Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров.
Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво.
Всичко за него започва като на филм, докато гледа по "Дискавъри ченъл" как американците произвеждат стриди.
Инж. Петров обяснява, че мидите стават навсякъде, за стридите обаче са нужни специални условия:
"В цял свят стридите се хранят със зоопланктон, в Черно море - само с фитопланктон, затова всичко в нашето море е вкусно."
Започва бизнеса със стриди от Бискайския залив, но бързо се отказва от тях заради болести по стридите.
Сега ги взема от Испания и Италия.
Предлагат му и от Китай.
Обичайното време за една стрида да измине пътя от морето до чинията са три години, обяснява Петров:
"Взех си малко по-големи стридички по около 30 грама, при мен са около година и половина и вече гонят 300 грама. На такава стрида един французин никога няма да посегне. Те ги ядат от 60 до 80 грама, понеже по-големите им са жилави, за разлика от черноморските. Нашите стриди имат пълна ядка, нежно месо и уникален вкус. Цветът трябва да е светлокафяв, което е индикация за наличие на мощна хранителна среда. "
Има 28 показателя, по които се определя дали стридата ще живее или не. Най-подходящата температура на морската вода за живот на стридите е от 15 до 25 градуса:
"Под 15 градуса стридата изпада в летаргия, но мога да дам гаранция две седмици, ако реша да продам тази стрида. Над 25 градуса стават едни неща, които са дълга, досадна и тъжна тема. Но аз съм с 8 години опит, а и чета книга, така че съм намерил начин да реша въпроса. Цената е 30 лева на килограм."
Стридите се ядат от септември до април.
Когато се хапват сурови, имат идеални вкусови качества и запазени полезни свойства.
Румънците са постоянните му клиенти.
Има епизодични доставки във Франция, Испания, Швейцария.
В България зарежда класните ресторанти.
Кухнята на българина е много консервативна, обяснява бизнесменът. Затова Стридариумът във Варна затвори.
Предстои да открие нов ресторант на брега на Кранево.
Снимки: Емилия Николова
Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Океанските траншеи на Земята все още са забулени в мистерия, и за това има основателна причина. Намиращи се на дълбочина до 11 км под повърхността, техните тъмни, студени води са под страшното налягане - до 1088 атмосфери. Въпреки суровите условия там някак си виреят странни същества. И след десетилетия на борба за тяхното изучаване, учените..
Поп, рок и джаз, реге, диско хитове и богат репертоар от любими коледни песни – всеки ден до 29 декември (неделя) музикалната програма на коледния базар до Общината ще радва посетителите с разнообразни изпълнения на музиканти от различни формации и възрасти. Събраните средства ще бъдат за изграждането на зала за арт и трудотерапия за Комплекса за..
Музеят за нова история на Варна и Центърът за специална образователна подкрепа – Варна се присъединяват към каузата "Приятелите на Рали" на 19 декември, четвъртък, в сградата на Музея за нова история на Варна с благотворителен базар, интересни творчески занимания и представяне на книга. От 10 до 17 часа Центърът за специална образователна..
Православната ни църква почита свети пророк Данаил (Даниил) - един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет. Името Данаил идва от иврит и в превод означава "Бог е моят съдия". Старозаветният пророк се е прочул със своята дарба да тълкува правилно сънища. Християните почитат Данаил, защото от неговите пророчества прозират бъдни думи за..
Българската шопска салата е на 4-то място в класацията на най-добрите салати в света за 2024 година в класацията на престижното световно онлайн издание TasteAtlas. Един от символите на българската кухня получава оценка от 4.4 точки от възможни 5. В публикацията се отбелязва, че шопската салата е традиционно българско ястие, което може да се намери..
Често в дните преди най-свидния християнски празник – Рождество Христово, ставаме свидетели на показна благотворителност. За съжаление, случаят от днес е демонстрация на нещо още по-тъжно – показно бездушие. „По обяд една майка-украинска се молеше на минувачите за средства, за да лекува детето си. От време на време някой бъркаше в джоба си и и..
100-годишен юбилей отпразнува варненката Люба Чавдарова. В присъствието на своята дъщеря, внуци и приятели възрастната дама отбеляза своя личен празник в частния хоспис, където е настанена. Люба Чавдарова е родена във Варна. Дълги години тя е работила като стоматолог. Любовта ѝ към книгите датира още от детските ѝ години. И днес всеки ден отделя..