Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготовката за произвеждането на избори за Европейски парламент и 50-то Народно събрание в община Балчик тече по график

Снимка: БТА

В секция Избори на сайта balchik.bg са обявени секционните избирателни комисии, избирателните списъци, полезна информация за срокове и разяснителна кампания с видеоклипове как да гласуваме в изборите за членове на Европейски парламент и за народни представители на 9 юни 2024 г. Предстои Районната избирателна комисия - Добрич да обяви обученията на секционните избирателни комисии по общини, за Балчик се планира датата 2 юни - неделя. Както и досега, работните станции по приемането на протоколите след края на изборния ден ще бъдат в зала „Добротица“ в Добрич.

В Балчишка община избирателните секции са 38 с общо 302-ма членове. До 25 май тече срокът, в който се приемат заявления от из­би­ра­тели с трай­ни ув­реж­да­ния, кои­то не им поз­во­ля­ват да уп­раж­нят из­би­ра­тел­но­то си пра­во в из­бор­но­то по­ме­ще­ние, но же­лаят да гла­су­ват с под­виж­на из­би­ра­тел­на ку­тия. При необходимия минимум от 10 желаещи, ще бъде сформирана още една комисия, но до момента не е подадено нито едно заявление.

От администрацията припомниха още, че четири от комисиите са в болнични заведения (общинската болница в Балчик и здравните заведения в Тузлата, Албена и Карвуна) – но дали в тях ще има секции, ще се реши според желаещите пациенти. 48 часа преди изборния ден управителите им трябва да представят пред изборната администрация избирателните списъци. 

Също до 25 май избирателите с различен постоянен и нас­тоящ ад­рес, могат да подадат заявление за гла­су­ва­не по местоживеене. След ка­то бъ­де­ впи­сан в из­би­ра­тел­ния спи­сък по нас­тоящ ад­рес, ав­то­ма­тич­но се за­ли­чава от спи­съ­ка по пос­тоян­ния ад­рес и ня­ма да мо­же­ да уп­раж­ни­ пра­во­то си на глас там, уточняват от администрацията, като в съботните дни преди изборите ГРАО ще осигури дежурства.

Все­ки из­би­ра­тел мо­же да поис­ка от­стра­ня­ва­не на не­пъл­но­ти и греш­ки в из­би­ра­тел­ния спи­сък най-къс­но се­дем дни пре­ди из­бор­ния ден – до 1 юни, а за тези, които са пропуснати – до 7 юни.

В изборите за Европейски парламент с право на глас в община Балчик са 16 326 души, а за Народно събрание – 17 142 според данните обявени на сайта на Централната избирателна комисия.

Определени са местата за поставяне на агитационни материали

Със старта на предизборната кампания в Балчик са определени местата за агитационни материали на участващите в изборите за  членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 09.06.2024 год. Определените за целта места са витрините на читалищата, пенсионерски клубове, които не са секции и места за избирателни списъци, както и таблата за афиши и други рекламни съоръжения. При частната собственост – сгради, огради и витрини, е разрешено поставянето им след получаване на разрешение от управителя на обекта. До приключването на изборите се забранява унищожаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред. Забранява се използването на такива, които накърняват честта и доброто име на кандидатите, застрашават живота и здравето, или са анонимни. Със заповедта се ограничава и предизборна агитация в държавни и общински учреждения, както и агитация 24 часа преди и в изборния ден.

До 7 дни след изборния ден партиите, коалициите и инициативните комитети са задължени да премахнат плакатите си. Сигнали за поставени предизборни агитационни материали извън определените места и извън периода на предизборната кампания се подават до  кмета на  Общината.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова в началото на публикацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Красен Кралев: Увеличение на средствата за спортните клубовете с над 200 процента

Вторият в листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Варна Красен Кралев, бивш спортен министър, коментира проблемите в Министерството на младежта и спорта, както и реформите, които коалицията предлага в тази сфера. Той посочи, че от три години организацията в министерството на младежта и спорта е тотално разрушена и всичко, изградено по времето на..

публикувано на 01.06.24 в 17:40

платена публикация
ГЕРБ-СДС: Трябват повече средства за спортните клубове и масовия спорт, за да са здрави българите, а не излекувани

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Варна Даниел Митов и вторият в листата на коалицията Красен Кралев се срещнаха с председатели на спортни клубове в Юнашкия салон във Варна.  Даниел Митов посочи, че държавата трябва да осигури условията, така че масовият спорт да се развива, което е свързано и с българското здравеопазване, за да могат българите да..

публикувано на 30.05.24 в 16:13

платена публикация
ДСБ на 20 години: Честит празник, свободни хора!

Дора Димитрова е кандидат за народен представител от листата във Варна на Продължаваме промяната – Демократична България.Тя е член на Националното ръководство и международен секретар на Демократи за силна България. Партията чества 20 години от учредяването си: „Изключително ми е приятно, че имам тази възможност да поздравя всички членове..

публикувано на 30.05.24 в 09:40

платена публикация
Даниела Везиева, "Български възход": Успехът на България е успех на всеки от нас

Водачът на листата на партия "Български възход" за Русе и за европейските избори Даниела Везиева коментира във Варна, че България няма ясно изразена и дългосрочна визия за развитие на нашата икономика. Тя посочи, че това, което наблюдаваме в последните три години – период на кризи и на рецесия, дава възможност за икономики, които знаят какво..

публикувано на 29.05.24 в 16:40

платена публикация
Стефан Янев, "Български възход": В момента нямаме национална цел, а трябва да имаме. Националната цел е преди всичко развитие

Водачът на листата на партия "Български възход" в София и Пловдив Стефан Янев коментира във Варна внушенията за евентуално участие на български военни във войната в Украйна.  "Държа да подчертая, за да се разсеят всички възможни митологии и внушаването на страх в хората, че България е член на НАТО и на ЕС и ние разбираме необходимостта от..

публикувано на 29.05.24 в 16:20
Подвижна избирателна кутия

Без гласуване с подвижна избирателна кутия в община Балчик

Възможност за гласуване с подвижна избирателна кутия в община Балчик няма да бъде предоставена на хората с трайни увреждания, които не им позволяват да  упражнят избирателното си право в изборно помещение. Причината е, че са подадени само две заявления в указания срок 25 май при необходим минимум от десет, съобщиха от изборната администрация в Белия..

публикувано на 27.05.24 в 18:01
Костадин Костадинов (в средата)

платена публикация
Костадин Костадинов "Възраждане": Единствено ние търсим хората за разговор в тази кампания

 "Основните политически сили в България не желаят да има висока избирателна активност по обективни причини. За да има висока и силна кампания трябва да има желание от страна на кандидатите за депутати да разговарят с хората, аз не виждам такова. ГЕРБ и ДПС нямат нужда да разговарят с избирателите си, защото те директно си ги купуват. ПП-ДБ..

публикувано на 24.05.24 в 08:00