Днес, докато се опитвах да определя дестинацията за лятото, припомних си моменти от майска почивка преди време. На съседна маса бяха настанили френско семейство. Всяка вечер в продължение на седмица се повтаряше едно и също: ведра усмивка, поздрав и пожелание за добър апетит, приятни реплики за нещата от живота, обменени между ястията и питиетата... Това траеше около два часа – от предястието до десерта. Двамата имаха вида, осанката, маниерите и спокойствието на хора, току-що напуснали средновековния замък, за да удостоят човечеството с галантното си присъствие. Стилът прозираше дори в начина, по който гледаха виното или докосваха ленената салфетка. Бяха забележителни. След всяка вечеря коментирахме, че с подобен стил и темпо вероятно ще живеят сто години.
Преди дни излязоха данните на Евростат за продължителността на живота на средностатистическия европеец. Запитахме се: „Доколко благосъстоянието се отразява върху дълголетието?“.
Ако менюто ни включва предимно авокадо, ягоди, филе от лаврак, черен хайвер и трюфел, значи имаме привилегията да живеем качествено. И колкото по-дълго, толкова по-приятно. Квинтесенцията е, че по-добре богат, но щастлив, отколкото беден, но нещастен. С две думи: висок стандарт плюс качествен и щастлив живот най-често равно на дълголетие.
Има хиляди съвети как да стигнем до онзи рожден ден, когато ще запалим сто свещички върху тортата и в допълнение ще сме в чудесна форма, за да го осъзнаваме и да се наслаждаваме на празника.
Ето една достойна първа стъпка в правилната посока: да хапваме като онези французи, да вземаме храната насериозно. Да се отдадем на удоволствието от храненето в компанията на други хора, да се чувстваме добре, да сме спокойни, да си бъбрим сладко-сладко и да благодарим за времето, в което сме заедно.
В повечето страни съществуват препоръки по колко порции плодове и зеленчуци да се консумират дневно, а във Франция препоръките гласят, че трябва да се храним в компанията на други хора. За тези данни се осланям на Майк Викинг – изпълнителен директор на института за изследване на щастието. А според него има и още нещо много ценно: да си създадем ритуали за храна и огън, както хората са го правели от незапомнени времена.
Аз си го представям така: да украсим масата, да наредим ленени салфетки и празнични прибори, дори за обяд да има лещичка с хлебче. Може да допълним атмосферата с ароматна свещ, която ни събира и това ще означава, че ритуалът около храната е също толкова важен за нас, колкото самото хранене. Ако обедната почивка е кратка, има други опции: да седнем в компанията на колеги и приятели и да се порадваме на тази чудесна комбинация – близки хора и нещо вкусно, изядено бавно и спокойно навън.
Звучи като добра първа стъпка в правилната посока: общност, настроение, спокойствие, споделяне, хубава храна.
Бях впечатлена от начина, по който споменатите французи се хранеха - сякаш целият им живот зависеше от следващата хапка сирене и от глътката вино. Щом така се хранят, представям си как живеят. Още по-отдадено и страстно...
Ако става въпрос за качественото меню, което отбелязах в началото, кога и как цялата общност ще има условия за достъп, ще научим след изборите. Много се надявам да не повтаряме отново старите грешки в очакване на различен резултат.
А към участниците в кампанията:
„Ако искате да построите кораб, не карайте хората да събират дъски, не започвайте да разпределяте работата и да давате заповеди. Първо ги научете да копнеят за огромното, безкрайно море“.
автор: Даниела ИвановаВ навечерието на 14 юни, Световен ден на безвъзмездния кръводарител, Районния център по трансфузионна хематология - Варна отличи за поредна година хората и организациите, допринесли за кръводаяването в Област Варна. Най-младият кръводарител, който бе отличен от кръвния център в морския град, е 19-годишният Никола Маринов. Отличието "Достоен..
Бебе лопатар се роди във Варненския зоопарк. Това е първото бебе на елените лопатари за 2025 година и е момченце. В зоопарка чакат още няколко бебета лопатари - както от обикновените, така и от белите, каза за Радио Варна Нора Люцканова – уредник "Зооколекция". В момента за малкото еленче се грижи майка му, а баща му е еленът Жорко...
Валентин Сурталов. Младият мъж с огромно сърце и още по-силна воля, студент по мениджмънт на водния транспорт във Военноморското училище във Варна. Преди броени седмици той пробяга 400 километра – от Резово до Дуранкулак – за едва четири дни. Не за рекорд. А за кауза – да помогне на 7-годишния Александър Симеонов от Варна, страдащ от рядко..
Ден на бащата ще отбележат в два варненски музея на 14 юни. От 10 до 17:30 часа с вход свободен децата и родителите ще бъдат посрещнати във Военноморския музей във Варна с много забавления и възможности да се включат в различни развлекателни и образователни дейности. През цялото време екипът на Фондация „Кор Кароли” ще помогне на..
Община Варна организира грандиозен концерт, с който ще отбележи възстановяването на една уникална традиция в морската столица - „Джулай се завръща у дома“. На 30 юни, в 21:00 ч., на входа на Морската градина, започва петчасовият музикален маратон с емблематични имена от българската рок сцена и съвременни рок, блус, фънк и пънк изпълнители. Стенли и..
Читател на годината за 2024-а при Държавен архив – Добрич е проф. Ангел Ангелов. Темата, по която той работи, е проучване на Крайморска Добруджа, особено Балчик и околията му, където е родното му място. Това съобщават от Държавния архив по повод международния на архивите, отбелязван всяка година на 9 юни. През миналата година той е използвал 297..
Книгите "Вой" и "Северозападни разкази" представя във Варна днес писателят и еколог Алексадър Скалд, чийто дебютен роман "Вой" разглежда връзката между човека и природата, говори откровено и смело за баланса между тях и проблемите, които го нарушават - бракониерство, незаконна търговия с животни и др. "Вой" - една история за крехкия..