повече да го научат?

Alexander Krull - О, това е добър въпрос. Ако трябва да подходя генерално, не съм много наясно какво точно хората знаят за LEAVES' EYES. Но е много важно, че идейната част и групата, се опират на концепцията за нея. Тук не става въпрос за представата на един или двама души. Става въпрос за музикална визия. За мен е много важно да опазя този дух жив. Тази група да продължава да поднася смисъл. Тук не става само за представянето на историята или показване на хубави снимки или видеа. Става дума за цялостното съдържание и образа сам по себе си. Надявам се, че всеки може да открие своята лична магия в тази група и нейната музика. Понякога имаме сесии за автографи. Така беше и на круиза „70000 Tons of Metal”, както и на „Wacken Open Air”. Имаше фенове, които убедително споделяха какво намират в нашата музика. Ставаше въпрос, че тя е променила живота им, дала им е шанс да станат част от метъл семейството. Други признаваха, че LEAVES' EYES са основно вдъхновение в живота им. Беше наистина поразително и в същото време страхотно. Ако харесвате автентична музика, която носи достоверност, може би LEAVES' EYES е вашата група.

От другата страна - Как успявате да съхраните автентичността днес?

Alexander Krull - Когато си искрен към себе си. Това е много важно. Не бих го правил за успех или пари. Идентифицирам се по-скоро като артист. Може да не съм най-големия на планетата, но и не съм някой, който се е качил на лодката или е скочил на влака, за да бъде част от модата. Това по никакъв начин не са моите намерения. По-добре да преследваш нови хоризонти. По-добре определяй модата, вместо да я следваш.

От другата страна - Най-необичайното вдъхновение за песен, което си имал?

Alexander Krull - Не бих казал, че това, което ще спомена е най-лудото нещо, но бях на гости на един приятел от Шчечин, Полша. Всъщност дядо ми е бил полицай там, когато градът е бил част от Германия. Разведе ме из града и тогава разбрах историята за серийния убиец „Cypka”. Той е действал в периода, когато дядо ми е бил полицай. След което направих песен за него в ATROCITY.

От другата страна - Последно – как новите музиканти в ATROCITY приемат идеята, че трябва да свирят и в LEAVES' EYES?

Alexander Krull - Изглежда, че я приемат добре. Защото имат шанса да свирят в две банди. Това не е задължително, но нещата са винаги поставени по този начин, така да се каже. Всъщност не винаги. Имали сме двама различни барабанисти. В повечето случаи, обаче, мислят, че е страхотно да свирят и в двете групи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30