Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лесна работа: Скромен съвет

Снимка: Pixabay

Днес, докато се опитвах да определя дестинацията за лятото, припомних си моменти от майска почивка преди време. На съседна маса бяха настанили френско семейство. Всяка вечер в продължение на седмица се повтаряше едно и също: ведра усмивка, поздрав и пожелание за добър апетит, приятни реплики за нещата от живота, обменени между ястията и питиетата... Това траеше около два часа – от предястието до десерта. Двамата имаха вида, осанката, маниерите и спокойствието на хора, току-що напуснали средновековния замък, за да удостоят човечеството с галантното си присъствие. Стилът прозираше дори в начина, по който гледаха виното или докосваха ленената салфетка. Бяха забележителни. След всяка вечеря коментирахме, че с подобен стил и темпо вероятно ще живеят сто години.

Преди дни излязоха данните на Евростат за продължителността на живота на средностатистическия европеец. Запитахме се: „Доколко благосъстоянието се отразява върху дълголетието?“.

Ако менюто ни включва предимно авокадо, ягоди, филе от лаврак, черен хайвер и трюфел, значи имаме привилегията да живеем качествено. И колкото по-дълго, толкова по-приятно. Квинтесенцията е, че по-добре богат, но щастлив, отколкото беден, но нещастен. С две думи: висок стандарт плюс качествен и щастлив живот най-често равно на дълголетие.

Има хиляди съвети как да стигнем до онзи рожден ден, когато ще запалим сто свещички върху тортата и в допълнение ще сме в чудесна форма, за да го осъзнаваме и да се наслаждаваме на празника.

Ето една достойна първа стъпка в правилната посока: да хапваме като онези французи, да вземаме храната насериозно. Да се отдадем на удоволствието от храненето в компанията на други хора, да се чувстваме добре, да сме спокойни, да си бъбрим сладко-сладко и да благодарим за времето, в което сме заедно.

В повечето страни съществуват препоръки по колко порции плодове и зеленчуци да се консумират дневно, а във Франция препоръките гласят, че трябва да се храним в компанията на други хора. За тези данни се осланям на Майк Викинг – изпълнителен директор на института за изследване на щастието. А според него има и още нещо много ценно: да си създадем ритуали за храна и огън, както хората са го правели от незапомнени времена.

Аз си го представям така: да украсим масата, да наредим ленени салфетки и празнични прибори, дори за обяд да има лещичка с хлебче. Може да допълним атмосферата с ароматна свещ, която ни събира и това ще означава, че ритуалът около храната е също толкова важен за нас, колкото самото хранене. Ако обедната почивка е кратка, има други опции: да седнем в компанията на колеги и приятели и да се порадваме на тази чудесна комбинация – близки хора и нещо вкусно, изядено бавно и спокойно навън.

Звучи като добра първа стъпка в правилната посока: общност, настроение, спокойствие, споделяне, хубава храна.

Бях впечатлена от начина, по който споменатите французи се хранеха - сякаш целият им живот зависеше от следващата хапка сирене и от глътката вино. Щом така се хранят, представям си как живеят. Още по-отдадено и страстно...

Ако става въпрос за качественото меню, което отбелязах в началото, кога и как цялата общност ще има условия за достъп, ще научим след изборите. Много се надявам да не повтаряме отново старите грешки в очакване на различен резултат.

А към участниците в кампанията:

„Ако искате да построите кораб, не карайте хората да събират дъски, не започвайте да разпределяте работата и да давате заповеди. Първо ги научете да копнеят за огромното, безкрайно море“.

автор: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черно море. Фотография на Любомир Клисуров

Учен: Има промени в студения промеждутъчен слой в Черно море - доказателство за климатични промени

Сред съвременните методи, прилагани за мониторинг на морската среда, е т.нар. ARGO сонда. България има няколко такива уреда в Черно море, което ни прави част от световната аргопрограма на Междуправителствената географска комисия и Световната метеорологична организация. В света има около 4 000 действащи ARGO сонди, с помощта на които да..

публикувано на 13.06.25 в 14:33

Петък и числото 13 - (не)очаквано (не)добра комбинация

Черна котка ви минава път. Бягате ли на отсрещния тротоар?  Мнозина наричат петък 13-ти празник на суеверието , който всява страх у милиони хора по света. Някои са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет или пък не се качват на колата. А трети не излизат от вкъщи.  Откъде..

публикувано на 13.06.25 в 14:06

С дискусии във Варна ще насочват хората как да пазят природата

С дискусии във Варна ще насочват хората как да пазят природата. Организатор на инициативата, която ще се проведе в Социалната чайна е Академията за рециклиращо изкуство. Освен, че създаваме изкуство от  отпадъци, искаме да повлияем в посока положителни практики, каза Наталия Николова, която подчерта, че идеята за инициативата е вдъхновена от силната..

публикувано на 13.06.25 в 13:05

Вход свободен и много атракции за Деня на бащата в два варненски музея

Тази събота (14 юни) във филиалите на Националния военноисторически музей във Варна, Военноморският музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“, ще се проведе традиционното събитие с вход свободен и много атракции – Денят на бащата.  Във Военноморския музей в този ден всичко е безплатно, забавленията дебнат отвсякъде, а освен татковците и майките са..

публикувано на 13.06.25 в 12:42

Първи ножаро-ковашки събор от днес до 15 юни в кв. "Аспарухово"

От днес до 15 юни (включително) в "Аспарухово" ще се проведе първият по рода си ножаро-ковашки събор "Изковано от огъня". Събитието и в трите дни е от 10 до 16 часа, а мястото - паркът във варненския квартал.  Посетителите ще имат възможността да се запознаят с ковачи и ножари, които ще демонстрират как се изработват ножове, как се прави кания и..

публикувано на 13.06.25 в 11:00

Започна фестивалът на червенокръстките и здравни филми (ПРОГРАМА)

Започна днешната програма на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми – събитието, което събира във Варна професионалисти от сферата на здравеопазването, киното и обществения живот. Събитието беше открито снощи във Фестивалния и конгресен център.  Фокусът на първия фестивален ден ще бъде върху темата за достойното остаряване и..

публикувано на 13.06.25 в 09:52

РЦТХ-Варна раздаде отличия в навечерието на 14 юни - Световен ден на безвъзмездния кръводарител

В навечерието на 14 юни, Световен ден на безвъзмездния кръводарител, Районния център по трансфузионна хематология - Варна отличи за поредна година хората и организациите, допринесли за кръводаяването в Област Варна.  Най-младият кръводарител, който бе отличен от кръвния център в морския град, е 19-годишният Никола Маринов.  Отличието "Достоен..

публикувано на 12.06.25 в 22:07