Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Според национално проучване:

44% от децата искат да се хранят здравословно, но не знаят какво означава това

От това как се храни едно дете зависи как ще се развива – дали ще има оптимален растеж, дали ще разгърне заложения у него потенциал като умствен капацитет, физически дадености и т.н., коментира проф. д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика, която преподава в Медицински университет – Варна и е председател на Националната асоциация по практическа диететика и интегративна медицина (НАПДИМ). Като част от кампанията #ХраненеСмисъл проф. Найденова беше специален гост в подкаста „Естествен интелект“ и даде практични съвети за балансирано хранене. Тя обърна внимание на факта, че отвъд своята базисна функция храната има и социално, и емоционално значение. За много от родителите например пълноценното хранене е признак за грижа и отговорно родителство. За бабите да не отваряме дума…

Храната има и хедонична функция, отбеляза експертът, т.е. носи и удоволствие. Особено отчетлива е и нейната социална роля – събира хората заедно, а всеки празник има богата символика, свързана точно с трапезата.

Храната като общуване

Правилните навици на хранене се изграждат още в детска възраст. Това е мнението на специалистите, а пътят е чрез приобщаването на детето към семейното хранене. Имено при този модел децата се приучват да свързват яденето с общуването. И тъй като един от ритуалите при семейното хранене е самата подготовка, в нея могат да се включат всички от семейството, включително и децата. Едни ще пазаруват, други ще готвят, а трети ще подреждат масата. Защото освен всичко останало приготвянето, сервирането и консумацията на храна притежават своя специфична естетика и е добре малчуганите навреме да я усетят и усвоят.

В делничните дни семействата имат натоварен график и е ясно, че е невъзможно всички хранения да бъдат споделени. Поне за едно на ден обаче трябва да се събират всички и това е най-лесно постижимо на вечеря.

Родителският пример

Децата копират. Вие можете да им изнасяте лекции по цял ден, но те няма да се вслушат, а ще повтарят това, което правите. Ако вечерята приключва за десетина минути, а после всички сядат

да гледат в телефоните си, какво очакваме да направи детето? Същото. Родителите трябва да осъзнаят своята менторска роля във формирането на навици за осъзнато хранене у своите деца и да дават добър пример вместо да прибягват до забрани и наказания. Те обикновено имат обратен ефект, особено в бурната възраст на пубертета, когато детето с всички сили се бори за своята самостоятелност.

Всичко започва със закуската

Широко застъпено сред специалистите е мнението, че качествената закуска е много важна за децата – за да са концентрирани и енергични в началото на деня. Национално представително проучване на хранителните навици на децата в България, проведено по-рано тази година за целите на кампанията на Лидл България #ХраненеСмисъл, установява, че 85,6% от децата закусват редовно. Само 5% от тях обаче консумират зеленчуци на закуска. Когато детето яде своя сутрешен сандвич, е добре към него да се добави краставица, чушка или домат. Това би било оптимално, защото зеленчукът ще набави важни вещества още с първото хранене и ще повиши ползите за здравето на детето, коментира проф. Дарина Найденова. Така че тук отново става въпрос за по-добра информираност на родителите, които могат осъзнато да подобрят качеството на закуската, която предлагат на децата си.

Позволено – непозволено

Друг резултат в цитираното проучване е, че при близо 50% от децата родителите не поставят ограничения за онова, което малчуганите консумират. При по-големите ученици този дял достига 60%. Тези данни са повод за тревога, тъй като не само по-малките деца, но също и децата в училищна възраст нямат познания за последиците от системната консумация на ултрапреработени храни или от системното изключване на зеленчуци от менюто. Все пак родителите налагат известни ограничения. Това обаче не е достатъчно. По-системната и осъзната намеса на родителите в избора на храна от детето е решаваща за формиране на балансиран модел на хранене. Хубаво е те да четат етикетите по-внимателно и да подбират храни с повече фибри и с по-малко добавени сол и захар. Това нито ще усложни, нито ще оскъпи пазаруването. Lidl например предлага избрани продукти от собствени марки с по-малко добавена сол и захар спрямо първоначалната им рецепта. Компанията работи системно в тази посока и само през 2023 г. съдържанието на сол и захар е намалено в над 100 продукта от собствени марки. Отделно веригата следва стриктно политиката си да не допуска реклама на хранителни продукти, насочени към децата, които обаче не отговарят на критериите на СЗО за здравословни храни. Изключение се прави само на определени празници като Коледа например.

