Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Рафаилов: Без ясни аргументи общински съветници отложиха приемането на важни за варненци решения

Христо Рафаилов
Снимка: Радио Варна/Валери Великов

"Гласуването на общинските съветници от ПК „Благоустройство и комунални дейности“ на една от докладните записки, внесени от кмета, може да бъде определено като незаконосъобразно". Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна зам.-кметът по финанси в Община Варна Христо Рафаилов.  Според него, първоначално съветниците са решили четирите подточки в документа да бъдат разгледани и гласувани отделно. След това обаче, три от точките са били гласувани заедно, в разрез с първоначалното решение. Съветниците са приели, че не могат да гласуват "За" тези точки и са ги върнали за доразглеждане и допълване на документацията. Докладната записка касае решаването на важни за всички варненци проблеми, каза още Христо Рафаилов и допълни, че една от точките е свързана с втората клетка на сметището в село Въглен и тя е била гласувана от съветниците без забележки.

Христо Рафаилов обясни, кои предложения на кмета са били върнати от съветниците: „Във втора точка предложихме актуализация на план-сметката в дейност „Чистота“, относно зимното почистване. През ноември миналата година представители на старата общинска администрация, които вече не са на работа в общината, са си позволили да направят възлагане на дежурства за зимно поддържане, при все още неприет, както държавен, така и общински бюджет. Третата точка е за възлагане на допълнителни задачи на сметопочистващата фирма. Това не касае актуализиране на цените, а възлагане на повече декари за метене, повече улици за миене и т.н. Беше предложена актуализация на сумата, но тя също не беше приета и беше върната. Четвъртата точка беше за подобряване проводимостта на деретата. В края на миналага година, отново от старата администрация, са възложени дейности за почистване на деретата, като ресурса е изразходен още през февруари месец тази година. В момента Варна разполага с недостатъмните 112 хиляди лева и кметската администрация предложи да бъдат добавени още 350 хиляди лева, които бъдат използвани в спешен порядък за поддържане проводимостта на деретата. Това също беше върнато от съветниците с неясна за мен аргументация. Тук има някаква политическа идея, а не се мисли за варненци и за това как да направим живота в града по-добър“.

Предстои в понеделник тези три точки от докладната записка да бъдат разгледани от комисията по финанси и бюджет. Ако бъдет приети от съветниците, те ще влязат за гласуване на предстоящата сесия на Варненския общински съвет в четвъртък следващата седмица, въпреки че са върнати от ПК "Благоустройство и комунални дейности", съобщи още Христо Рафаилов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на БЛС.

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС. Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организиця. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен дсравен министър д-р Асен..

публикувано на 28.09.24 в 15:53

14 села във Варненско са на воден режим

14 села във Варненска област са на воден режим. Населените места се намират в общините Аксаково, Аврен и Долни чифлик и в тях живеят общо над 6 500 души. Това става ясно от публикация в сайта на В и К – Варна.  В селата Аврен, Доброглед, Зорница, Любен Каравелово, Булаир, Бърдарево, Голица и Солник имат вода през ден. 12 часа в денонощие..

публикувано на 28.09.24 в 15:04
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 14:01

Дългопол, Долни Чифлик и Провадия с общ туристически проект 

Проектът „Discovery – Открий миналото, преживей настоящето“  на общините Дългопол, Долни Чифлик и Провадия беше официално представен с участието на з аместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Той  е финансиран от Министерството на туризма , чрез Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристическите услуги в..

публикувано на 28.09.24 в 11:42
Хасан Насрала, лидер на

Израел: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран

Израелската армия обяви, че ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала е бил убит при удар в Бейрут. „Хасан Насрала е мъртъв“, обяви военният говорител подполковник Надав Шошани в X. Военният говорител капитан Давид Авраам също потвърди пред АФП, че ръководителят на Хизбула е бил „елиминиран“ след..

публикувано на 28.09.24 в 11:34

Хора от цяла Североизточна България участват в акцията за събиране на капачки във Варна

Десетки хора и представители на различни институции се включиха в кампанията на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Кампанията продължава до 14 часа , пристигат хора от цяла Североизточна България. Този път каузата е за закупуване на мобилни пунктове за..

обновено на 28.09.24 в 10:44

Граждани на Румъния, Турция и Германия са с най-много посещения у нас през август

Делът на гражданите от Европейския съюз, посетили България, е 55.8% от общия брой чужди граждани и достига 1 192.8 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 30.6%, Германия - 20.6%, и Полша - 9.0%. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 746.1 хил., или 34.9% от всички посещения в България. Най-голям..

публикувано на 28.09.24 в 09:49