Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима българи влязоха в селекцията за 2024

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари. Всяка година "Форбс"  отличава младите и иновативни лидери под 30-годишна възраст, които имат всички необходими знания и умения, както и визията да променят България и света към по-добро.

Много се радвам, че "Форбс" забелязаха работата ми. Аз съм една от малкото, които се занимават със земеделие и са избрани от Форбс в Европа. Това означава, освен че съм на правилния път, но аз съм поела и една лична мисия – да показвам, че младите хора имат място в земеделието. И че това не е бизнес, който е мръсен и не е за млади хора. Защото много често хората в социалните мрежи, а и като цяло казват „младо момиче, как така ще се занимаваш със земеделие“. Или пък начина, по който изглеждаш, сравняват. И аз съм приела за лична мисия да покажа, че земеделието има нужда от младите хора, има нужда от жените. Тази класация ми помага да достигна до повече хора.

Какво ви предстои? Ще има ли среща на тези млади лидери "30 под 30", които избра Форбс?

Срещата беше преди 20-ина дни в Африка. Но, тъй като се състоя много скоро, след като обявиха класацията, аз не успях да отида, тъй като имах много работа във фермата. Но, през септември ще направят още едно много голямо събитие със всички, които са селектирани и попадат в тази класация. Така че, се надявам да отида там. Това, което предстои за мен след попадането ми в тази класация е още стабилно да стъпвам и да вярвам, че нашият бизнес има място на европейско ниво, даже и на световно. Буквално след две седмици заминаваме за САЩ за участие в едно от най-големите изложения в света Summer Fancy Food Showв Ню Йорк. Искаме да си сверим часовника, да висим къде се намираме.

Каква е формулата на успеха на вашия семеен бизнес?

Аз имам страхотна, стабилна основа зад себе си в лицето на моите родители, които са създали бизнес и всичко, с което се занимаваме към днешна дата, заедно с моята сестра и нейният съпруг. Изцяло семеен бизнес сме. Държа да споделя, че всичко, което сме постигнали до момента е без държавна помощ и без европроекти. Много е важно да имаш чисти подбуди и силно вярваш дори в една щура идея, защото да се занимаваш с люто в България, такъв нишов бизнес, е наистина много трудно и предизвикателно. Но, когато много силно вярваш в идеята си, има много потенциал, особено в днешно време. Не мога да кажа, че сме постигнали всичко, за което мечтаем, определено сме на място, на което искаме да бъдем, но далеч не е всичко. Имаме много сериозни амбиции. Нас ни води напред това, че не спираме, страшно много работим, буквално от сутрин до вечер, всеки божи ден. И така с чисти амбиции, чисти нагласи и вяра в това, че няма невъзможни неща. 



По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15