Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българската кухня в топ 15 на Европа

6
Карта с кулинарните оценки на изследваните държави
Снимка: tasteatlas.com

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на посетители на някои от най-популярните ястия и продукти в дадената държава. След това се сформира средна оценка за съответната страна.

България получава средна оценка от 4.20 точки.

От емблематичните за страната ни ястия, шопската салата е лидер с 4.6 точки. Следват баницата и тараторът (4.5), кавармата (4.4) и торта "Гараш" с 4.3 точки.

Шопската салата е абсолютен първенец сред българските ястия спред хората, които са я опитали и оценили

При продуктите, над всички са сиренето и шарената сол с 4.6 точки, следвани от филе "Елена" (4.5), виното от сорт мавруд (4.1) и панагюрската луканка с 3.9 точки.

В топ 3 на най-добрите кухни в Европа в класацията на TasteAtlas са италианската, гръцката и испанската. Италия държи "короната" с пица "Неаполитана", паста "Болонезе" и "Карбонара" при ястията, а от продуктите най-висока оценка получава пармезана. Общата оценка на италианците е 4.72.

Пицата е в основата на първото място на Италия

Гърция се нарежда на второ място с 4.69 точки, като в южната ни съседка най-високи оценки от посетителите са получили агнешкото пайдаки и масилините Каламата.

Агнешкото пайдаки изстрелва Гърция на второ място

Испанците пък печелят третото място най-вече благодарение на Гамбас ал ахийо (чеснови скариди) и иберийския хамон.

Чесновите скариди носят на Испания място в топ 3

Любопитно е, че френската кухня, която се счита за основоположник на много от куните по света, заема едва 5-то място в класацията и е изпреварена от турската. 

На дъното в класацията е норвежката кухня.

От специализираното кулинарно издание поясняват, че по-ниската оценка и по-задно място в класацията не означава, че дадена кухня е лоша, а по-скоро, че е по-слабо популяризирана.

Вижте пълната класация на европейските кухни ТУК


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се адаптираме към смяната на часа?

Макар промяната да ни носи допълнителен час сън, тя често влияе на настроението, концентрацията и биологичния ритъм.  Специалистите препоръчват няколко ефективни начина за бърза адаптация към новото време.   Използвайте естествената светлина Сутрешната светлина е най-силният регулатор на циркадните ритми. Отворете завесите веднага след..

публикувано на 30.10.25 в 07:24

Студенти по "Аграрен бизнес" в ИУ-Варна посетиха фабрика за преработка на мед в с. Куманово

Студенти от трети и четвърти курс, специалност "Аграрен бизнес" от Икономическия университет във Варна посетиха фабрика за преработка на мед в село Куманово, община Аксаково, за да се информират за дейността ѝ и за възможностите да започнат подобно начинание. Повечето от студентите са от семейства, които имат фамилен бизнес в сферата на земеделието и..

публикувано на 29.10.25 в 18:45

Във Варна отново представят филма "Ковачът" по мотиви на Братя Грим

След дълго обикаляне в цял свят, късометражният филм "Ковачът" се завръща у нас, след много номинации и награди от международни фестивали. След първата среща на филма с публиката му в София и официалната премиера в морската столица, от 20 часа утре вечер в заведение на Пристанище Варна филмът ще бъде представен отново в морската столица.  След..

публикувано на 29.10.25 в 17:09

Рубрика "Такси": Варна без стандарт за номерация на улиците - някъде номерата са написани на климатик

Все по-често варненци и гостите на морската столица се сблъскват с трудности при намирането на адреси в града. За това предупреди таксиметровият шофьор Петър Милушев в седмичния си коментар по Радио Варна в рубриката "Такси" на предаването "Новият ден". Липсва последователна номерация на сградите и улиците, споделя наблюденията си той. Милушев и..

публикувано на 29.10.25 в 16:15

Училището в Оброчище се фокусира върху разделното събиране на отпадъци

Уче­ни­ци­те от Средно училище "Хрис­то Смир­нен­ски" в се­ло Об­ро­чи­ще, община Балчик, ак­тив­но съ­че­та­ват в обу­че­ние­то си еко­ло­гич­но об­ра­зо­ва­ние с изу­ча­ва­не­то на ку­ли­нар­ни тех­ни­ки. Гриж­ли­во съ­би­рат хра­ни­тел­ни­те ос­та­тъ­ци от при­гот­вя­не­то на хра­на в ку­ли­нар­ния ка­би­нет, лис­та­та от по­чис­тва­не на дво­ра...

публикувано на 29.10.25 в 14:10

Откриват мозайката „Хората и морето“ в новия ѝ дом - Хуманитарната гимназия

Мозайката "Хората и морето", която красеше чакалнята в сградата на старата автогара, вече има нов дом. Официалното откриване на паното, като част от фасадата на СУХНИ “Константин Преславски, е днес в двора на училището. Мозайката „Хората и морето“ е създадена през 1971 г. от пловдивския художник Чавдар Пашев, в сътрудничество с архитектите Матей Матеев..

публикувано на 29.10.25 в 09:01

Пеликанът Стойчо оживя върху варненски трафопост

Варна не забравя своя пернат любимец – пеликана Стойчо. Макар че птицата вероятно вече е отлетяла към по-топли страни, духът ѝ остава в града – изобразен върху един от варненските трафопостове. Творбата е част от инициатива на Българското графити училище и Дамян Николов, които заедно с талантливи артисти от цялата страна, а дори и от чужбина,..

публикувано на 28.10.25 в 13:49