Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътните фирми и ръководителят на ВиК-проекта се срещнаха с кмета на Варна

До къде стигнаха и кога приключват ремонтите в Евксиноград и на бул. "Христо Смирненски"?

3
Снимката е илюстративна
Снимка: ВиК Шумен

През месец август и септември ще се извърши голяма част от асфалтирането на улици в Евксиноград, където „ВиК – Варна“ извършва ремонтни дейности по проекта за водния цикъл. Това обещаха днес пътните фирми и ръководителят на ВиК-проекта по време на среща с кмета Благомир Коцев. 

По данни на пътностроителните фирми в момента се работи по полагането на настилка по ул. „17-а“. Ремонтните дейности там се очаква да приключат до 4 август. След това започва работа по възстановяването на улици „13-а“ и „14-а“, както и прилежащите по-малки пътни участъци. Там ВиК–дейностите вече са приключили, предстои работа по пътната част.

Фирмите-изпълнители на проекта алармираха, че решение трябва да се търси при полагането на водопровод на ул. „16-а“. Тя ще остане изцяло затворена в отсечката от „Княз Борис I” и ул. „19-а“ по време на монтажните дейности, стана ясно по време на срещата. Заместник-кметът Пламен Китипов поиска незабавно да започне работа по намирането на решения за имотите с ограничения на достъпа.

Ул. „28-а“ e напълно възстановена със средства от Община Варна. Там са изградени нови тротоари и е поставено улично осветление. Допълнителното  финансиране за цялостно обновяване е отпуснато от общинската администрация, защото улицата ще бъде обходен път при предстоящото затваряне заради ВиК ремонта на бул. „Княз Борис I“ в участъка между Траката и Ботаническата градина.

ВиК дейностите са приключили и на ул. „25-а“ и ул. „26-а“. Голяма част от пътните участъци в Евксиноград ще бъдат възстановени в първоначалния си вид, както е заложено във ВиК-проекта, без допълнително финансиране от Община Варна. Причината е, че при ремонтните дейности е изградена канализация, но водопроводът е стар и често аварира.

По време на срещата бе отчетен и напредъкът на ВиК-дейностите в останалата част на града. Кметът поиска максимално бързо да приключи ремонтът по бул. „Христо Смирненски“, откъдето минава маршрутът на автобусни линии № 10 и № 12.

По данни на фирмата-изпълнител към момента се нареждат бордюри по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Подвис“. На кръстовището на ул. „Подвис“ с бул. „Христо Смирненски“ трябва да се извършат ремонтни дейности, които да осигурят поставянето в бъдеще на светофар. Очаква се там ремонтът да приключи до края на следващата седмица, след което да се организира възстановяването на автобусните маршрути.

Междувременно предстои да се направят връзките към големия водопровод по бул. „Христо Смирненски“, които са на две места - до ул. „Патриарх Максим“ в местност Пчелина и до ул. „Подвис“. Следват 72-часови проби на водопровода, дезинфекция и други дейности, които изискват определено време, отчетоха от фирмата-изпълнител. По техни данни, окончателното превключване на новия водопровод е свързано с прекъсване на водоподаването за абонати в част от града за период от две денонощия. Графикът за превключването ще се съгласува с Община Варна и ще бъде обявен публично дни по-рано.

По време на срещата стана ясно още, че е приключил ВиК ремонтът по ул. „Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака. Следва изпълнение на дейностите по пътната част, които се очаква да приключат около началото на септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отправи послание за Новата църковна година

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отправи окръжно послание по случай Новата църковна година - началото на индикта, се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия. "По великата Божия милост в този първи ден на септември встъпваме заедно в още една Нова църковна година. Още една Нова..

публикувано на 01.09.24 в 10:08

От днес детските столчета за автомобили в магазините – само по i-Size стандарта за безопасност

Притежателите на седалки от по-стария стандарт могат да продължат да ги ползват От 1 септември влиза в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за автомобили. Във физическите и електронните магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. i-Size стандарт. За това напомнят от..

публикувано на 01.09.24 в 09:35

Повече хора с респираторни инфекции за последната седмица

За периода 23.08.2024 г. – 29.08.2024 г. се отбелязва ръст на лицата с ОРЗ във Варненска област, показва справка на РЗИ - Варна. През периода броят на регистрираните чревни инфекции е 65 случая срещу 99 от предходната седмица. За тази седмица са регистрирани 5 лица със салмонелоза /1,16‰/, 48 лица с ентероколити /заболяемост 11,14‰/, 4 лица с..

публикувано на 01.09.24 в 09:31

Днес БСП решава дали да изключи Корнелия нинова от партията

Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и нейните приближени. Бившият лидер на столетницата е обвинявана от своите съпартийци за създадения юридически казус около легитимността на ръководството на партията, застращаваща явяването им на предстоящите през октомври избори, както и в нарушаване..

публикувано на 01.09.24 в 09:11

Код червено за валежи за три общини в област Бургас

Предупредителен код за значителни валежи е в сила за седем общини от област Бургас за днес, сочи справка на интернет страницата на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ).  С предупредителен жълт код са общини Бургас, Средец и Камено. Там се очакват количество валежи около 20-35 мм за 24 часа или интензивен валеж  до 30 мм за..

публикувано на 01.09.24 в 09:06

В МВР се търсят 400 гранични полицаи

Министерството на вътрешните работи обявява конкурси за назначаване на 400 гранични полицаи. Условията за участие са публикувани на интернет страницата на "Гранична полиция". Подаването на документи ще става в Регионалните дирекции "Гранична полиция" - Аерогари,..

публикувано на 01.09.24 в 09:03

До седмица ще приключи ремонтът на три улици в района на м. „Ален мак“

До седмица ще приключи ремонтът на улиците „Янко Славчев“, „Проф. Петър Минков“ и „Петър Попов“ в района на местност „Ален мак“, стана ясно по време на редовната среща в Общината, на която участваха кметът Благомир Коцев, експерти от администрацията, представители на ВиК дружеството и на фирмата - изпълнител. Ремонтът на трите улици се..

публикувано на 31.08.24 в 14:41