Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За таратора с любов

Снимка: bg.wikipedia.org

Ако беше измислен във Франция сигурно тараторът щеше да бъде предлаган като "свеж детокс коктейл с конкасе от хидратираща краставица и натурален йогурт". Французите си имат друга студена супа с картофи, която носи засуканото име "вишисоаз". Тя обаче остава далеч зад родния таратор в класацията на престижното кулинарно издание TasteAtlas за най-добрите студени супи в света. Там той заема четвърто място. Така че, 30 години по-късно, пак сме четвърти в света, макар и не на футбол. И пак през лятото. Именно това е сезонът, в който специалистите препоръчват най-много да се консумира таратор заради полезните свойства на млякото и високото съдържание на вода в краставиците, които помагат за хидратация. 

Анкета сред варненци показа, че хората обичат таратора и той е пръв избор в жегите. 

"Хапвам го с повечко чесън, копър, както и с орехи. И нарязана на кубчета краставичка", коментира млада варненка.  

Важно е краставиците да са нарязани, а не настъргани, според известния кулинар Иван Звездев.Той съветва да ги посолим преди да ги смесим с млякото, защото така вкусът ставал по-добър. Друг трик е разбиването на млякото с телена бъркалка или пасатор, което дава кремообразност. 

Колкото по-гъст е тараторът, толкова по-добре. Макар че в някои заведения го предлагат и доста по-рядък. Това напомня за един шеговит надпис в столова, който гласи „Докато има вода в чешмата, ще има и допълнително таратор“. 

Тараторът, какъвто го познаваме днес, се е появил в българската кухня едва през 1956 година в "Книга за домакинята". Преди това с таратор се обозначават различни студени супи и сосове, които рядко съдържат кисело мляко и обикновено са на основата на оцет или орехи. В речника на Найден Геров „тараторът“ е обяснен като „студена чорба от краставици, чесън, орехи и оцет“ или както е известен още тлъченица. Самата дума „таратор“ има персийски корени и се смята, че рецептата дори е дошла от Близкия Изток. В чуждите кухни тараторът се среща с различни наименования, като "джаджак" в турската кухня, "дзадзики" в гръцката, "хлодник" в полската и "маст о хяр" в иранската. 

Още древните вавилонци са правили таратор с пъдпъдъчи яйца, а нубийците – с цвекло. В Сирия приготвят таратор с жито, в Ливан с мента, в Аржентина – с тиквички и авокадо, а в Неапол – с маруля и орехи. В Испания пък си имат вариация, наречена "Ахобланко", която се прави пак с вода и мляко. Слага се накиснат хляб, чесън, белени бадеми, винен оцет и се поднася с няколко зрънца грозде. От всичко изброено се убеждаваме, че нашия си таратор си е най-хубав и вкусен. 

Чуйте повече в репортажа в началото на публикацията

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо писмото на Мелания Тръмп до Путин развълнува света

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп изпрати „писмо за мир“ до руския президент Владимир Путин, призовавайки го, че „е време“ да се защитят децата и бъдещите поколения, съобщи Киев Пост. Според Фокс Нюз, които се сдобиха с текста на писмото, то е било лично предадено от президента Доналд Тръмп на Путин преди важната им среща в Анкоридж,..

публикувано на 17.08.25 в 13:19

Опасен астероид ще премине близо до Земята

Потенциално опасният астероид 2025 PM ще премине близо до Земята на 17 август, съобщи Лабораторията по слънчева астрономия към..

публикувано на 17.08.25 в 09:52

15 изложба на "Модел клуб - Варна"

За 15-ти път "Модел клуб - Варна" ще направи своята годишна изложба. Мястото по традиция е зала "Север" на Археологическия музей в града. Откриването е на 17 август от 15 часа.  Секретарят на "Модел клуб - Варна" Ивелин Ценов каза за Радио Варна, че изложбата е национална и се чака и междунардно участие. Ще бъдат показани модели и макети на самолети,..

публикувано на 16.08.25 в 12:42

Спорт, адреналин и музика на първия Морски фест Варна 2025

Плажът в квартал „Аспарухово“ се превърна в истинска спортна арена за първото издание на „Морски фест Варна 2025“, организирано от дирекция „Спорт“ към Община Варна по повод празника на града – Свето Успение Богородично. През целия ден посетителите се включваха в демонстрации, обучения и открити тренировки, турнири по различни видове плажни спортове,..

публикувано на 15.08.25 в 18:13
Варна

Празникът на Варна и хората

Варна е много хубав град, но напоследък има много проблеми. Обичаме своя град и ще се борим за него, казаха някои варненци, запитани затова как го виждат днес. Няма инфраструктура, пренаселен и презастроен е и друго често срещано мнение. Чуйте повече в анкетата на Даниела Стойнова:

публикувано на 15.08.25 в 15:19

Варна - морската столица, наричана българската Ница преди 100 години

Варна е наричана "морската столица" на България още от 1921 година, припомни Марианна Александрова, преподавател в Колежа по туризъм, в празничното изнесено студио на Радио Варна и предаването "Новият ден". Тогава започва по-стихийното развитие на туризма, появяват се първите статистически бюра в туризма, каза още тя. Доста чуждестранни инвестиции са..

публикувано на 15.08.25 в 10:14

Студенти от ТУ-Варна създадоха приложение, показващо качеството на морската вода (ВИДЕО)

Студенти от Технически университет – Варна създадоха екологичното приложение "I SEE SEA".  То е разработено в направление Citizen Sciencе, което цели да насочи вниманието на местните общности към екологичните проблеми и да спомогне за тяхното разрешаване. Платформата предоставя възможност на потребителите да сигнализират за наличие на замърсяване по..

публикувано на 15.08.25 в 09:40