На 22 юли Православната църква почита паметта на света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна, която изцелява бесове.
В житието ѝ се разказва, че когато Исус Христос извършвал чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото ѝ седем бесове, с което я излекувал.
От този момент нататък Мария следвала Исус до смъртта му и била първата, която видяла празния му гроб и първа чула думите на възкръсналия Христос.Така тя става и първата вестителка на Възкресението на Исус. На нея се приписва първият възглас “Христос воскресе!”.
След Възнесението Господне Мария Магдалина прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в постоянна молитва и била свидетелка на първите успехи на християнското учение в Йерусалим. Пълна с усърдие и вяра, тя сама проповядвала словото Божие и посещавала различни страни. Църковното предание говори, че посетила и Рим, и че поднесла на императора Тиберий червено яйце, като му казала: "Христос воскресе!" и му разказала за кръстната смърт на Господа.
Още от старо време имало обичай у юдеите, особено у бедните, да поднасят яйца на свои познати, приятели и покровители в деня на рождението им и на Нова година. Това се смятало като израз на радост и уважение от людете, които не са могли да поднесат по-скъпоценен дар. По примера на св. Мария Магдалина у християните влязло в обичай да се даряват един другиму червени яйца за спомен на Христовото Възкресение.
От Рим св. Мария Магдалена дошла в Ефес, където до самата си смърт помагала на св. Йоан Богослов в неговите апостолски трудове. В V век нейните мощи били преместени от Ефес в Цариград.
Името на светицата се извежда от “Магдала” на иврит Magdala Nunayya или Магдала на рибарите (името на града идва от “migdal” – колона) е град в Галилея, за който се счита, че е домът на Мария Магдалина.
На този ден имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.
В България имаме нужда от въвеждането на диференцирано данъчно облагане. Само така регионите и областите далеч от София ще могат да усетят икономическия растеж. Това коментира за Радио Варна Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания при БАН по повод идеята, заложена в проектобюджета за 2026 г. за увеличаване на данъчно -..
След успешния дебют с първата си книга, младата авторка, родена и израснала във Варна - Мерия Мирчева, се завръща с новия роман "Добре, че Мина". Действието се развива на къмпинг край Варна, в района на Ракитника , като сюжетът преплита две времеви линии. Част от историята отвежда читателя и в София . Главната героиня Мина..
На 3 ноември възпоменаваме преподобни Пимен Зографски, наричан още и Софийски. За живота и делото на св. Пимен знаем от достигналото до нас житие, писано от ученика му Памфилий – открито в началото на 30-те години на ХХ век в библиотеката на Зографския манастир в Атон. Според житието, свети Пимен е роден около 1545 г. в София. Като млад учил четмо и..
Изчезнал преди повече от десетилетие мъж от Русе, който е бил обявен за починал, е открит жив в Пирин планина. Той е бил намерен от служители на Паркова дирекция „Пирин“, които забелязали палатка извън обозначените зони и извършили проверка. При опита да установят самоличността му, мъжът реагирал агресивно, което наложило намесата на полицията. След..
На 1 ноември във Варна ще се състои третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..
Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..
Цветомир Добрев и Стефан Добрев са двама братя-кулинари, за които кулинарията е потомствен занаят, а отношението към морската храна - специално. Двамата добиха популярност от кулинарно предаване, имат много почитатели в социалните мрежи, където и двамата правят съпричастни своите последователи с магията на морската кухня и тънкостите в нейното..