Като малък мечтата му е да стигне звездите... буквално. Представял си е кариера на инженер в НАСА, но и се е навъртал около баба си в кухнята. Не винаги, но понякога роднините са най-добрите съветници и сестра му, която е инженер, му казва че неговото призвание е различно – кулинарията:
"След разговора с нея се записах в Баския кулинарен център и осъзнах, че наистина готвенето е истинската ми страст. Много съм емоционален и в работата си съм перфекционист, но както винаги в живота е необходима и доза късмет. Първоначално отворих винен бар с двама мои приятели, но постоянно се опитвах да подобрявам нещата и така с времето се стигна и до разрастване на бизнеса и Мишлен звезда," обяснява Карлос.
Признанието не е променило особено него и екипът му. Стараят се да са същите хора, със същите амбиции и цели, които са имали и преди звездата. Признава, че повече от готвенето обича хапването.
"Бях на вечеря във варненски ресторант и опитах почти всичко от менюто - патешки сърца, агнешки език, но всъщност най-много ми хареса киселото мляко. Купил съм си за Испания и ще си направя собствено с тази бактерия - Лактобацилус булгарикус. За първи път съм в България и съм изненадан, че кухнята Ви е доста сходна с испанската."
Карлос Касияс е категоричен, че парите са много важни за да можеш да си позволиш експерименти в кухнята. Това е и един от съветите му към изкушените от идеята да си отворят собствен ресторант – да изпипат много добре икономическия си план:
"Ресторантът ни е доста печеливш, но имаме и странични доходи, които ни помагат да експериментираме, да вложим цялото си творческо въображение. Не винаги ни се получава, прави ли сме неща, които не стават за ядене, но когато се получи е вълшебно. Но трябва да можеш да си позволиш финансово подобни експерименти. За да бъдеш успешен е необходима амбиция, но и не трябва да правиш компромиси с ценностите си. Независимо дали си получил звезда Мишлен или не, трябва да си останеш здраво стъпил на земята и да работиш здраво."
Знаем, че напрежението в кухнята може да доведе до много проблеми със здравето. Самият Карлос споделя, че има чести срещи с психолог, което му помага в натовареното всекидневие. Казва, че в неговата кухня е пълна тишина, за разлика от това, което се покзва по телевизията в различни кулнирани предавания. Не пропускам да го попитам и за известния му братовчед – бившият вратар на Реал Мадрид – Икер Касияс:
"Много сме близки и често идва с приятели и познати. Много обича традиционната кухня. Нашият регион Галисия е известен с ястието Patatas Revolconas – картофено пюре с пипер и хрупкав бекон. Друго традиционно е боб с морска храна, например – миди."
И една бърза рецепта за слушателите на Радио Варна от Карлос:
"Варя две-три минути зелен фасул, да стане крехък и хрупкав, варя картофи, смачквам ги леко и ги разбърквам с фасула. Овкусявам със зехтин, сол и черен пипер. Това е едно от любимите ми ястия."
Карлос Касияс доказва, че успехът в кухнята е съчетание от страст, творчество и перфекционизъм, но и от здравословен баланс между амбиция и истински ценности. За него най-важното е да остане верен на себе си и да продължава да създава вкусни, уникални ястия, които носят радост и удоволствие на хората.
Който веднъж се увлече по ветроходството, го хваща т.нар. болест "ветроходство" и остава верен завинаги на този спорт. Това каза капитанът на ветроходния отбор на Медицински университет- Варна, Ангел Дипчиков. Съществува закономерност между спечелването на регата и поддържане на добър екипаж, каза той. Създаването на екипаж е едно голямо..
Интервю с Charlie Benante (ANTHRAX, PANTERA, THE VIOLENT HOUR) и Carla Harvey (THE VIOLENT HOUR, екс-BUTCHER BABIES) Какво се случва, когато старата и новата школа си подадат ръка? Отговрът е THE VIOLENT HOUR – проект на бившата BUTCHER BABIES Carla Harvey, с продуцент и участник барабнистът на ANTHRAX Charlie Benante. Преди година Carla..
Финансистът и предприемач Димитър Желев получи единодушна подкрепа от Общинския съвет за удостояването му със званието почетен гражданин на Варна заради постиженията му в сферата на финансите и индустрията, както и за участието му във възстановяването на фасадите и позлатените куполи на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Почетните звания и..
До 29 август 2025 г. варненци и гости на града ще могат да посетят пътуващата изложба „Следи от изчезване“, разположена в зеленината на Природонаучния музей. Изложбата е част от кампания, посветена на опазването на редки и застрашени животински видове в България. В центъра на експозицията са детайлни отливки на стъпки от диви животни, чието..
Национално антикварно изложение Варна-2025 г. се провежда на 8, 9 и 10 август, на алеите до Аквариума в Морската градина. Редки находки, безценни предмети и страстта към антиките ще съберат във Варна ценителите на историята. За първи път ще има участници от други държави. Редовни участници във Варна са Николай и Даниела Петрови от Стара..
Интервю с Thomas Vikström (BRAZEN ABBOT, THERION, екс-CANDLEMASS) Thomas Vikström, певецът на THERION, отново ще излезе пред родната публика. Този път като част от BRAZEN ABBOT. С тях ще отбележи 30 годишнината от излизането на дебюта на групата на Николо Коцев „Live and Learn“, в който Thomas Vikström има основно участие. Концертът ще бъде със..
Националното антикварно изложение Варна-2025 г. ще се проведе на 8, 9 и 10 август, на алеите до Аквариума в Морската градина. Редки находки, безценни предмети и страстта към антиките ще съберат във Варна ценителите на историята. За първи път ще има участници от други държави, разкри организаторът Ламбрин Сотиров, основател на Народно читалище..