Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на посетители на някои от най-популярните ястия и продукти в дадената държава. След това се сформира средна оценка за съответната страна.
България получава средна оценка от 4.20 точки.
От емблематичните за страната ни ястия, шопската салата е лидер с 4.6 точки. Следват баницата и тараторът (4.5), кавармата (4.4) и торта "Гараш" с 4.3 точки.
При продуктите, над всички са сиренето и шарената сол с 4.6 точки, следвани от филе "Елена" (4.5), виното от сорт мавруд (4.1) и панагюрската луканка с 3.9 точки.
В топ 3 на най-добрите кухни в Европа в класацията на TasteAtlas са италианската, гръцката и испанската. Италия държи "короната" с пица "Неаполитана", паста "Болонезе" и "Карбонара" при ястията, а от продуктите най-висока оценка получава пармезана. Общата оценка на италианците е 4.72.
Гърция се нарежда на второ място с 4.69 точки, като в южната ни съседка най-високи оценки от посетителите са получили агнешкото пайдаки и масилините Каламата.
Испанците пък печелят третото място най-вече благодарение на Гамбас ал ахийо (чеснови скариди) и иберийския хамон.
Любопитно е, че френската кухня, която се счита за основоположник на много от куните по света, заема едва 5-то място в класацията и е изпреварена от турската.
На дъното в класацията е норвежката кухня.
От специализираното кулинарно издание поясняват, че по-ниската оценка и по-задно място в класацията не означава, че дадена кухня е лоша, а по-скоро, че е по-слабо популяризирана.
Вижте пълната класация на европейските кухни ТУК
Ваканция, плаж, море, добро настроение. Това е август. Разбира се, преди да облечем банския и да метнем в чантата плажна хавлия, задължително имаме дълги часове на въртене пред огледалото, с покрусен поглед, в пресмятане на калории. Сякаш снощи сме си легнали тънки като фиданки, а осем часа по-късно много рязко и неочаквано сме се събудили с..
Млади и талантливи – с гласове спиращи дъха. Така може да опишем вокално студио Angle Voices. Студиото е създадено през 2001 г. към читалище ‘‘П.Р.Славейков‘‘-гр. Варна от вокалния педагог Атанаска Липчева. Тя развива млади таланти в областта на вокалната техника на възраст между 4 и 25 години. Студиото е лауреат на редица национални и междуародни..
Ралица Стоянова е ученичка в 8 а клас, профил "Хуманитарни науки", в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Тя е автор на рубриката "Добрите новини" към училищния подкаст "Ученически глас". Основна цел на рубриката е да информира за позитивни събития от страната и училището. Ученичката подбира всяка новина от социалните..
На морската гара във Варна има два легендарни ветрохода - българският "Калиакра", който се използва за ресторант и румънският "Мирча", който се използва за обучение на кадети и курсанти (включително и от България). Предназначението на подобни кораби е определено чисто морско и свързано с обучение на желаещи да практикуват морско дело. "Калиакра"..
Три изсъхнали иглолистни дървета създават предпоставка за възникване на пожар до бл.63 в кв.Чайка, алармираха в редакцията на Радио Варна, живеещи там. Дърветата са с височина до седмия етаж на 15-етажния блок и се намират на няколко метра от него, установи наша репортерска проверка. Домоуправителят на блока Марциан Янакиев разказа, че..
Учени са открили, че въздухът в нашите апартаменти и автомобили може да е основният източник на микропластмаси, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове. Според проучване на Университета в Тулуза, публикувано в PLOS One, възрастен вдишва до 68 000 микропластмасови частици с диаметър по-малък от 10 микрометра всеки ден – 100 пъти повече,..
Август започна с инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в..