Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до домовете на нуждаещите се за двата най-големи християнски празници – Коледа и Великден.
Фондацията от години се занимава с подкрепа на хора в нужда. Тя стопанисва малка къща в Добрич, където дава подслон и внимание за бездомни мъже, подпомагала е десетки хора за тяхното лечение, участва и в редица благотворителни кампании. Клубът за народни танци „Жътвари“ също участва активно в акции на милосърдие и съпричастност, а наред с тях с всяка година се увеличават доброволците и дарителите, които помагат в дейността на двата основни двигателя в настоящата кампания. Традиционно тя се нарича „Споделен хляб“, но в нея за крайно нуждаещите се не се осигурява само храна, а и обич, внимание и загриженост.
Кампанията се организира за осма поредна година и е дело на много хора, посочи Мая Бърдарова, ръководител на Клуба за народни танци „Жътвари“.
В началото кампанията „Споделен хляб“ разчита на едва десетина доброволци за разнасянето на хранителните продукти, днес те вече са над 25, допълва Александър Иванов от Фондация „Милостиво сърце“.
Сред дарителите тази година е и Радостина Жекова. Удовлетворението да знаеш, че си помогнал на крайно нуждаещ се човек, е огромно, категорична е тя.
Какво да очакват хората, които ще бъдат посетени преди великденските празници, споделя Мая Бърдарова.
Повече за кампанията и колко семейства ще бъдат подпомогнати сега чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:Село Кумановo отбелязва празника си в неделя в годишен събор. Фолклорна програма, с участието на оркестър и танцовите състави от читалището, ще зарадват жителите и гостите на селото в центъра. Това каза Атанаска Палашева, кмет на населеното място. Празникът е с плаваща дата и се провежда 50 дни след Великден, обясни Палашева. В църквата ще бъде отслужена..
Между 15 и 25 лева е цената на черешите на един от варненските пазари, видя репортер на Радио Варна. Въпреки традицията на Черешова задушница утре да се раздават череши в памет на починалите близки, то интересът към този плод е слаб. Предлагането на пазара е от предимно вносни череши от Румъния и Гърция. На варненските пазари може да се намерят и..
Развитието на приложението на изкуствения интелект и етичните проблеми, свързани с използването му, обсъждат в Икономическия университет във Варна наши и чуждестранни експерти на форум, който продължава днес и утре. В конференцията участват специалисти от Израел, САЩ, Румъния, Турция, Ирландия, Китай и България. Варна домакинства..
"10 години изкуство с кауза“ – така звучи равносметката на обединението за социално изкуство 100ЛИЦА, което вече десетилетие провокира, вдъхновява и обединява чрез култура. Създадена като част от кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица, инициативата остава вярна на мисията си – да променя обществото чрез силата на смисленото изкуство...
Курбан байрам е време за духовно пречистване, прошка и солидарност към нуждаещите се. Това подчерта в навечерието на големия мюсюлмански празник Курбан байрам районният мюфтия Исмаил Ахмедов. Нека споделим своя курбан, изоставяйки всякакви лоши навици и се постараем да станем по-смирени, допълни той. Курбан байрамът е празник на..
Във Варна деца ще имат възможност да изработят свещи от пчелен восък по време на творческа работилница. Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, обясни Свилена Велчева от центъра. По повод Световния ден за опазване на околната среда центърът ще бъде отворен за посетители днес. С темата за пчелите и защо те са..
„Аперитивът е вечерната молитва на французите“ е казвал писателят дипломат Пол Моран. Традицията, която е разпространена в редица държави в Западна Европа обаче съвсем не произлиза от неговата родна Франция, а от Италия. Появява се за първи път в края на XVIII век, когато Антонио Бенедето от Торино създава вермута – ароматното и подсладено..