Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна обяви конкурс за старши юрисконсулт

Община Варна обяви конкурс за старши юрисконсулт към дирекция „Правно-нормативно обслужване“. Минималните и специфични изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър в професионална област право. Необходим е още 1 година професионален опит или придобит ранг IV младши.  Конкурсът за заемане на..

публикувано на 03.02.25 в 19:39

Лесна работа: И торта с моркови

Бих казала, че днешният ден е много приятен, въпреки народните вярвания, че Зимният Симеон е един от най-лошите дни. Какво толкова може да се обърка? Да не чуете алармата. Да закъснеете за работа. Да разясните на шефа защо все на вас се случват подобни неща. Първото кафе да е като деня – горчиво и пълно с неосъществени планове. В порива си да..

публикувано на 03.02.25 в 17:00

Липсата на велопаркинги във Варна – резултат от лошо управление?

Част от велопаркингите, които бяха изградени във Варна по проект „MOBISEC - мобилни инициативи за устойчиви европейски общности" на Черноморската Регионална Агенция за Развитие на Енергията, са демонтирани, установи проверка на Радио Варна.  Става дума за четири от тях, разположени до Двореца на културата и спорта, Икономически университет,..

публикувано на 03.02.25 в 14:12

Честни избори - мисия (не)възможна

Институтът за развитие на публичната среда проведе днес кръгла маса, по време на която бяха обсъдени предложенията за промени в Изборния кодекс. Пет партии в парламента направиха предложения за промени в изборното законодателство, които включват създаване на преброителни центрове, отпадане на хартиеното гласуване, въвеждане на оптични сканиращи..

публикувано на 03.02.25 в 14:05

За 27 път ще се проведе конкурсът за домашно вино във Варна

Предстои да се проведе най-старият конкурс за домашно вино във Варна, за 27-ми пореден път през тази година. На 16 февруари ще бъдат отличени победителите в различните категории.  Но още от вчера кандидатите за участие дават своето вино под формата на мостри за оценка.  Това каза за Радио Варна организаторът на конкурса през последните..

публикувано на 03.02.25 в 14:01

3 февруари - Зимен Симеоновден

На 3 февруари, ден след Сререние Господне (2 февруари), Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица.  Според легендата Симеон бил един от 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр. Хр.) назначил. Според фолклорната традиция днес е зимният..

публикувано на 03.02.25 в 08:18
Доцент Илиан Минков, ИУ-Варна

Опубличената култура на висшите училища в България

В нарастващата конкуренция и динамична образователна среда за висшите училища става все по-наложително да търсят нови подходи за собственото им популяризиране. Един от тях е организационната култура. С нея съответния университет се "визуализира" в академичните среди в страната и чужбина, а също и в обкръжаващата среда – сред потребители на..

публикувано на 01.02.25 в 10:29