Какви са рисковете от климатичните промени

Световни организации в свои официални доклади заявяват, че е много вероятно 2023 година да е най-топлата в метеорологичната история. От май досега в световен мащаб месеците са с рекордни температури. "В България, разбира се, не е точно..

публикувано на 23.11.23 в 15:29

Количеството на незаконно добитата дървесина у нас продължава да е притеснително високо

Незаконната сеч е световен проблем, който води след себе си сериозни екологични, социални и икономически въздействия, посочват от WWF. Тя вреди на горите, горското биоразнообразие и еко системните услуги, в ущърб е на интересите  на местните хора и..

публикувано на 09.11.23 в 16:46

Видинчани оценяват качеството на въздуха като добро

Гражданско наблюдение на качеството на атмосферния въздух е извършено във Видин. Проведено е от екип доброволци, които са разговаряли с гражданите, каза Мария Великова, ръководител на екипа, извършил наблюдението. Наблюдението е започнало през..

публикувано на 02.11.23 в 16:25

Александър Скалд представя "Вой" във Враца

Във Враца ще бъде представена книгата "Вой". Това е дебютният роман на младия еколог и писател Александър Петров, който пише под псевдонима Александър Скалд. "Създаването на книгата беше провокирано от това, че дълги години чаках да..

публикувано на 26.10.23 в 16:21

Нарастват случаите на екстремно време в България

Средната температура на повърхността на Земята се е повишила с 1,1°С спрямо края на 19 век. Лятото на 2023 г. в Северното полукълбо бе най-топлото в историята на метеорологичните наблюдения, докато това на 2022 г. бе най-топлото в Стария континент, а..

публикувано на 26.10.23 в 16:17

Близо 50 проверки само за месец извърши ДГС - Видин

От началото на октомври до момента служители на Държавно горско стопанство (ДГС) - Видин са извършили 47 проверки. 32 от тях са на моторни превозни средства, 15 са на обекти за добив на дървесина, каза директорът на горското стопанство Радослав..

публикувано на 26.10.23 в 16:12
Отпадъци до чешмата край село Ботево

Конкурс търси най-активния клас на България

Фондация "Отворен час" обяви национален конкурс за най-граждански активния клас на България за учебната 2023-2024 година  "Пази Природата Пази България". Това е кампания за насърчаване на ранната гражданската активност на децата, защото активният..

публикувано на 19.10.23 в 17:12

Какво работи лесовъдът учиха деца от Враца

Урок по горска педагогика с ученици проведоха Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и Северозападното държавно предприятие. Сега, през есента се засаждат дърветата и се събират семена за създаване на фиданки. Това беше и причината горските..

публикувано на 19.10.23 в 17:08

Турнир по риболов за деца се проведе до Монтана

На язовир "Долна вода" до Монтана се проведе традиционното състезание по риболов за деца, което организира Националното ловно-рибарско сдружение (НЛРС). Турнирът премина под мотото "Детето риболовец може без дрога”. Според организаторите язовирът е..

публикувано на 19.10.23 в 16:56

В Мездра събират отделно едрогабаритни отпадъци, дрехи и обувки

В Мездра традиционно се провеждат кампании за събиране на ненужни дрехи и обувки, както и на едрогабаритни отпадъци. Който иска да дари дрехите, които не носи, може да ги занесе в Общинския център за социални услуги. След това те се предоставят на..

публикувано на 12.10.23 в 15:45