Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се изложба по повод 130 години от изиграването на първия футболен мач в България

Футболът в света тръгва от Англия, а в България - от Варна

От отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей събират експонати, снимки и футболни реликви от миналия век


Изложба, посветена на 130-та годишнина от изиграването на първия футболен мач в България, подготвят от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей.

Дворът на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Варна е мястото, на което се провежда първата за страната ни футболна среща, макар и неофициална. В нея играят деца. Това сподели в интервю за Радио Варна Траян Димитров от отдел "Нова история" към РИМ-Варна, който е един от основните "двигатели" на инициативата.

"Целта е да съберем реликви на "Черно море" и "Спартак" (Варна) и да ги изложим за да могат хората да видят, че варненския футбол е с традиции", подчерта Димитров.

В изложбата ще има и богат снимков материал със 130 фотоса, които вече са почти събрани. Освен това, почитателите на най-великата игра ще могат да видят документ от основаването на "Шипченски сокол", билет от мача на "Спартак" с "Манчестър Юнайтед", както и програмата за мача между "соколите" и "червените дяволи" в евротурнирите в началото на 80-те.

За събиране на подобни ценни спомени, от музея са се обърнали и към двата клуба от Варна.

Крайният срок за даряване на артикулите е следващия понеделник. Събирането ще се извършва в сградата на Археологическия музей. Датата на изложбата ще бъде обявена малко след периода на набавяне на всички експонати. Те ще бъдат описани с приемо-предавателен протокол и след изложбата ще бъдат върнати на техните собственици, подчерта Траян Димитров.

Целта е изложбата да се проведе през август в Археологическия музей.

Повече информация, както и контакт с организаторите, почитателите на футбола могат да намерят и на фейсбук страницата на инициативата.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Провадия-Солницата

Ден на отворените врати в "Провадия-Солницата" на 22 септември

Ден на отворените врати организира за 22 септември праисторическият център "Провадия - Солницата". Акцент в събитията, посветени на Независимостта на България, са образователните забавления за децата, посочи ръководителят на разкопките акад. Васил Николов.  Децата ще имат възможността да търсят керамични фрагменти в специално подготвени пространства с..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Кино за ученици за първа година на фестивала "Златна роза"

За първа година на фестивала на българския игрален филм започва форматът "Кино за ученици". Разработена е методика за обсъждане на филми и търсене в тях на по-дълбоки послания. Това е училище за възпитание на удоволствието към гледането на по-особени филми, коментира за предаването "Гравитация нула" творческият директор на фестивала доц. Александър Донев...

публикувано на 20.09.24 в 15:40

Втора статуя откриха в Хераклея Синтика

Българските археолози откриха втора статуя в големия канал на Хераклея Синтика. Към 11 ч. днес археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в канала, където беше открито почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес. Това съобщиха археолозите от..

публикувано на 20.09.24 в 11:41

"Зеленият морски двор на Варна" е големият победител на публиката от международен конкурс в Лисабон

"Зеленият морски двор на Варна" получи голямо признание на церемонията по връчване на наградите в Международния конкурс Triple E в Лисабон вчера. Специалистите по ранно детско развитие станаха избор на публиката в тяхната категория.  Центърът за ранна детска социализация бе оценен и на четвърто място от журито в категорията "Инициатива за..

публикувано на 20.09.24 в 09:17

Акция по кръводаряване по случай рождения ден на първия у нас мобилен пункт за кръводаряване тази събота

Акция по кръводаряване с мобилния пункт организират тази събота от 9 до 16ч. на пл. "Севастопол" във Варна от РЦТХ – Варна и сдружение „Аз вярвам и помагам“. Поводът е една година от даряването на мобилния пункт за кръводаряване. Инициатори са сдружение "Аз вярвам и помагам",  каза за Радио Варна директорът на РЦТХ – Варна д-р Мирела Кирякова...

публикувано на 20.09.24 в 06:51

Във Варна откриха 42-рия фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

Във Варна днес бе открит 42-рият фестивал на българския игрален филм "Златна роза".  "Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“ Събитието продължава до 26 септемри и представя на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 21:11

"Варна играе" на 28 септември

За седми пореден път във Варна ще се проведе семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“. Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 19.09.24 в 14:56