Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТУ - Варна със съвместна магистратура с академията в Свищов

проф.Драгомир Пламенов, ректор на ТУ-Варна
Снимка: Румен Сарандев

Техническият университет (ТУ) във Варна подготвя нова магистърска програма съвместно със Стопанската академия в Свищов, съобщи БТА като цитира ректорът на висшето училище проф. Драгомир Пламенов. По думите му тя е свързана с автомобилното застраховане, а целта е първият прием по нея да бъде реализиран още през новата учебна година.

В Академията в Свищов е първата катедра по застраховане в България, ние сме традиционно силни в областта на транспортната техника и технологиите, посочи Пламенов. Според него магистърската програма ще бъде хибридна специалност, обединяваща възможностите на двата университета. Пламенов уточни, че са направени предварителни разговори с фирмите от застрахователния бранш, които показват, че на пазара има нужда от такива квалифицирани специалисти. Ректорът допълни, че ТУ ще осигурява основната подготовка на бъдещите магистри, а единият от семестрите на обучението им ще се води от преподаватели от Стопанската академия.

За ранния прием в университета Пламенов посочи, че на този етап вече са запълнени близо 58 на сто от местата в бакалавърските програми. Кандидатите са държали тест, но окончателното им записване ще стане след като си получат дипломата за завършено средно образование и си вземат матурите. Ректорът уточни, че за приема е въведен квотен принцип, което позволява по-добър подбор на кандидатите. На ранния прием се запълват част от местата, останалите остават свободни за младежите, които искат да кандидатстват след като завършат средното си образование.

Университетът предлага 31 специалности в бакалавърска степен, както и 4 специалности за професионални бакалаври, които са с тригодишен срок на обучение. Вече е започнал и приемът на документи за 42 магистърски програми. 

Много желаещи има да изучават интелигентни транспортни системи, специалност, свързана с автомобилната електроника и електромобилите, допълни Пламенов. По думите му са много и кандидатите за специалностите „Изкуствен интелект“ и „Киберсигурност“. Повишава се интересът и към по-традиционните специалности като възобновяеми енергийни източници и компютъризирани технологии в машиностроенето, допълни ректорът. Според него висшето училище ще постигне прием както през миналата година т.е. над 1200 първокурсници с обучение на български език и над 100 студенти по англоезичните програми. Пламенов допълни, че чуждестранните младежи, които учат в ТУ, са от над 10 държави, но мнозинството са от Турция и Гърция. Има и обучаващи се от Индия и африкански държави. 

Ректорът каза още, че има сериозен интерес и към специалността „Строителен мениджмънт“. По думите му младите хора знаят, че тя е перспективна, тъй като секторът се развива и има нужда от управляване на процесите в него. Специалностите „Корабостроене“ и „Морска техника“ остават защитени и за тях не се заплаща семестриална такса, допълни Пламенов. По думите му другите три морски специалности – „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ и „Електрообзавеждане на кораба“, са регулирани т.е. цялата учебна документация за тях трябва да бъде одобрена от „Морска администрация“ и съобразена с изискванията на Международната морска организация. 

Освен в корабостроенето са защитени и три специалности, свързани с енергетиката, допълни ректорът. Обучението в тях е по електроенергетика, топлотехника, електроснабдяване и електрообзавеждане. Необходимостта от кадри в този сектор расте и бизнесът предлага стажове и стипендии за студентите, обясни Пламенов. И допълни, че проблем с кадрите има във всички инженерни специалности и фирми с най-различно портфолио търсят непрекъснато млади и мотивирани хора.

Университетът все по-успешно си партнира с бизнеса, тъй като обучението на студентите трябва да бъде ориентирано към пазара, каза още Пламенов. По думите му в това отношение би трябвало държавата да премахне ограниченията в броя на часовете, които имат право да водят представители на фирми. Това е нормативно ограничение - че само 10 на сто от лекциите могат да бъдат изнасяни от представители на бизнеса, обясни Пламенов. 


По публикацията работи: Доротея Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха ремонтните дейности по пътя в Дюлинския проход, те ще се извършват без спиране на движението

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето. Това видя репортер на Радио Варна. До края на юни се очаква, че ще стартира ремонта и на останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва..

публикувано на 18.05.24 в 12:01

Работещите в Агенцията за социално подпомагане обявиха стачна готовност, настояват за среща със социалния министър и повишение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и..

публикувано на 18.05.24 в 11:50

Два влака се сблъскаха в Белград, пострадали са 13 души

13 души са ранени при сблъсък между два влака в Белград, съобщи БТА, като се позова на информация във Франс прес. Четирима от пострадалите са в тежко състояние. Сблъсъкът е станал между товарен и пътнически влак, минал на червен семафор в тунел в Белград, поясни сръбският министър на транспорта Горан Весич. Сред тежко ранените е машинистът на..

публикувано на 18.05.24 в 10:32

Времето на 18 май- слънце през първата половина на деня, облачно но без валежи следобед

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни следобед, но без валежи. В сутрешните часове на места ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 19° и 24°, по крайбрежието 16°-21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската..

публикувано на 18.05.24 в 08:39

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39

Варна се включва в националната кампания за борба с хипертонията

Варна се включи в Националната здравна кампания за борба с хипертонията „Месец май за мерене“ по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията. Тази година събитието е под надслов „Измерване, което спасява живот“. Днес варненци имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската..

публикувано на 17.05.24 в 17:53