Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ученици показаха как от остатъчни хранителни продукти стават кулинарни шедьоври

Ученици на възраст от 14 до 18 години се включиха в предизвикателството за усвояване на хранителни отпадъци.

От асоциация „Биомрежа“ проведоха конкурс и отличиха най-добрите. 

Това се случи благодарение на европейския проект FoodWISE.

Янка Димитрова и Кристияна Казанджиева от Биомрежа разказаха повече пред Ваня Славова:

Темата не е непозната за повечето деца, които участваха. Конкурсът го проведохме в рамките на два месеца. Трябваше, естествено, да се наблегне на темата за готвене с храни, които са почти пред изтичащ срок на годност или някой от тях с изтекъл, и с остатъци, хранителни отпадъци, които може да се използват и да се готви с тях. Толкова много интересни неща показаха децата.

-Сигурно сте попаднали на такива неща, за които вие самите не сте предполагали, макар и като големи. От детското като въображение, всичко може да се очаква

- Точно така. Затова ние решихме, точно заради въображението, за което вие говорите, да организираме този ученически конкурс.  И всички деца, които участваха в конкурса, трябваше, чрез рецептите, които изпълняват, да отправят някакво послание към връсниците си, пък и към родителите си, защото се оказва, че децата имат страхотна сила да променят семействата, в които живеят. Затова ние решихме, че ще се обърнем към тези деца и ще ги помолим да направят видео, как готвят и как използват такива храни. Да видим как използват остатъци, които са отпадъци не останали в чинията ти, ами отпадъци, докато готвиш, докато белиш моркови, лук и така нататък, обелките от тях да ги използваш, да направиш бульон, сос, да ги включиш в някакво ястие. И наистина ние събрахме 30 видеа, които дойдоха от абсолютно всички общини. Някои от тях са от тези малки общини, имаме обаче и такива, които са от Варна. Ние обявихме конкурса, всъщност, на страницата нашата Асоциацията "Биомрежа". 

Децата бяха много активни.

Започнаха да ни изпращат къде по-срамежливи, къде много емоционални и много умело направени видеа. 

30 клипчета събрахме и приключихме събирането на видеоклипове. 

 По-интересното обаче са идеите, които дадоха. Значи имаме, например, ученичка от девети клас отт професионална гимназия "Алеко Константинов" от Поморие, която буквално като кулинар обезкости цяло пилешко  бутче, което напълни със зеленчуците. След това от остатъците направи сос и абсолютно всичко, което детето беше си приготвило, го използва за самото ястие. Имахме видеа, като направени от професионален готвач до такива със съвсем елементарно белене на ябълка, съответно с подправяне с канела и захар и изпичане на обелките от ябълката. 

Имахме страхотно жури от трима души. Ще започна с Марияна Хаджиева. Марияна Хаджиева е от Варна. Тя е хранителен терапевт. Помага на хората да се борят със здравословни проблеми, с автоимунни заболявания, чрез храната. Вторият член на журито беше Наталия Николова, която пък е еколог от Академия за рециклиращо изкуство.  И третия член на журито беше Руен, който е готовач, който е само на 21 години. Но той учи гастрономия и кулинарни изкуства в Испания, в Сан-Себастиян. И той има страхотен опит в ресторанти Мишлен. Дори в момента работи в такъв ресторант с две звезди в Истанбул. Тоест ние събрахме хора с различна експертиза, които всеки за себе си оцениха креативността на децата, посланието, енергията, която имаше в тези клипове на млади хора, която е изключително заразяваща. 

- Колко ученици отличихте? 

-Отличихме шест видеа. Едното видео е групово. Всички видеа бяха много хубави. Те ще влязат в едно видео портфолио, което ние ще направим заедно с другите ни партньори от Гърция, Турция и Грузия, където в момента също тече ученическият конкурс или приключва на места. Имахме за задача да съберем по 30 видеа от страна и всъщност всички тези 120 видеа от четири страни ще влязат в нашето видео портфолио, което с много голямо удоволствие ще споделим с вас и през вашите мрежи с всички ваши слушатели. Ние сме сигурни, че от сега нататък всички тези деца и техните семейства, и техните роднини, ще имат друго отношение към разхищението на храна. 

- Това е всъщност целта на този проект? 

Точно така.

По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бизнесът иска компенсации заради издирването на черния леопард

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация призоваха държавата да компенсира загубата на хотелите и ресторантите на Шуменското плато, които бяха принудително затворени заради издирването на черния леопард. Доходите на заетите в бранша са застрашени заради блокадата, отменените събития, резервациите и драстичния отлив на клиенти...

публикувано на 06.07.25 в 15:20
Мястото на катастрофата в Разград

Прокуратурата ще иска мярка "задържане под стража" за младежа, причинил катастрофата с 3 загинали

Окръжната прокуратура в Разград ще настоява за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо младия мъж, причинил катастрофа с трима загинали, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. Младежът е на 19-годишна възраст. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че при управляване на моторно..

публикувано на 06.07.25 в 13:47
Красимир Вълчев

Просветният министър Красимир Вълчев: Предметът „Религия“ няма да се изучава задължително

Предметът „Религия“ няма да се изучава задължително, ще има алтернативна програма „Добродетели и етика“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за  Българското национално радио (БНР). „ В програмата ще могат да се включат всички деца, които желаят да учат „Религия“. Нито едно дете няма да учи „Религия“ против волята..

публикувано на 06.07.25 в 13:28

В Аврен събират опасни отпадъци от домакинствата

Община Аврен започва инициатива за разделно събиране на опасни битови отпадъци. Кампанията ще се проведе на 9 юли 2025 г. (сряда) от 10:00 до 16:00 ч. Мобилният пункт за предаване на отпадъци ще бъде разположен на ул. „Йордан Йовчев“ № 50 в Аврен. Целта е намаляване на вредното въздействие върху околната среда и опазване здравето на жителите..

публикувано на 06.07.25 в 12:40

Цените на основните хранителни стоки продължават да падат

Продължава тенденцията за спад на цените на основните хранителни продукти и тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, се понижава с 0,41 процентни пункта до..

публикувано на 06.07.25 в 12:24

Мобилни пунктове събират дървесни отпадъци във Варна

И днес варненци могат безвъзмездно да предават дървесни отпадъци от домакинствата. Мобилните контейнери са разположени на на две места в града, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. В район „Приморски“ локацията е на паркинга пред болница „Света Марина“, зад бензиностанцията, а в в район „Аспарухово“-  на ул...

публикувано на 06.07.25 в 12:18

Неделна фото разходка във Варна

Неделна фото разходка н от 17 часа във  Варна събира участници от всички възрасти. Темата на разходката отправя предизвикателство към желаещите да се включат начинаещи, любители и професионалисти с въпроса „Периферни хора?“. Избрани снимки ще бъдат включени в групова изложба на участниците. Разходката ще се води от модния фотограф Цанислав Христов...

публикувано на 06.07.25 в 09:57