Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатата и работното време са водещи за търсещите работа

Специализирана трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството се проведе днес в Юнашкия салон  във Варна. Тя е традиционно събитие на Агенцията по заетостта, което среща работодатели и търсещи работа преди началото на сезона.  Освен работното време водещ фактор е предлаганото заплащане. „ Който е работил в чужбина..

публикувано на 12.03.25 в 15:53

Зов за помощ: 36-годишната Петя Матева се нуждае от средства, за да пребори болестта

36-годишната Петя Матева от Варна има нужда от средства, за да пребори тежка онкологична болест. Дарителската кампания цели да събере голяма сума, непосилна за близките ѝ. Петя е изключително борбена и не спира да работи, въпреки че почти всеки месец се налага да е на лечение в Турция.  Тя е пример как не трябва да се предаваш, да вярваш и да продължиш..

публикувано на 12.03.25 в 13:55

Недостигът на кадри в туризма се задълбочава, но се очаква добър сезон

Недостигът на кадри за туризма се задълбочава. Една от причините е увеличаването на новите хотели и ресторанти в морските курорти, както и повишените изисквания на персонала към условията и заплащането, особено когато става дума за позиции, които изискват професионално образование.  Недостигът обаче се компенсира с внос на кадри, основно от Азия...

публикувано на 12.03.25 в 13:50

Мащабна кръводарителска кампания предстои във Варна и областта

Кампанията "Дари кръв! Спаси живот!" ще започне на 25 март - Благовещение, в цялата Варненска област. Мащабното събитие е под егидата на областния управител проф. Андрияна Андреева и се организира от Районния център по трансфузионна хематология във Варна и благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам".  "Ежедневно стотици хора, които живеят в..

публикувано на 12.03.25 в 11:40
Драматичен театър

Варненският драматичен театър отбелязва своята 104-годишнина

С цветя пред паметника на Иван Церов, водосвет на Сцена Филиал, спектакъла "Клетка за пеперуди" и ценни дарения на Калия Йорданова от 4 скулптурни портрета на видни варненски актьори, дело на нейния баща Христо Йорданов, Драматичният театър "Стоян Бъчваров" ще отбележи своята 104-та годишнина. На днешния ден се навършват 104 години от основаването..

публикувано на 12.03.25 в 08:30

Кандидатстудентска борса ще се проведе във Варна

Кандидатстудентска борса – Варна ще се проведе на 19 март (сряда) от 10 до 16 часа в Юнашкия салон.  Във форума ще участват всички шест висши училища в града - Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров", Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Технически университет, Икономически..

публикувано на 11.03.25 в 14:09

България със свой щанд на Лондонския панаир на книгата

Днес вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Българския щанд на Лондонския панаир на книгата. За втора поредна година България участва в авторитетния форум, който е вторият по мащаби след книжното изложение в Ню Йорк. Българският щанд, който по покана на Българския културен институт в Лондон, се провежда под патронажа на вицепрезидента, ще представи..

публикувано на 11.03.25 в 08:25