На днешната дата се отбелязва Международния ден на известната корейска туршия кимчи. Кимчи е известно корейско ястие с ферментирало зеле и зеленчуци.
Приготвянето на кимчи и споделянето на зимнина, както и цялостната празнична атмосфера и вълнение е наречено "кимджанг". От 2013 г. "кимджанг" е практика, включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Кимчито не е толкова популярно в България, защото при нас то си има своя еквивалент - киселото зеле. Така че у нас сме по-скоро на практиката "кисел зелджанг".
Както и киселото зеле, кимчито също е полезно и здравословно.Според проучване, яденето на кимчи всеки ден може да помогне в борбата с наддаването на тегло, а също така може да подобри нивата на полезните бактерии в червата.
Кимчито от зеле може да намали риска от затлъстяване при мъжете, докато кимчито, направено с репички, може да помогне както на мъжете, така и на жените в борбата с излишните килограми.
В изследването, публикувано в списанието BMJ Open, са включени данни от 115 726 души на възраст от 40 до 69 години в Южна Корея.
Мъжете с общ прием от една до три порции кимчи на ден са имали 11-12% по-нисък риск от затлъстяване в сравнение с мъжете, които са яли по-малко от една порция на ден. Междувременно мъжете с по-висок прием на кимчи от зеле са имали 10% по-ниски шансове за затлъстяване и излишни мазнини в областта на корема.
Рискът от затлъстяване е с 8% по-нисък при жените.
Мъжете и жените, които ядат кимчи от репички, имат около 9% намален риск от мазнини около корема.
Летище Варна официално посрещна своя едномилионен пътник за годината . Юбилейният пътник е Герхард Пешке. Той пристигна със семейството си на борда на полет от Франкфурт. Пешке получи специален подарък – брандиран куфар, с пожелание за още много бъдещи ваканции по красивото Българско Черноморие. Всички пътници от полета получиха традиционни..
Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ получи пета поредна институционална акредитация за максималния 6-годишен период с оценка 9,01 (от 10) по новата критериална система на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Решението обхваща както присъствената, така и дистанционната форма на обучение. Оценката от 9,01 е сред..
Ваканция, плаж, море, добро настроение. Това е август. Разбира се, преди да облечем банския и да метнем в чантата плажна хавлия, задължително имаме дълги часове на въртене пред огледалото, с покрусен поглед, в пресмятане на калории. Сякаш снощи сме си легнали тънки като фиданки, а осем часа по-късно много рязко и неочаквано сме се събудили с..
Млади и талантливи – с гласове спиращи дъха. Така може да опишем вокално студио Angle Voices. Студиото е създадено през 2001 г. към читалище ‘‘П.Р.Славейков‘‘-гр. Варна от вокалния педагог Атанаска Липчева. Тя развива млади таланти в областта на вокалната техника на възраст между 4 и 25 години. Студиото е лауреат на редица национални и междуародни..
Ралица Стоянова е ученичка в 8 а клас, профил "Хуманитарни науки", в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Тя е автор на рубриката "Добрите новини" към училищния подкаст "Ученически глас". Основна цел на рубриката е да информира за позитивни събития от страната и училището. Ученичката подбира всяка новина от социалните..
На морската гара във Варна има два легендарни ветрохода - българският "Калиакра", който се използва за ресторант и румънският "Мирча", който се използва за обучение на кадети и курсанти (включително и от България). Предназначението на подобни кораби е определено чисто морско и свързано с обучение на желаещи да практикуват морско дело. "Калиакра"..
Три изсъхнали иглолистни дървета създават предпоставка за възникване на пожар до бл.63 в кв.Чайка, алармираха в редакцията на Радио Варна, живеещи там. Дърветата са с височина до седмия етаж на 15-етажния блок и се намират на няколко метра от него, установи наша репортерска проверка. Домоуправителят на блока Марциан Янакиев разказа, че..