Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На лов за трюфели


Сухото време и високите температури влияят на реколтата от трюфели, които се отглеждат в гората край балчишкото село Оброчище. Това съобщи за Радио Варна един от четиримата собственици на плантацията Димитър Димитров.  Сезонът е приключил  по-рано - през юли, вместо в края на август.  Отглеждат черен летен и черен есенен трюфел. Показателите за летните месеци не са добри, затова не очакват добър сезон за есенния трюфел. Липсва влага, а в плантацията няма поливна система.

Най-големият черен трюфел, който са откривали досега в плантацията е тежал 780 грама. 



Тази година размерите им са по-малки.



Повече от 10 години балчиклията Димитър Димитров търгува с черни трюфели. Плантацията се простира върху 90 декара стари гори от времето на комунизма, изкуствено насадени.

Черните трюфели се култивират предимно на дъб, липа, габър, бор и лешник. От едно дръвче се очаква минимален добив от около 1 кг за сезон. В един декар има около 60 дръвчета, т.е. добивите са около 60 кг от декар.

Цената на трюфелите зависи от пазара. Черният трюфел понякога стига 50 евро на кг, белият може да достигне до 6-7 хиляди евро.



Най-силен е летният сезон, когато има големи количества от черния летен трюфел.

От новите насаждения очакват първите добиви след две години.



Породите, които са подходящи за лов на трюфели, са подходящите и за птичи лов.  Научавали сме бездомни кучета да откриват трюфели, споделя Димитров.




Условията в плантацията не отговорят за отглеждането на бял трюфел, обяснява Димитров. 

Рядко се случва в природата да виреят на едно място бял и черен трюфел.



Свежият трюфел се изнася основно за Испания, Италия и Франция. Търгуват с целия свят.

У нас все повече ресторанти предлагат трюфели. Преди ресторантите поръчвали по 100 грама на месец, сега - 100 грама на седмица.

Нямат производствена база. Продуктите с трюфел се преработват в България и Италия.

Предлагат приключенски тур с влакче и гурме дегустация на техните продукти. Продават фиданки, "заразени" с черен трюфел.



 

Съдружниците развиват бизнеса с трюфели без банков кредит, а само със собствени средства.

Работят в посока подпомагане чрез европейски фондове. Причината е, че у нас, за разлика от другите държави, няма подпомагане за дейността им.





Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Снимки: Емилия Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обединението "100ЛИЦА" на 10 години, подготвят изложба-равносметка за празника на Варна

"10 години изкуство с кауза“ – така звучи равносметката на обединението за социално изкуство 100ЛИЦА, което вече десетилетие провокира, вдъхновява и обединява чрез култура. Създадена като част от кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица, инициативата остава вярна на мисията си – да променя обществото чрез силата на смисленото изкуство...

публикувано на 05.06.25 в 16:15

Районният мюфтия Исмаил Ахмедов: Курбан байрам е време за солидарност, прошка и духовно пречистване

Курбан байрам е време за духовно пречистване, прошка и солидарност към нуждаещите се. Това подчерта в навечерието на големия мюсюлмански празник Курбан байрам районният мюфтия Исмаил Ахмедов.  Нека споделим своя курбан,  изоставяйки всякакви лоши навици и се постараем да станем по-смирени, допълни той.  Курбан байрамът е празник на..

публикувано на 05.06.25 в 13:45

Във Варна деца ще изработват свещи от пчелен восък

Във Варна деца ще имат възможност да изработят свещи от пчелен восък по време на творческа работилница. Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, обясни Свилена Велчева от центъра. По повод Световния ден за опазване на околната среда центърът ще бъде отворен за посетители днес.  С темата за пчелите и защо те са..

публикувано на 05.06.25 в 11:13

Аперитивът - вечерната молитва на французите

„Аперитивът е вечерната молитва на французите“ е казвал писателят дипломат Пол Моран. Традицията, която е разпространена в редица държави в Западна Европа обаче съвсем не произлиза от неговата родна Франция, а от Италия. Появява се за първи път в края на XVIII век, когато Антонио Бенедето от Торино създава вермута – ароматното и подсладено..

публикувано на 05.06.25 в 09:11
От ляво на дясно - Максим Шалаверов, Радослав Дочев и Виктор Добрев.

Трима гимназисти организираха най-големия ученически предприемачески форум в България

Първата по рода си ученическа конференция - Varna Smart Challenge, която комбинира представяне на иновативни ученически проекти с лекции на предприемачи и доказани имена в бизнеса ще бъде днес във Варна. Форумът е този следобед в Икономическия университет. Конференцията ще събере над 500 гимназисти от града и региона, а зад организацията стоят трима..

публикувано на 05.06.25 в 08:15

Днес символично и без разрешение засаждат дърво в Ален Мак в знак на протест

В знак на протест жители на местност Ален Мак засадиха дърво до автобусна спирка в района, обясни Нина Киркова. Кедърът, засаден от семейство Радослав и Нина Киркови, ще расте зад спирката на ВСУ. Зам.- кметът Илия Коев присъства на демонстрацията и увери, че общината ще подпомага всички залесявания и ще организира подобни инициативи...

публикувано на 04.06.25 в 15:11

Излюпи се първото бебе египетски лешояд в Провадия

На 1 юни – Международният ден на детето, се излюпи първото бебе египетски лешояд на провадийската двойка птици от защитения вид . Това съобщи за Радио Варна Меджнун Адемов, сътрудникът към Българското дружество за защита на птиците и пазител на птиците повече от 10 години.  Второто яйце предстои да се излюпи съвсем скоро. В момента и двете птици се..

публикувано на 03.06.25 в 18:16