Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За таратора с любов

Снимка: bg.wikipedia.org

Ако беше измислен във Франция сигурно тараторът щеше да бъде предлаган като "свеж детокс коктейл с конкасе от хидратираща краставица и натурален йогурт". Французите си имат друга студена супа с картофи, която носи засуканото име "вишисоаз". Тя обаче остава далеч зад родния таратор в класацията на престижното кулинарно издание TasteAtlas за най-добрите студени супи в света. Там той заема четвърто място. Така че, 30 години по-късно, пак сме четвърти в света, макар и не на футбол. И пак през лятото. Именно това е сезонът, в който специалистите препоръчват най-много да се консумира таратор заради полезните свойства на млякото и високото съдържание на вода в краставиците, които помагат за хидратация. 

Анкета сред варненци показа, че хората обичат таратора и той е пръв избор в жегите. 

"Хапвам го с повечко чесън, копър, както и с орехи. И нарязана на кубчета краставичка", коментира млада варненка.  

Важно е краставиците да са нарязани, а не настъргани, според известния кулинар Иван Звездев.Той съветва да ги посолим преди да ги смесим с млякото, защото така вкусът ставал по-добър. Друг трик е разбиването на млякото с телена бъркалка или пасатор, което дава кремообразност. 

Колкото по-гъст е тараторът, толкова по-добре. Макар че в някои заведения го предлагат и доста по-рядък. Това напомня за един шеговит надпис в столова, който гласи „Докато има вода в чешмата, ще има и допълнително таратор“. 

Тараторът, какъвто го познаваме днес, се е появил в българската кухня едва през 1956 година в "Книга за домакинята". Преди това с таратор се обозначават различни студени супи и сосове, които рядко съдържат кисело мляко и обикновено са на основата на оцет или орехи. В речника на Найден Геров „тараторът“ е обяснен като „студена чорба от краставици, чесън, орехи и оцет“ или както е известен още тлъченица. Самата дума „таратор“ има персийски корени и се смята, че рецептата дори е дошла от Близкия Изток. В чуждите кухни тараторът се среща с различни наименования, като "джаджак" в турската кухня, "дзадзики" в гръцката, "хлодник" в полската и "маст о хяр" в иранската. 

Още древните вавилонци са правили таратор с пъдпъдъчи яйца, а нубийците – с цвекло. В Сирия приготвят таратор с жито, в Ливан с мента, в Аржентина – с тиквички и авокадо, а в Неапол – с маруля и орехи. В Испания пък си имат вариация, наречена "Ахобланко", която се прави пак с вода и мляко. Слага се накиснат хляб, чесън, белени бадеми, винен оцет и се поднася с няколко зрънца грозде. От всичко изброено се убеждаваме, че нашия си таратор си е най-хубав и вкусен. 

Чуйте повече в репортажа в началото на публикацията

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири дни Балчик е "Море от ритми"

Над 1200 са участниците и още толкова придружаващите лица в 15-тото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който започна тази вечер в Балчик. Те се състезават в  шест раздела: „Автентичен фолклор” ,  „Сценична раздумка" ,  „Обработен фолклор” ,  "Народно пеене" ,  Клубове за народни хора ,  Международни , и са представители на..

публикувано на 19.09.25 в 19:12

Между 50 000 и 500 000 евро могат да получат български проекти и фирми за космически технологии

Български фирми и университети ще могат от 6 октомври до 14 ноември да кандидатстват по новата тръжна процедура на Европейската космическа агенция. Това съобщи  във Варна проф. Георги Ангелов, заместник-министър на иновациите и растежа, който представи условията по време на информационен ден във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“...

публикувано на 19.09.25 в 17:41

Във Варна идва Ескейп стая на колела, представяща в какви условия живеят жертвите на трафик на хора

Пътуваща "Ескейп стая на колела"  (Escape Truck)  ще обикаля страната от днес  до 9 октомври.  Тя представлява ТИР, чиито транспортен контейнер е трансформиран отвътре в модел на помещение, представящо в какви условия попадат и биват поставен да живеят най-често жертвите на трафик на хора.  Сценариите на играта са вдъхновени от реални истории на..

публикувано на 19.09.25 в 16:15

Микросметище се образува в централен район на Варна

Микросмкетище се е образувало в района на кръстовището на улиците "Юрий Венелин" и "Даме Груев". П роблемите с извозването на отпадъците зачестяват, изказа възмущението си Геновева Петрова, живееща в квартала. Съдовете за разделно събиране на стъкло и хартия са били почистени наскоро, останалите контейнери от седмици не са обслужвани, твърди тя...

публикувано на 19.09.25 в 13:15

Шеф Калоян Колев ще представи България на Световната купа по паеля във Валенсия

Българският готвач Калоян Колев ще представи страната ни по време на Световната купа по паеля. Съревнованието по приготвяне на традиционното испанско ястие ще се проведе на 20 септември 2025 г. във Валенсия. В  родината на паелята ще се проведе едно от най-значимите културни събития в света. България ще има своя представител за втора поредна година,..

публикувано на 19.09.25 в 12:42

12 читателски гнезда в Нощта на литературата във Варна тази година

Нощ на литературата завладява Варна в предстоящата седмица с четиридневна програма от 23 до 26 септември. Срещи с писатели, илюстратори и преводачи, изложби на български и чешки илюстратори с акценти върху детската книга и класическата музика, както и ексклузивна прожекция на германско късометражно кино са сред събитията, които градят мост между..

обновено на 19.09.25 в 12:34

Във Варна на „Пеша фест“ автомобилите отстъпват за ден

На 22 септември (понеделник) от 11:00 до 20:00 ч. в пространството между Община Варна и Икономически университет (участък от пътните платна на булевардите „Сливница“ и „Княз Борис I“) автомобилите отстъпват за ден, за да дадат път на спорта, култура и зелените практики на инициативата „Пеша фест“ 2025. Събитието е градски фестивал, част от Европейската..

публикувано на 18.09.25 в 17:34