Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 800 проверки на НАП по Северното Черноморие, 350 са нарушенията

Акция на МВР - Варна и НАП - Варна, 06/07.97.2022 г., Варна
Снимка: Румен Сарандев, Радио Варна

За по-малко от два месеца – от края на юли до средата на септември, в рамките на контролната кампания на приходната агенция по Черноморието, фискалните инспектори са проверили близо 4100 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки и др. Служителите на приходната агенция са съставили над 1000 акта за нарушения, като най-честите са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат, и наличностите в касата. В 60 от проверените търговски обекти е липсвало фискално устройство. По Северното Черноморие са извършени над 1800 проверки и са установени над 350 нарушения за разлика в касовата наличност, неиздаване на касови бележки, издаване на служебен вместо фискален бон и др., а в 11 обекта е установена липса на фискален апарат.

В рамките на проверките, фискалните инспектори са приложили способа „таен клиент“, осъществявали са тайни и явни наблюдения, при които за определен период от време са проследявали продажбите и са сравнявали резултатите с предходни периоди. Служителите на НАП са проверявали също и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

В повечето от контролните действия са се включили и публични изпълнители, както и екипи от други институции: Агенция „Митници“, МВР, Министерство на туризма, БАБХ, РЗИ, Комисия за защита на потребителите, БИМ и ИА „Автомобилна администрация“.

Съвместните екипи от фискални инспектори и публични изпълнители са посетили над 430 търговски обекта с просрочени задължения към бюджета. С цел пълно или частично погасяване на дълговете, са иззети сумите, налични в касите на длъжниците, на обща стойност над 149 хил. лв., от които над 74 000 лв. при извършени над 330 бр. съвместни действия с дирекция „Събиране“ в градовете по Северното крайбрежие. Предприети са и допълнителни действия и мерки за обезпечаване и събиране на задълженията на проверените лица, като в резултат на това в бюджета са постъпи суми в размер на над 1 млн. лв., от които над 400 000 лв. са от обекти по Северното Черноморие.

Много от собствениците на търговски обекти, които са били санкционирани за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности, са предпочели да не обжалват наложените актове, а да ги заплатят в 14-дневен срок. По този начин те са се възползвали от законовата възможност да внесат с 20% по-малко от стойността на наложена санкция.

В случай че потребител не получи фискален бон при заплащането на стока или услуга, има право да задържи плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Промяната в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.) цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите и като използват мобилното приложение на приходната агенция – , което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви документи за продажба или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: infocenter@nra.bg.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04
Антон Славчев

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, съобщава БНР.  Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото..

публикувано на 19.09.24 в 16:27

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ за изборите не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34
Авиобаза

Военната прокуратура разреши черната кутия на разбилия се самолет да замине за Чехия

Черната кутия на катастрофиралия край авиобаза "Граф Игнатиево" самолет е изискана с официално писмо от Министерство на отбраната и от прокуратурата ще дадат разрешение още днес да бъде изпратена в завода-производител в Чехия. Това съобщи за Радио Пловдив военноокръжният  прокурор майор Христо Анчев.  По думите му, след издаването на това..

публикувано на 19.09.24 в 15:20

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Партиите се споразумяха за квотите в секциите в Балчик, но консултациите завършиха с обвинения за натиск между представителите на ДПС

С обвинения за натиск между представителите ДПС завършиха обществените консултации с кмета на Община Балчик за определяне състава на СИК-овете и парламентарно представените партии в 50-ия парламент – Коалиция „ГЕРБ – СДС“, ПП „Движение за права и свободи", Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България", ПП „Възраждане", Коалиция „БСП за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44