Да се учим на осъзнато хранене заедно

Според проучването на хранителните навици на децата голяма част от анкетираните малчугани се интересуват от здравословното хранене, но нямат представа какво точно означава то.


По публикацията работи: Иван Барбов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Изгрев коронясаха царе на лозята и троскота, избраха и царица на мотиката

В суворовското  село Изгрев избраха да отбележат празника на виното със забавни винени конкурси. Производителите на изгревската божествена напитка се състезаваха в няколко категории - бяло вино, червено вино, розе и купажно вино. Жителите на селото присъстваха на водосвет в местния храм "Света Петка " и след това зарязаха лозите на Царя на..

публикувано на 14.02.25 в 18:30

Зарязване на лозята - първа от поредицата прояви за 70-годишнината на Ботаническата градина в Балчик

Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, е първата проява от поредицата запланувани по повод 70 години от създаването на Университетска ботаническа градина – Балчик. Днес на територията на петте декара учебен участък – лозов масив с десертни сортове бяха осветени и зарязани лозите, както и дегустирани вина. На..

публикувано на 14.02.25 в 14:52

Зов за помощ: 37-годишна жена се нуждае спешно от средства за животоспасяващо лечение

37-годишната Милена Миткова се нуждае от помощ. 350 хиляди евро са нужни за ефективно лечение в болница в Турция, където лекарите ѝ дават реални надежди за възстановяване, но сумата е непосилна за семейството ѝ.  След месеци на търсене на диагноза, на 8 януари 2025 г. в България е потвърдено, че Милена е с рак на гърдата, който вече е метастазирал в..

публикувано на 14.02.25 в 13:55
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Изказаното слово има чудодейната способност да лекува раните ни

До 15 февруари във Варна продължава зимната "Алея на книгата". Захари Карабашлиев ще посрещне своите читатели в рамките на изложението. Писателят ще раздава автографи от 15 до 17 часа в търговския център-домакин на Алеята, а от 18 часа ще бъде представена и книгата му "Рана", спечелила Националната награда за български роман на годината "13 века..

публикувано на 14.02.25 в 11:20

Православната църква отбелязва Успението на Св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва Успението на Св. Кирил Славянобългарски. Свети Кирил заедно с брат си Методий създават славянската азбука и превеждат свещените книги на славянски език.  Константин Кирил Философ е роден в Солун в знатно семейство. Завършва обучението си в Магнаурската школа в Цариград. Заедно с брат си Методий..

публикувано на 14.02.25 в 09:53

14 февруари - Ден на лозаря, Свети Трифон и професионален празник на археолозите

Денят на лозаря /Трифон Зарезан/ се отбелязва се съгласно Постановление 20 на Министерския съвет от 1962 г. като празник на лозарите в деня на Св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва..

публикувано на 14.02.25 в 07:00
Снимка: Facebook/Master of Art Film Festival

Филмовият фестивал "Master of Art" започва във Варна

14 филма са включени в тазгодишното издание на фестивала "Master of Art", който започва от днес във Варна. Събитието продължава до 23 февруари, а първата лента, която ще гледат киноманите в морската столица, е " My Way". "Този избор е знак, че това е нашият начин да кажем, че искаме да направим живота по-красив - чрез фестивала и чрез споделянето на..

публикувано на 13.02.25 в 18:40