Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

2
Снимка: Румен Сарандев

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода. Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море. Това каза доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология. Всичко това води след себе си различни ефекти, които ние учените определяме като стрес екология, обясни той. По думите му най-засегнати са организмите в крайбрежната зона, особено в по-плитките райони

Черно море се характеризира с ясно изразен термоклин, т. е. съществува рязка граница в определена дълбочина, в която температурата е постоянна - между 8-9 градуса през цялата година, каза още специалистът.

Трудно може да се докаже какво оказва по-голямо влияние на организмите - климатичните промени или замърсяването например, посочи ученият. Живите организми са подложени на всякакъв вид стрес, един, от които е риболовът, изобщо човешката дейност като замърсители и не на последно място и микропластмасата, обобщи Райков.

Най-облагодетелствани са организмите, които се придвижват бързо. По-големи риби и млекопитаещи успяват да се спасят като мигрират във вътрешността на морето, където температурата е по-ниска и благоприятна за тяхното съществуване. По-уязвими са организми, които водят прикрепен начин на живот. С повишаване на температурата кислородът във водата намалява и води до свръхразвитие на фитопланктон. При "цъфтеж" - през деня микроводораслите произвеждат кислород, но вечер го консумират. Така се получава ефектът на хипоксия - рязко намаляване на кислорода. В следствие на това прикрепените и по-ниско подвижните организми умират. Т.нар. замори се наблюдават рано сутрин (след като кислородът е бил изчерпан вечерта), през юли и август - масово рибите са с обърнати кореми, в повечето случаи са омаломощени или мъртви. Наблюдавали сме ги в крайбрежните райони и във Варненското езеро. Това е ефект, който се наблюдава всяка година в прегрятите райони, отбеляза ученият. 

Промененият цвят в изумрудено синьо цвят на Черно море, който видяхме преди около месец на снимки на НАСА, беше потвърден от колегите тук. Той се дължи на един вид фитопланктон "Емилияния хукслери", която при цъфтеж и след пречупване на светлината придава този цвят на морето. Това е нещо, което се е случвало и преди, най-вече в северозападната част на Черно море, където се вливат  Дунав, Днепър и Днестър. Трите големи реки внасят огромно количество органична материя в морето и го "наторяват" в различни съединение, обясни доц. Райков.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05

Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR): Загубата е постоянен спътник на човека

Интервю с Chris Casket (STRIGOI, екс-EXTREME NOISE TERROR) STRIGOI са британска банда, създадена от китариста на PARADISE LOSTGreg Mackintosh и Chris Casket от DEVILMENT и за кратко част от EXTREME NOISE TERROR. В края няа миналата година STRIGOI издадоха миниалбума „Bathed in a Black Sun“ - добър повод отново да посетим страната на..

публикувано на 05.09.24 в 07:40

Martin Engler (MONO INC.): Солидарност, толерантност и любов

Интервю с Martin Engler (MONO INC.) За първи път немската готик рок/индъстриъл формция MONO INC. ще има концерт в България. Той ще бъде на 20 септември в Пловдив в Античния театър като част от поредицата „Music Of The Ages 2024“ заедно с PAIN OF SALVATION(21 септември) и IHSAHN (22 септември). Със съдействието на организаторите от „Blue Hills..

публикувано на 05.09.24 в 07:25

Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW): Винаги трябва да си здраво стъпил на земята

Интервю с Ronnie Romero (LORDS OF BLACK, THE FERRYMEN, екс-RAINBOW) Ronnie Romero е работил и работи с едни от най-големите китаристи на нашето време като Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Adrian Vandenberg. В същото време участва в групи като LORDS OF BLACK, SUNSTORM, ELEGANT WEAPONS, където е с Richie Faulkner от JUDAS PRIEST, THE..

публикувано на 04.09.24 в 08:05

Поетът-кардиолог Весела Димова: Човек трябва да се освобождава от нещата, които го дърпат назад

Поетесата Весела Димова представи във Варна своята книга-албум "Кеят на чайките", вдъхновена от картини на варненската художничка Светла Косева .  Родена на 7 юни 1965 г. в гр. Плевен, Ве села Димова пише от дете, това е моминското й име – използва го като литературен псевдоним.  По професия е лекар-кардиолог (д-р В. Томова, д.м.). Поезията е..

публикувано на 03.09.24 в 08:05

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05