Днес, докато се опитвах да определя дестинацията за лятото, припомних си моменти от майска почивка преди време. На съседна маса бяха настанили френско семейство. Всяка вечер в продължение на седмица се повтаряше едно и също: ведра усмивка, поздрав и пожелание за добър апетит, приятни реплики за нещата от живота, обменени между ястията и питиетата... Това траеше около два часа – от предястието до десерта. Двамата имаха вида, осанката, маниерите и спокойствието на хора, току-що напуснали средновековния замък, за да удостоят човечеството с галантното си присъствие. Стилът прозираше дори в начина, по който гледаха виното или докосваха ленената салфетка. Бяха забележителни. След всяка вечеря коментирахме, че с подобен стил и темпо вероятно ще живеят сто години.
Преди дни излязоха данните на Евростат за продължителността на живота на средностатистическия европеец. Запитахме се: „Доколко благосъстоянието се отразява върху дълголетието?“.
Ако менюто ни включва предимно авокадо, ягоди, филе от лаврак, черен хайвер и трюфел, значи имаме привилегията да живеем качествено. И колкото по-дълго, толкова по-приятно. Квинтесенцията е, че по-добре богат, но щастлив, отколкото беден, но нещастен. С две думи: висок стандарт плюс качествен и щастлив живот най-често равно на дълголетие.
Има хиляди съвети как да стигнем до онзи рожден ден, когато ще запалим сто свещички върху тортата и в допълнение ще сме в чудесна форма, за да го осъзнаваме и да се наслаждаваме на празника.
Ето една достойна първа стъпка в правилната посока: да хапваме като онези французи, да вземаме храната насериозно. Да се отдадем на удоволствието от храненето в компанията на други хора, да се чувстваме добре, да сме спокойни, да си бъбрим сладко-сладко и да благодарим за времето, в което сме заедно.
В повечето страни съществуват препоръки по колко порции плодове и зеленчуци да се консумират дневно, а във Франция препоръките гласят, че трябва да се храним в компанията на други хора. За тези данни се осланям на Майк Викинг – изпълнителен директор на института за изследване на щастието. А според него има и още нещо много ценно: да си създадем ритуали за храна и огън, както хората са го правели от незапомнени времена.
Аз си го представям така: да украсим масата, да наредим ленени салфетки и празнични прибори, дори за обяд да има лещичка с хлебче. Може да допълним атмосферата с ароматна свещ, която ни събира и това ще означава, че ритуалът около храната е също толкова важен за нас, колкото самото хранене. Ако обедната почивка е кратка, има други опции: да седнем в компанията на колеги и приятели и да се порадваме на тази чудесна комбинация – близки хора и нещо вкусно, изядено бавно и спокойно навън.
Звучи като добра първа стъпка в правилната посока: общност, настроение, спокойствие, споделяне, хубава храна.
Бях впечатлена от начина, по който споменатите французи се хранеха - сякаш целият им живот зависеше от следващата хапка сирене и от глътката вино. Щом така се хранят, представям си как живеят. Още по-отдадено и страстно...
Ако става въпрос за качественото меню, което отбелязах в началото, кога и как цялата общност ще има условия за достъп, ще научим след изборите. Много се надявам да не повтаряме отново старите грешки в очакване на различен резултат.
А към участниците в кампанията:
„Ако искате да построите кораб, не карайте хората да събират дъски, не започвайте да разпределяте работата и да давате заповеди. Първо ги научете да копнеят за огромното, безкрайно море“.
автор: Даниела ИвановаНа четвърто експозиционно ниво в Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъдат представени над 50 експоната от порцелан – сервизи за хранене, за кафе и чай, часовници, кани, легени, сапуниери, декоративни предмети и др., ползвани в домове на богати варненци в края на XIX и първата половина на ХХ в. Най-старият експонат е от 1885 г. и е..
Лятото е идеалният момент за детоксикация. Топлото време, изобилието от свежи плодове и зеленчуци, както и естествената нужда от по-лека храна създават отлична основа за пречистване на организма. Летният детокс не е само модна прищявка, а практичен начин да се освежите, да повишите енергията си и да подобрите общото си състояние. Затова нека в..
На 10 юни Сдружение „ЗА ТЕБ“ организира във Варна за втори път едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптирани за хора с увреждания. В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат представени..
Има птица киви. Има и плод киви. Птицата киви е национален символ на Нова Зеландия. Плодът киви се отглежда, както в Нова Зеландия, така и в Италия, Чили, Гърция. В България киви се отглежда във вътрешността на страната. Но и по морето. Ако минете по улица "Острава" във Варна, ще ви направи впечатление, че в някои дворове има интересни на..
Кампанията „Дари кръв – вземи билет“ посреща варненци в мобилния пункт за кръводаряване до ФКЦ - Варна. Кръводарителите получават билет за двама за филм по избор от фестивалната програма на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми и Български Младежки Червен кръст, който започва на 12 юни. Мобилният пункт е до 14ч. пред ФКЦ -..
Летният модул кани във ваканционните дни деца и ученици с интерес към изкуството на занятията "Лято в Галерията". Те ще се провеждат през юни, юли и август 2025 г. в Градската художествена галерия на Варна и в Художествения музей "Георги Велчев". Образователните програми имат за цел по достъпен и увлекателен за децата начин да развият интереса им..
Създателят на метода Face Yoga Gym Десислава Неделчева и международен преподавател по медитативна фейс йога и гуа ша масажи организира уъркшоп с вход свободен във Варна. Събитието ще бъде от 18 часа днес в йога клуб на бул. "Мария Луиза"8. В рамките на уъркшопа Десислава Неделчева ще представи практики за естествено подмладяване и сияние, медитативна..