Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците
Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла събота

Светла събота е, не се пере и не се шие

Днес е Светла събота . Това е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят  Божията майка и светите апостоли. Седмицата е наречена така, защото Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. Тя се нарича още празна, заради забраната да се работи каквото и да е работа, както и Нова неделя,..

публикувано на 26.04.25 в 10:47

Музеят на медицината във Варна чества своята 40-годишнина

С тържество пред емблематичната сграда на ул. „Параскева Николау“ 7 Музеят по история на медицината към МУ – Варна чества 40 години от основаването си. Събитието събра представители на академичната общност, уредници, музейни работници, историци. Ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Димитър Райков поздрави екипа на музея и всички,..

публикувано на 25.04.25 в 16:29

Над 10 хиляди лева събраха балчиклии благотворително по Великден за лечението на Кристиян

Благотворителен кулинарен базар „Да отворим сърцата си за Кристиян“, организиран от самодейци в Балчик в навечерието на големия християнски празник, обедини десетки балчиклии в една кауза. Дарението е за Кристиян Костадинов - 26-годишен младеж от Балчик, страдащ от бъбречна недостатъчност. Сумата от 100 000 лв. е необходима за трансплантация на бъбрек в..

публикувано на 25.04.25 в 12:09

Кап. Теодоси Димитров - българинът, който прекоси Полярния кръг

Единственият български военноморски офицер, който е стигнал до 67 градуса южна ширина, т.е. е прекосил Полярния кръг - кап. Теодоси Димитров, успява да опознае Антарктика. Българинът има възможността да трупа опит на Ледения континент и да се срещне със суровата природа, благодарение на шанса да бъде поканен на борда на аржентинския ледоразбивач..

публикувано на 25.04.25 в 09:45

Тоалетните в централна Варна - от "прилично" до "чисто", ключови обекти стоят затворени

Варна - „Най-добър град за живеене“.  Помните ли тази титла, която имаше морската столица през 2007 г.? Сред критериите бяха: многото денонощни аптеки; магазините, които работят до късно; брой банкомати; учебни заведения; културен живот, но също и… “улични тоалетни”. По този критерий градът тогава получи 9 от 10 възможни точки.  Днес в..

публикувано на 25.04.25 в 08:15

Светли петък е за християните

На 25 април Светата ни Църква отбелязва Светли петък. Този ден от Светлата седмица е посветен на възпоменаването на иконата на Божията майка "Живоприемни източник". На Светли петък, след литургията се извършва водосвет пред иконата на Божията Майка "Живоприемни източник", а ако местните обстоятелства позволяват се извършва шествие до водоеми..

публикувано на 25.04.25 в 05:55

Започва фестивалът на франкофонския училищен театър във Варна

В продължение на месеца на Франкофонията, от днес до 26 април във Варна ще се проведе 28-мият Фестивал на франкофонския училищен театър „Франкофонските сцени на България“ . Под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, този фестивал се организира съвместно от Алианс Франсез Варна, Асоциацията на преподавателите по..

публикувано на 24.04.25 в 16:25