На първи август ще започне 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Поради тази причина в момента от Историческия музей в Провадия обявиха, че търсят работници за работа на обекта. Работници се наемат за месеците август и септември, като работното време е от 6.30 часа до 14.00 часа, с половин час обедна почивка, като неделя е почивен ден. Заплащането е 60 лв. на ден има и осигурен транспорт до Провадия.
Всички, които желаят да посетят Провадия-Солницата, ще могат да направят това от първи август, когато започва археологическият сезон. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група, дори и само един човек, каза за Радио Варна директорът на музея Николай Христов. Посетитителите се водят от екскурзовод, който ще ги разведе из обекта и ще им разкаже историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа.
Преди няколко дни екипът на Историческия музей откри изложба, в която представи непоказвани досега 23 керамични съда открити при разкопките в Солницата. Предметите са реставрирани от Мария Славкова, реставратор в РИМ-Варна и нейният екип, разказа Николай Христов. Изложбата беше представена в Градската художествена галерия, но от август месец съдовете ще бъдат изложени за посетителите на музея в тематичната зала „Провадия-Солницата“, в която са подредени и други находки от археологическия обект открити през годините.
Над 4 500 са откритите предмети до момента в Праисторическия солодобивен и градски център и са официално заведени във фонда на музея, каза още Николай Христов. В момента са изложени около 540 предмета. Директорът на музея подчерта, че тепърва предстои представянето на Солницата в много по-голямо експозиционно пространство – в Музей на солта, който е голямата цел както на работещите в музея, така и на ръководителя на археологическите разкопки от самото им начало проф. Васил Николов.
Йордан Каранов е български певец, вокален педагог, музиковед, завеждащ музикалния отдел на Радио София през 30-те години на ХХ век. От средата на септември 1944 г. до март 1950 г. е началник на Радио Варна. Два важни момента в развитието на Радио Варна са свързани с неговото име – превръщането на медията в център на музикалния живот на Варна и..
На 28 юли светът отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Датата е посветена на повишаването на информираността относно вирусните хепатити, които засягат над 350 милиона души по света. Тази година кампанията се провежда под мотото „Hepatitis: Let’s Break It Down“, като основен фокус е премахването на социалните, икономически и системни бариери,..
По повод 90-годишнината от създаването си екипът на Радио Варна ще приеме в понеделник ценно дарение – бронзова скулптура на Йордан Каранов (1892 – 1975), музиковед, общественик и началник на радиостанцията в периода 1944 – 1950 г. Паметникът е дарение от художничката Калия Йорданова и нейния съпруг – скулпторът проф. Пламен Братанов. Произведението..
Седемнадесето издание на празника на пъпеша се провежда в каварненското село Българево. Събитието за поредна година събира местни жители, гости и любители на сладкия летен плод на централния площад в селото. Тазгодишното издание се организира от Община Каварна със съдействието на кметството и Народно читалище „Народен Будител – 1940“ в..
На 27 юли имен ден празнуват Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка. Днес Православната църква чества Св. великомъченик Пантелеймон . Днешният празник се нарича Пантелей пътник, защото на този ден прелетните птици..
Общинският приют за безстопанствени кучета в с. Каменар ще се включи в пилотното издание на фестивалното изложение „Порода любов“, което ще се проведе на 26 юли на входа на Морската градина във Варна (площад „Антон Новак“) от 10:00 до 22:00 часа. Изложението има за цел да обедини природозащитни организации, които полагат грижи за четириногите,..
Редът , в който консумирате храни , може да повлияе на здравето ви, според някои експерти по хранене. Концепцията, известна като "последователност на хранене“ , включва първо консумация на богати на фибри, несъдържащи нишесте зеленчуци , последвано от протеини и накрая мазнини, преди да изядете въглехидратите в чинията ви. Този подреден начин..