Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премахват опасния атракцион "Замъка" край пазар "Чаталджа"

Започна премахването на  детския атракцион "Замъка" край пазар "Чаталджа", разположен между улиците "Цар Симеон", "Драва Соболч" и "Драва Чех", съобщиха от Община Варна. Съоръжението беше обект на многобройни сигнали от граждани заради опасното си състояние. Ще бъде премахнато и обособено помещение на ул. "Роза" №23Б, както и стари кафемашини в района..

публикувано на 15.10.25 в 19:19
Росен Йорданов

Росен Йорданов: В политиката моралът трябва да следва алтруистичния модел и всеки да знае своето място

Всички, които са на тема „политика“, могат да се включат днес в концертното студио на Радио Варна от 18 часа в дискусия със социалния психолог Росен Йорданов на тема „Моралът в политиката" с вход свободен. Преди събитието с Росен Йорданов разговаря Валерия Василева. Темата за морала в политиката безспорно е много важна и актуална в обществото..

обновено на 15.10.25 в 16:33

Дни на отворените врати организират в Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна

По случай 120-годишнината от създаването на училището и във връзка с отбелязването на Международния ден на белия бастун – 15 октомври , Специалното училище за ученици с нарушено зрение " Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна организира Дни на отворените врати на 16 и 17 октомври 2025 г. от 9:00 до 12:00 часа в сградата на..

обновено на 15.10.25 в 15:02

Ателиета за деца организира Държавна опера-Варна

Държавна опера Варна подновява детските ателиета "Оперни тайни", които стартираха в началото на 2025-та.  Те са проект на режисьора Сребрина Соколова и запознават децата с аспектите на операта и елементите на всеки спектакъл по забавен и интерактивен начин. Във всяко ателие са включени разнообразни игри, цветни печатни материали, демонстрации,..

публикувано на 15.10.25 в 13:34

КНСБ представя данни за цените на храните през септември

КНСБ ще представи данните от наблюдението на цените на стоките от малката потребителска кошница за месец септември.  Събитието ще се състои на 15 октомври, сряда, от 10.00 часа в сградата на синдиката в София. От средата на тази година КНСБ следи цените на основните стоки в над 600 малки и големи търговски обекта в 81 общини. Наблюдението е част от..

публикувано на 15.10.25 в 08:58

Представиха обновения Алпинеум в Ботаническата градина в Балчик

Днес в Балчик пред екипа на градината, гости от учебните заведения, партньори и приятели, Университетски ботанически градини – Балчик представи обновения Алпинеум в Университетска ботаническа градина – Балчик, създаден още с ботаническата градина през 1955-56 година. Тази специална част от градината пресъздава богатството и красотата на алпийските..

публикувано на 14.10.25 в 19:35

"Слънчевата къща" на 10 години

Комплексът за социални услуги "Слънчевата къща" отбелязва днес 10 години от своето основаване. През изминалото десетилетие, с много отдаденост и вяра, успяхме да изградим подкрепяща среда и да вдъхнем надежда на десетки младежи. Това е повод за равносметка и гордост, подчертаха за Радио Варна и предаването "Новият ден"  управителят на "Слънчевата..

публикувано на 14.10.25 в 11:45