Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лъжеш ли?": "Възраждане", БСП и ГЕРБ с най-много неверни твърдения в предизборната кампания

Снимка: www.lazheshli.com

Най-много неверни твърдения в национален ефир по време на предизборната кампания за вота 2 в 1 са изказани от кандидати на ПП "Възраждане", БСП и ГЕРБ-СДС.

Това са изводите от поредното проучване на доброволческата инициатива "Лъжеш ли?",  която има за цел да изследва и обобщи участията на българските политици в интервюта и дебати и да провери доколко аргументите им отговарят на истината или са подвеждащи, обясни Радослав Евтимов, един от създателите на платформата. 

Представители на ПП "Възраждане" са изрекли общо 11 неистини, следвани от БСП с 8. На трето място се нареждат ГЕРБ-СДС с 5 неверни твърдения, "Има такъв народ" с 4, а "Продължаваме промяната - Демократична България" - с едно.

По време на кампанията тази година от инициативата са засекли общо 29 неверни твърдения. Във фокуса на изследването им попадат 24-ма политици. 

Евтимов посочи, че в тази кампания се наблюдава нова тенденция - ключови фигури - лидери на политически партии, изцяло отсъстват от екрана, а трибуна се дава на остриетата на формациите. Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов, Христо Иванов не се появяват в нито една минута в национален ефир, каза той. 

Знакови лица на политическите партии обаче компенсират с ефирно време. Кандидатът с най-много минути в ефира е Петър Волгин от "Възраждане"- общо 153. Следван е от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов - 119 минути. Кристиан Вигенин от БСП има общо 88 минути предизборни телевизионни участия, от обхвата, който покрива проектът "Лъжеш ли?", а Даниел Митов от ГЕРБ - 74 минути.

Според проучването най-много неверни твърдения е използвал в  телевизионните си изяви Петър Волгин - 6, Георги Свиленски, зам.-председателят на  БСП - 5, а Костадин Костадинов - 3. Корнелия Нинова, наскоро подала оставка като лидер на БСП, има три неверни твърдения, обобщи Евтимов.

Икономическото развитие на България, геополитическата ориентация на страната и "Зелената сделка" са основните теми, присъствали в дебатите. Не са малко нападките и престрелките между опонентите. Ревизия на управлението и много хвърлени обвинения между участниците са запълвали предизборните предавания, посочи Евтимов.

Според него лидерите на партии са решили да не влизат в обектива в тази кампания от една страна напълно стратегически, а от друга  - не са видели полза, а по-скоро рискове. Очевидно за някои от партиите подкрепата на твърдия им електорат е достатъчна и не са счели за нужно да разширяват доверието с нови привърженици, смята Евтимов.

Тук можете да видите всички събрани неверни твърдения и направената проверка на фактите.

Чуйте цялото интервю на Валери Великов с Радослав Евтимов от доброволческата инициатива "Лъжеш ли?":




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите рязко се понижават, дъжд и вятър в понеделник

Под влияние на преминаващ добре изразен студен фронт от тази нощ времето чувствително ще се влоши. С умерен, временно и силен вятър от северозапад ще нахлува много по-студен въздух. Ще е облачно и дъждовно, временно с гръмотевици и рязко усилване на вятъра. Не са изключени и локални градушки. На много места, главно в Североизточна България и по..

публикувано на 29.09.24 в 16:55

Започва подготовката за поетапна евакуация на български граждани от Ливан

Започва подготовката з а поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан . Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Към момента са идентифицирани всички наши сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан. Те ще бъдат уведомени за точното време и място на евакуацията..

публикувано на 29.09.24 в 15:53

Ремонт на пътя през местност Боровец започва от понеделник

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност „Боровец“ започва от понеделник, 30 септември, съобщиха от община Варна. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за текущ ремонт и поддръжка на община Варна.  След рехабилитацията пътят ще бъде ползван за обходен..

публикувано на 29.09.24 в 15:00

А.Александров: Държавата да организира курсове за кандидатите за директори на училища

От обявените 476 места за директори на училища в страната, едва около половината се заеха в началото на учебната година. Това съобщи пред БНР Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, който е и директор на столично училище. Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите..

публикувано на 29.09.24 в 14:45

Главчев свиква среща за мерките на държавата за извеждането на сънародниците ни от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес среща в Министерския съвет с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, на секретариата на Съвета по сигурността и службите. Тема на срещата са мерките на българската държава за безопасното извеждане на сънародниците ни от..

публикувано на 29.09.24 в 11:06

Туристи прекратяват почивките си в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове., предаде кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат..

публикувано на 29.09.24 в 10:55

Изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре - 30 септември. Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде коригираща декларация. Тази възможност е валидна както за физическите лица, които трябваше да..

публикувано на 29.09.24 в 10:34