Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери основаха нова асоциация

2
Снимка: БГНЕС

Представители на най-големите хотелски вериги у нас основаха Сдружението "Българска хотелска асоциация“. Вписването в Търговския регистър е от 14 май 2024 г. Учредителите са 14, съобщи за Радио Варна Красимира Стоянова – изпълнителен директор на КК „Албена“ АД. Стоянова е един от членовете на Управителния съвет на новоучредената Българска хотелска асоциация. 

Сред учредителите в новата асоциация са КК „Албена“, КК „Св. св.Константин и Елена“, собственици на хотели в различни курорти – и на Черноморието, но и в планинските ни курорти, както и такива, които имат хотели в големите градове в страната. 

"Само обединени заедно можем да работим за своя интерес. При наличието на над 240 организации в туризма, много голяма част от тях не са достатъчно ефективни или не защитават напълно нашите интереси", подчерта Стоянова. По думите й, трябва да се работи усилено за промяна на имиджа на България. "Ние желаем да не бъдат подменяни нашите визии, изказвания и мнения", каза още тя. 

Членове на новата асоциация са представители на хотели в цяла България. 

Липсата на реклама е един от основните проблеми за хотелиерите у нас, посочи Стоянова. Друга пречка е издаването на визи за работници и за туристи. "Всички представители на хотелиерския бизнес, без значение дали касае визите на работниците, които доставяме отвън, или визите на туристите, които искаме да привлечем. Еднакво голям проблем е за нас дали работниците, които очакваме сега в началото на сезона, ще получат визи за ноември, които няма да са ни необходими, или че сме затворили вратите за нашите съседи турци, които имат сантимент към туристическите дестинации у нас. През май те не могат да подадат документ за виза, защото има проблем с внедряването на въздушния Шенген и системата", обобщи Стоянова. 

"Ние сме най-пострадалата от войната държава в Европа. Това може да бъде нашият критерий за трудна достъпност, базата, която нашите политици може да изискат за облекчаване на визовите режими за гостите, които пристигат в България", допълни тя.


Целта на новата асоциация е да подпомага развитието на хотелиерството като част от туристическия сектор в България, да защитава правата и интересите на членовете си пред държавни, общински, административни и други органи и организации. Тя ще изработва стратегии и програми за развитие на съответните пазари и популяризиране на търговската дейност на членовете си и ще осъществява посредничество в комуникацията между Министерството на туризма и други административни органи и търговските партньори. 

Учредителите на асоциацията са: Красимир Станев, Веселин Данев, Лъчезар Тодоров, Венцислав Танчев, Николай Козанов, Милко Рушанов, Григор Гиданов, Росица Венева, Елза Радкова, Живко Иванов, Радина Стоянова, Елена Косева и Михаил Попов. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат референдум за намерението за изграждане на ветрогенератори край 15 добрички села

Референдум за изграждането на ветрогенератори край 15 добрички села ще инициира кметът на община Добричка Соня Георгиева. Има инвеститор, който е заявил своето намерение, а според процедурата се изисква изменение на Общия устройствен план на общината за обособяване на територии. "Засега от тях няма нищо официално, има само инвестиционно намерение...

публикувано на 12.06.24 в 18:10

Присъди от 20 и 17 години получиха баща и син - германци, за убийство в балчишкото село Соколово

Баща и син – германци, убили свой съгражданин в балчишкото село Соколово, получиха присъди от 20 и 17 години затвор, постанови Варненският апелативен съд. Престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Двамата са задължени да заплатят на наследника на починалия и сумата от 200 000 лв. обезщетение за..

публикувано на 12.06.24 в 16:47
Лични документи

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Започва издаването на личните карти от ново поколение, предаде БГНЕС. От Министерството на вътрешните работи правят уточнението, че смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност. Новият образец на българска лична карта влиза в сила от 17 юни. С цел..

публикувано на 12.06.24 в 16:46
Проф. д-р Валентина Маджова (вляво) и доц. д-р Женя Русева (вдясно)

ДКЦ "Св. Марина" с нов управител

Доц. д-р Женя Русева е новият управител на Диагностично-консултативния център "Св. Марина" във Варна.  С плакет и грамота днес беше наградена проф. д-р Валентина Маджова - досегашният управител на ДКЦ „Св. Марина“ от създаването му преди 22 години.  „Имах възможността да се уча от най-добрия учител – проф. Маджова. Ще работя с всички сили да запазя..

публикувано на 12.06.24 в 16:30

Доц. Рафайлова: Добра инфраструктура и модерен продукт ще направят туризма ни устойчив

Българският туристически продукт в сезонен, но с подходяща инфраструктура и продукт, който да отговаря на съвременните изисквания можем да постигнем устойчивост. Това каза в интервю за Радио Варна доц.Генка Рафайлова от Колежа по туризъм към ИУ-Варна.  Много важна, обаче остава подготовката на кадрите, отбеляза доц.Рафайлова, която е ръководител..

публикувано на 12.06.24 в 16:22

Ремонтираха близо 19 км от пътя Варна - Белослав - Житница

Завърши рехабилитацията и реконструкцията на близо 19 км от третокласния път Варна - Белослав - Житница. Трасето е основна пътна връзка за населените места в общините Белослав, Провадия и Девня и Варна.  Основно ремонтирани са три участъка. Първият започва при Белослав и завършва при кръстовището с пътя за местността „Бялата вода“. Вторият е от..

публикувано на 12.06.24 в 16:17

Пожар в локомотива на бързия влак София-Бургас, няма пострадали

Пожар е възникнал в локомотива на бързия влак София - Бургас в района жп гара Владимир Павлов в Бургас. Пътуващите във влака са евакуирани своевременно, като сред тях няма пострадали, предаде БНР-Бургас.  Два противопожарни автомобила и шестима огнеборци са потушили огъня.  Заради настъпилото произшествие, пътническият влак от Сливен, който..

публикувано на 12.06.24 в 16:12