Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве

ДКЦ-4 Варна
Снимка: Нина Милошевич

Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве. Повечето от тях отчитат положителни резултати, сочат финансовите отчети на лечебните заведения за 2023 г., които бяха разгледани и прието на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, съобщават от пресцентъра на ОбС.

„Специализираната болница  за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна“ е приключила миналата година с положителен финансов резултат от близо 908 хил. лева. Трайна е тенденцията за запазване на броя на преминалите през стационара пациенти – те са 9250 души през 2023 г. 

На печалба е другата голяма общинска болница – Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“. Тя е приключила миналата година в плюс 66 хил. лева. Обслужени са близо 5 500 пациенти и са родени 1786 бебета, сочат данните. Положението на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна остава тежко, но се забелязва тенденция за намаляване на загубите. През 2023 г.  счетоводната загуба е била в размер на 389 хил. лева при 409 хил. лева през предходната година. Същевременно се увеличава броят на пациентите, лекувани в здравното заведение. През стационара са минали общо 65 души, бе съобщено в зала „Пленарна“. 

При общинските диагностично-консултативни центрове устойчивост в развитието си показват ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ  V и ДКЦ „Чайка“, всички те са завършили миналата година на печалба. С положителен финансов резултат е и Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна.

При повечето от тях обемът на медицинска дейност е увеличен, има ръст и на пациентите. Лечебните заведения отчитат тенденция за увеличаване на приходите, но и на разходите. Най-голямо перо в разходната част са средствата за възнаграждения и осигурителни вноски, които бележат увеличение спрямо предходната година.

По традиция на минус е ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“. Лечебното заведение отчита отрицателен резултат в размер на 15 хил. лева, което се дължи на непрекъснатите ремонтни дейности и на старата рентгенова апаратура. Същевременно от построяването си през 1968 г. до сега здравното заведение е с основно ремонтиран покрив.

Срив във финансово отношение бележи ДКЦ I „Св. Клементина“, който е приключил 2023 г. с  384 хил. лева загуба.

Членовете на ПК „Собственост и стопанство“  с почти пълно единодушие одобриха отчетите на общинските лечебни заведения за миналата година. Следващата седмица предстои те да разгледат финансовите резултати и на търговските дружества.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 18 септември

В периода 16.09.2024 - 20.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен Чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 18.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на..

публикувано на 18.09.24 в 05:47
Есенно море

Променлива облачност в сряда

Утрото в сряда ни посреща с хладно време и слаб вятър. Днес облачността ще е променлива, около и след обяд по-често значителна. Възможни са изолирани слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието умерен вятър от североизток. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна 24°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 18.09.24 в 05:44

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02