Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Танцови маршрути" предстои от 25 до 27 октомври във Варна

От 25 до 27 октомври Варна ще стане пресечна точка на „Танцови маршрути” – фестивалът за съвременен танц, който вече шеста година докосва публиката до теория, практика и изживявания, свързани със съвременния танц. Програмата по традиция е разнообразна и ще предостави възможност за участие както на любители и зрители, така и на танцьори, които искат да почерпят опит и да споделят сцена с нови артисти.

Фестивалът ще започне със спектакъла „Danceperimental”, който ще се изиграе на на 25 октомври в Юнашкия салон. Публиката е поканена да преживее този интерактивен танцов пърформанс, който въвлича публиката в съавторство. Границата между артисти и зрители е разрушена от стар телефон, който предизвиква аудиторията да участва в създаването на представлението със своите лични истории. Танцът и музиката са изцяло импровизирани, раждат се в момента, в и от присъствието на зрителите, и са вдъхновени от техните споделяния. На следващия ден, 26-ти октомври от 11 часа отново в Юнашки салон, може да бъде посетен танцов уъркшоп с хореографа Ина Гергинова.

„Със средствата на съвременните танцови техники и импровизацията ще се потопим заедно в едно различно изследване на движението. Ще търсим връзките между личните преживявания и емоции, тяхното танцово въплъщение и синергията им с живата музика, създавана на момента, специално за нас, от нашия музикант и вдъхновена от нашите движения!”, споделя Ина Гергинова за предстоящия уъркшоп.

Любителите на танцовите филми ще получат своя момент с прожекцията на „Да танцуваш Пина”. (26 октомври, 14:30 ч., NICOTEA – склад за култура). Филмът проследява пътя на два впечатляващи танцови проекта, свидетелстващи как младо поколение танцьори от цял свят преоткрива хореографията на Пина Бауш: балетната трупа на Semperoper в Дрезден репетира танцовата опера на Пина „Ифигения в Таврида“, а танцьори от цяла Африка репетират балета на Пина „Le Sacre du Printemps“ в École des Sables в Сенегал. Завладяваща метаморфоза: докато танцьорите от уличния танц, класическия балет, традиционния и модерния африкански танц преобразяват творбата на Пина, хореографията на Пина преобразява танцьорите.

С иновативния концерт-спектакъл ще бъде поставен финал на първата част от фестивала „Танцови маршрути”, който ще продължи отново през ноември. Тракийските танци на Петко Стайнов (27 октомври, 19 ч., Юнашки салон) ще обединят три вида сценични изкуства – музика, вокално пеене и танц. Изграден от две части: първата част включва произведения на Димитър Ненов и Панчо Владигеров, втората част танцова интерпретация на известните „Тракийски танци“ по музика на Петко Стайнов, с хореограф доц. д-р Анна Пампулова която е отличена с награда на Столична община за ярки постижения в областта на танцовото изкуство.

„Танцови маршрути” се включва и като партньор на ACT Festival в организирането на танцов уъркшоп с водещ Диего Агульо и два семинара с дата 25 октомври в ReBonkers. Творческият резултат от четиридневния уъркшоп ще бъде представен на 24 октомври в Юнашкия салон. На 25 октомври от 14:30 ч. започва семинарът „Свободното изкуство и градът” – събитието ще представи инициативи, които свързват и развиват маргиналните градски пространства със средствата на независимата култура, но същевременно и доказват нуждата от повече културна инфраструктура. Участници ще бъдат Неда Соколовска (екстериорен театър VOX POPULI), Ралица Герасимова (Фестивал “БУНА”), Андрей Паунов (POP-UP CINEPLEX), Александър Хаджиев (“Hauptsache Frei” и “180 градуса – Лаборатория за иновативно изкуство”) и арх. Венцислава Недялкова (сдружение Varna Spaces).

От 16:30 часа на същата дата Калина Вагенщайн и Стефан Прохоров (АСТ Асоциация за свободен театър) ще представят уъркшопа “Професионален артист – да или не?”. Те ще обсъдят приетите наскоро промени в Закона за защита и развитие на културата, според които предстои създаването на регистър на свободно практикуващите артисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна продължават честванията за 80-годишнината на проф. Стоимен Стоилов

Именитият български художник проф. Стоимен Стоилов, който от години живее и твори във Виена, подготви юбилейна изложба, с която отбелязва 80-ата си годишнина в своя роден град. Експозицията представя знакови произведения от различни периоди на неговото творчество – живопис, папируси, пастели, графика и рисунки. Носителят на Хердерова награда..

публикувано на 28.10.24 в 12:05

Във Варна организират беседа за морето по случай Международния ден на Черно море

По случай Международния ден на Черно море - 31 октомври, Община Варна организира среща-разговор под наслов „За морето“. Събитието ще състои в 14:00 ч. на 31 октомври (четвъртък) в галерия „Графити“. Инициативата е част от програмата на туристическите събития на морската столица. Международният ден на Черно море се чества от черноморските държави от..

публикувано на 28.10.24 в 11:03

Фестивалът Moving Body - там, където тялото говори, а движението свързва всички нас

И тази година фестивалът Moving Body („Движещо се тяло”) представя богата програма от танцови филми, ателиета и представления. Общото между всички тях е разглеждането на тялото и движението не само като поле на изява, но като инструмент за себепознание и изграждане на културни връзки. Събитията ще се проведат между 25 октомври и 3 ноември в три..

публикувано на 26.10.24 в 15:45

Представят летописна хроника за историята на Варненската опера

Варненската опера събра своята история в летописно издание. Премиерата ще се състои днес, когато се отбелязва Световният ден на операта. "75 години Варненска опера. Летопис“ ще бъде представена от 17.30 часа на Сцена Ротонда. Автори на изданието са Виолета Тончева, Станка Димитрова и Светла Трайкова. Редактор на изданието е Радинела Василева, а..

публикувано на 25.10.24 в 09:58

Започва фестивалът "Moving Body"

От днес до 3 ноември във Варна ще се проведе деветото издание на фестивала „Движещо се тяло”. Събитието обединява богата програма от танцови филми, ателиета и представления. Общото между всички тях е разглеждането на тялото и движението не само като поле на изява, но като инструмент за себепознание и изграждане на културни връзки. Филмовата програма..

публикувано на 25.10.24 в 09:14

Гениите на цигулките - Violons Barbares, ще направят незабравим етно концерт тази събота във Варна

Една възхитителна музикална смесица пленява публиките на Канада, Нова Зеландия, Естония и много други страни от цялото кълбо. Тази събота предстои и Варна да се срещне с блестящите Violons Barbares. Неслучайно в корените на тази група стои българин - гъдуларят Димитър Гугов. След изключителна кариера в България (част от ансамбъл „Филип..

публикувано на 23.10.24 в 15:26

Песента „Доброто“ спечели радиослушателите в оспорвано гласуване на конкурса „Златни искри“

“Доброто” е фаворит сред българските песни в тазгодишното издание на 12-ия Европейски конкурс за детска песен „Златни искри” , излъчени в радиоефира. След нея се наредиха “Смело стъпвай”, “Мечтите се сбъдват” и “Елен за мен”. Това решиха гласуващите, които чуха песните в ефира на Радио Варна и гласуваха на сайта по време на излъчването на..

публикувано на 23.10.24 в 12:16