Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Варненският фестивал на крафт бирата с трето издание

Единадесет дни занаятчийска бира, вкусна храна и рок музика

Октомври е месецът на бирените фестивали - като започнем от мюнхенския флагман Октоберфест и стигнем до родните градски събития, посветени на пенливия еликсир, които с всяка изминала година стават все повече. На 9 октомври около фонтаните до Община Варна ще се открие третото издание на варненския фестивал на крафт бирата, който ще продължи 11 дни с работно време от 11 до 22 ч. всеки ден. Организатори са Българска стрийт фууд асоциация, „Улицата на готвачите” и клуб Spirit Of Rock. Тази година събитието е централна спирка на фестивала "Spirit Of Rock на колела", което означава, че добрата крафт бира и вкусната храна ще бъдат допълнени с качествена рок музика.

 Целта на фестивала е подпомагането на малките български пивоварни, популяризирането на техните собствени и уникални марки бира и запознаване на публиката с предимствата на крафт бирата. Посетителите ще имат възможността да се запознаят с най-новите тенденции в крафт пивоварството и ще могат да опитат невероятни местни и световно известни марки занаятчийска бира, както и с новите български пивоварни. Ще могат да се опитат специално направени за събитието малки варки, а това издание включва също демонстрации за варене на бира на живо, както и богата информационна част, включваща дискусии и лекции от едни от най-добрите български пивовари.

На всеки бирен фестивал храната играе важна роля, а за вкусното преживяване тази година ще се погрижат местни и гостуващи кухни със специално подготвени за случая менюта.

Крафт бирата е занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е, че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и носи друго усещане за бира. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%.

Гергана Пенева (Улицата на готвачите, Българска стрийт фууд асоциация), Недко Янков (клуб Spirit Of Rock) и Пламен Обретенов (пивоварна Тетрапод) разкриват още подробности около третото издание на варненския фестивал на крафт бирата. За културата на крафт бирата, която вече е навлязла дълбоко в социалния живот и в България, за вкусната храна и за музикалната програма на фестивала чуйте повече в разговора в началото на статията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радомир, Миша и Елина Райнова от Сдружение

Фестивалът на адаптираните спортове за хора с увреждания "Щък тук-там: Адаптирай се!" за първи път и в училище във Варна

На 1 ноември във Варна ще се състои  третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..

публикувано на 01.11.25 в 10:00

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са за неизплатени заплати и неправомерни уволнения

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева  При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..

публикувано на 31.10.25 в 19:52

Братята Цветомир и Стефан Добреви - за морската храна с любов

Цветомир Добрев и Стефан Добрев са двама братя-кулинари, за които кулинарията е потомствен занаят, а отношението към морската храна - специално. Двамата добиха популярност от кулинарно предаване, имат много почитатели в социалните мрежи, където и двамата правят съпричастни своите последователи с магията на морската кухня и тънкостите в нейното..

публикувано на 31.10.25 в 14:20

"Лайкфабрика" или как лайковете се превръщат в новата валута за труд, идеи и креативност

Двудневна креативна лаборатория "Лайкфабрика" ще се проведе на 1 и 2 ноември в споделено  пространство в централната част на Варна. В нея креативни младежи учат как да използват социалните медии и изкуствения интелект не за забавление, а за развитие, изява и идеи с кауза. Това обясниха за Радио Варна и предаването "Новият ден" Н урхан..

публикувано на 31.10.25 в 12:35

Ден на отворените врати в Института по океанология във Варна

Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" към Българската академия на науките обявява Ден на отворените врати по случай Международния ден на Черно море от 10 до 16 часа днес.  Екипът на Института кани всички граждани, ученици, студенти, любители на морската наука и природата.  Ще можете да разгледате лаборатории към различните секции на..

публикувано на 31.10.25 в 08:48

Слънчево време с температура от 22 градуса в последния ден на октомври

Очакваните максимални температури на въздуха днес са от 18° до 23°, за Варна около 22°. Температурата на морската вода е между 16° и 18°.  По Черноморието ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Вълнението на морето ще е 2 бала.  Във Варна най-високата температура на днешния ден / 29.0°/измерена през 1992 година, а най-ниската /-1.0°/..

публикувано на 31.10.25 в 06:27

Upgrade your look – мъжките официални обувки, които всеки гардероб трябва да има

Обувките са финалният щрих, който може напълно да преобрази една мъжка визия. Те говорят за стил, внимание към детайла и личен вкус – качества, които никога не остават незабелязани. В света на мъжката мода официалните обувки не са просто необходимост, а израз на увереност и елегантност. Независимо дали става дума за бизнес среща, специален..

публикувано на 30.10.25 в 16:27