Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следят вноса на храни на граничните пунктове във Видин

"Има потенциален риск през граничните пунктове на вътрешните ни граници с ЕС да преминат опасни храни", каза за РАДИО ВИДИН д-р Боян Цолов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. По думите му съгласно заповед на министерството на земеделието и храните, всички хранителни стоки, които преминават през граничните ни пунктове, трябва да бъдат описвани, независимо дали са през вътрешните или външните ни граници с ЕС.

"Най-вероятно след случая с опасното месо, хванато на гръцката ни граница, ще се засили контролът и на другите гранични пунктове"- предположи д-р Цолов. Той допълни, че ако има съмнения за подобна практика и на граничните пунктове във Видинско, ще се търси съдействието на експертите от Дирекцията. "До момента нямаме такива сигнали от Гранична полиция и Митницата", добави д-р Боян Цолов.

От 4 години по граничните пунктове на вътрешните ни граници няма никакъв контрол за вноса на хранителни стоки, защото през тях се осъществява свободно движение на стоките. В област Видин има два гранични пункта, които са на външна граница- на Връшка чука и на Брегово. Месни и млечни продукти могат да преминават само през граничен пункт Брегово. За целта преди четири години там бе изграден ветеринарен пункт за 1 200 000 евро по линия на ФАР. За тези години, обаче, през него не е минала нито една пратка, която подлежи на ветеринарен контрол, допълниха още от агенцията.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Читалището във Видин обяви конкурс за есе

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин , със съдействието на Регионално управление на образованието,  обявява  Литературен конкурс за есе п о повод Деня на народните будители, 1 ноември . Темата е "Народните будители и техните поуки".  Право на участие имат всички ученици от V до ХІІ клас.  Литературните творби в обем до 2 стандартни..

публикувано на 08.10.24 в 16:54

Прокуратурата обвини мъж за грабеж в игрална зала в Оряхово

Районна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем 26-годишен мъж по досъдебно производство за извършен грабеж . Престъплението е извършено тази сутрин, около 05:30 часа в игрална зала в Оряхово . Извършителят заплашил с нож крупие в обекта и отнел 3302 лева от оборота.  Задържаният за престъплението мъж е направил самопризнания и..

публикувано на 08.10.24 в 16:34

Подвижна секция ще има на изборите за кмет в Габровница

Назначиха една подвижна секция за извънредните избори за кмет в монтанското село Габровница . Вотът е на 20 октомври. Общинската избирателна комисия в Монтана назначи една подвижна секция от 6-ма членове за кметските избори в Габровница. Десет жители на селото са изявили желание да гласуват в домовете си поради невъзможност да отидат до..

публикувано на 08.10.24 в 15:06

"Дунавски изгрев" е новата книга на видинчанина Петър Петров

Краеведът от Видин Петър Петров издаде н ова книга със заглавие "Дунавски изгрев" . Изданието е сборник, в който авторът събира свои и чужди разкази, поезия, статии и афоризми от региона. Чрез книгата се старая да преоткривам видинската литературна история, каза  Петър Петров : "Те са едно богатство на нашия край и в техните творби са..

публикувано на 08.10.24 в 15:00

Монтана отбелязва Деня на архивиста с две изложби

Две изложби ще бъдат представени в Държавен архив - Монтана  на 10 октомври . Поводът е Денят на архивиста, който се отбелязва на тази дата. Събитието ще включва представяне на дигитална експозиция „Георги Йорданов - първият директор на Държавен архив - Монтана. Живот и дело“ по повод 95 години от неговото рождение и откриване на художествената..

публикувано на 08.10.24 в 14:24

Предстои туристически поход до местността Речка във Врачанско

Предстои поредното издание на похода до Речка , анонсираха организаторите от общинската управа във Враца. За поредна година деца и младежки от учебните заведения в града ще се включат в похода до местността Речка, който ще се проведе на 12 октомври (събота). Началото е в 08:00 часа, пред паметника "Лъвчето", откъдето участниците ще..

публикувано на 08.10.24 в 12:30

Полицията задържа трима души за отвличане на мъж от Монтана

Двама мъже и жена са задържани като съпричастни към отвличане с лек автомобил на монтански жител .  Престъплението е извършено вчера, 7 октомври. Сигналът е подаден на телефон 112 в 12:42 часа от жител на кв. „Кошарник“. Той съобщил, че пред автоморга в Монтана възникнал скандал и саморазправа между неговия брат, на 37 години, и двама мъже...

публикувано на 08.10.24 в 11:52