Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече влакове между София и Бургас от тази седмица

Снимка: БНР Бургас

Още от тази седмица БДЖ ще увеличат влаковете между София и Бургас. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководствата на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. Министърът поиска пълна проверка на всички обстоятелства, свързани с влакa от София до Бургас в петък вечер. „Абсурдно е пътниците да пътуват по този начин, при положение, че имат закупен билет, а някой не си е свършил работата“, допълни той.

По повод твърденията от страна на пътници, че в състава на влака е имало празни спални вагони, които са били заключени, от БДЖ увериха, че абсолютно всички места в тях са били продадени и заети. Проблемът с влака е поради факта, че той е без задължителна резервация и спира на необслужвани гари и пътниците от тях закупуват билетите си директно от превозния персонал. Това възпрепятства ограничаването на закупуването на билети, защото кондукторът няма връзка с билетоиздаващата система. „Започваме поетапно да оборудваме влаковете с електронни устройства за продажба на билети, които изцяло ще решат този проблем“, заяви управителят на БДЖ-ПП Венцислав Славков. Такива устройства вече работят пилотно по линията София-Видин. Предстои още 140 да бъдат въведени в експлоатация, като с приоритет ще се оборудват най-натоварените влакове в страната.

От железопътния превозвач поясниха, че от днес са взети мерки за увеличаване на състава на нощния влак от София до Бургас, като е включен допълнителен вагон, който да обслужва нарастващия през лятото пътникопоток. От този петък ще бъдат добавени още два вагона към композицията, а от 29 юни тръгва още един влак по същото направление. С това влаковете между столицата и морския град ще станат общо 10 на денонощие.

От днес втора композиция с 4 от новодоставените германски вагони вече пътува между София и Бургас. Тя тръгва от столицата в 6:40 ч. и се връща обратно в следобедните часове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни курсове по няколко автобусни линии от 1 юли

Допълнителни курсове по автобусните линии 7, 17, 20, 31 и 148 пускат от "Градски транспорт" в началото на следващия месец , съобщават от общинския превозвач. Те ще важат за делничните и празнични дни. Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30 ч., от „Елпром“ в 22:30, 23:20 ч.; · Линия 17 от ЖП..

публикувано на 28.06.24 в 09:35

Нови правила за рецептите. Какви са реакциите?

От една седмица на сайта на здравното министерство е качен за публично обсъждане проект за промени в Наредба 4.Те засягат отпускането на лекарства, предписани с електронни рецепти, които се плащат частично или напълно от НЗОК. Какво е новото за фармацевти и пациенти? Промените в Наредба 4 предвиждат всички лекарства, изписани по..

публикувано на 28.06.24 в 08:08

Адресите без ток на 28 юни

В периода 24.06.2024 - 28.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Староселец – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и МТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 28.06.24 в 06:26
Урсула фон дер Лайен

Втори мандат за Урсула фон дер Лайен

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години,..

публикувано на 28.06.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчев петък с повече вятър следобед по морето

Утрото в петък ни посреща със сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 29° и 34°, по Черноморието от 26° до 29°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 28.06.24 в 05:59

Буферни паркинги и еднопосочно движение ще компенсират намалените паркоместа в кв. „Чайка“?

Буферни паркинги на тревна фуга по протежението на булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“, както и еднопосочно движение между блоковете са сред потенциалните решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“. Това стана ясно след поредна среща на ръководството на Община Варна и..

публикувано на 27.06.24 в 17:51

Локализираха пожара край Доброглед

Локализиран е пожарът край вилната зона на село Доброглед. През нощта дежурен екип на горското стопанство ще следи ситуацията, съобщават от полицията. Припомняме,  огнената стихия се разрази в тревист район над училището в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви.  8 екипа на пожарната, както и местни хора, се включиха в овладяването на пожара...

публикувано на 27.06.24 в 17:45