Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

2
Снимка: Румен Сарандев

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода. Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море. Това каза доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология. Всичко това води след себе си различни ефекти, които ние учените определяме като стрес екология, обясни той. По думите му най-засегнати са организмите в крайбрежната зона, особено в по-плитките райони

Черно море се характеризира с ясно изразен термоклин, т. е. съществува рязка граница в определена дълбочина, в която температурата е постоянна - между 8-9 градуса през цялата година, каза още специалистът.

Трудно може да се докаже какво оказва по-голямо влияние на организмите - климатичните промени или замърсяването например, посочи ученият. Живите организми са подложени на всякакъв вид стрес, един, от които е риболовът, изобщо човешката дейност като замърсители и не на последно място и микропластмасата, обобщи Райков.

Най-облагодетелствани са организмите, които се придвижват бързо. По-големи риби и млекопитаещи успяват да се спасят като мигрират във вътрешността на морето, където температурата е по-ниска и благоприятна за тяхното съществуване. По-уязвими са организми, които водят прикрепен начин на живот. С повишаване на температурата кислородът във водата намалява и води до свръхразвитие на фитопланктон. При "цъфтеж" - през деня микроводораслите произвеждат кислород, но вечер го консумират. Така се получава ефектът на хипоксия - рязко намаляване на кислорода. В следствие на това прикрепените и по-ниско подвижните организми умират. Т.нар. замори се наблюдават рано сутрин (след като кислородът е бил изчерпан вечерта), през юли и август - масово рибите са с обърнати кореми, в повечето случаи са омаломощени или мъртви. Наблюдавали сме ги в крайбрежните райони и във Варненското езеро. Това е ефект, който се наблюдава всяка година в прегрятите райони, отбеляза ученият. 

Промененият цвят в изумрудено синьо цвят на Черно море, който видяхме преди около месец на снимки на НАСА, беше потвърден от колегите тук. Той се дължи на един вид фитопланктон "Емилияния хукслери", която при цъфтеж и след пречупване на светлината придава този цвят на морето. Това е нещо, което се е случвало и преди, най-вече в северозападната част на Черно море, където се вливат  Дунав, Днепър и Днестър. Трите големи реки внасят огромно количество органична материя в морето и го "наторяват" в различни съединение, обясни доц. Райков.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Виенският Моцартов оркестър с концерт на 31 май в София

Един от най-известните класически оркестри в света Виенският Моцартов оркестър ще зарадва българската публика с величествен концерт на 31 май тази година в зала 1 на НДК, по покана на "BGTSC". Музикантите в състава му се посвещават изцяло на произведенията на най-уважавания представител на Класическия период – Волфганг Амадеус Моцарт. Репертоарът на..

публикувано на 22.05.25 в 07:30

Абитуриентът Николай Костадинов: Успехите са важни, но не бива да са самоцел

Абитуриентът Николай Костадинов е носител на награда "Варна"   в системата на предучилищното и училищното образование - в областта на хуманитарните науки. Николай е ученик от XII клас в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон“. Още докато е в V-VI клас, започва да се състезава, тази година завоюва две първи места на областните кръгове на..

публикувано на 21.05.25 в 15:00

Абитуриентката Невяна Пенкова: Винаги съм искала да бъда на сцена

С вълнение преди абитуриентския си бал и в навечерието на изпитите е дванадесетокласничката Невяна Пенкова от Детско-юношеския театър "Златното ключе".  Винаги съм искала да бъда на сцена, категорична е тя. Допълва, че винаги ѝ е бил интересен анализът на персонажа, неговият вътрешен монолог. Невяна ще кандидатства в  Националната академия за..

публикувано на 21.05.25 в 07:35

Илиян Илиев: Участниците в "Лист по лист" спасиха 88 хиляди дървета за 25 години

От 20 до 23 май т.г. Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна организира поредна кампания "Лист по лист" (ЛхЛ) за събиране и предаване на хартия, подходяща за рециклиране.  В 25-годишната история на инициативата  с мото "Предавай и спасявай!"  са работили повече от 50 доброволци от 8 държави.  "За четвърт..

публикувано на 20.05.25 в 14:58

Десислава Мусинска от ВВМУ е победителят в националния конкурс "FameLab"

Курсант Десислава Мусинска, първокурсничка от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", е победителят в националния конкурс "FameLab" и ще представи България на световния финал в ЦЕРН.  Десислава учи "Корабоводене" и ще представи България в Швейцария през ноември, като премери сили заедно с победителите от още редица държави от Европа, Азия,..

публикувано на 20.05.25 в 08:15

Chris Caffery (SAVATAGE, TSO): Чрез музиката хората осъзнават, че всички сме просто хора

Интервю с Chris Caffery (SAVATAGE, TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA) SAVATAGE са от онези групи, които през 80-те и 90-те години на миналия век дефинираха звука на американския прогресив метъл. 24 години след последния си албум „Poets and Madmen“ SAVATAGE се завръщат към активна дейност. Групата тръгва на турне, за съжаление без Jon Oliva, който има..

публикувано на 19.05.25 в 08:15

Братя Ванкови: Виното на Североизтока е като добре облечен господин - бяло, свежо, с елегантни танини и умерен алкохол

Изби от Североизточна България отвориха врати тази събота и неделя за всички готови да тръгнат на вино пътешествие между р. Дунав, Черно море и старите български столици. Тази година са се включили 17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино. За пета поредна година през май винопроизводители и технолози..

публикувано на 18.05.25 в 12:13