Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца привлича туристи с виното и хляба на трибалите

Враца предприе нови стъпки в привличането на туристи към региона. Градът ще предлага на наши и чужди туроператорски фирми няколко нови туристически пакета, разработени така, че да обхващат тематични посещения и опознаване на региона от различни гледни точки. Двудневните пакети са 4 на брой. Това са: “Хлябът на трибалите” ; "Древната писменост на трибалите“, „Виното на трибалите“ и „Враца - красотата на природата“.
По първия пакет туристите пристигат в мездренското село Типченица, откъдето е предвидено пътуване и посещение на действаща воденица в село Зверино и на манастира "Седемте престола". Вечерята е в магерницата на манастира с дегустация на национална българска кухня. На следващия ден е обходът на "Калето" в Мездра с беседа за обекта и демонстрация на приготвяне на хляб от едрозърнестата древна пшеница лимец - хлябът на племето трибали, обитавали тези земи. Обиколката завършва във Враца с посещение на местността "Градището", където от няколко години текат активни археологически експедиции. Под светлината на факли и допълнителни декори за туристите вечерта е подготвена артистична възстановка на дионисиев ритуал "Магията на виното" и впечатляващо огнено шоу.
Вторият пакет "Древната писменост на трибалите" старитра от село Горна Бешовица и посещение на местността "Шупловица" край село Царевец и пещерата със скални рисунки. Вечерта туристите ще дегустират местни храни и напитки в горска вила, на следващия ден ще посетят къщата на баба Илийца в село Челопек, а след това ще стигнат и до историческия връх Околчица. В програмата е включен обход и на природната забележителност Божия мост край село Лиляче, където вечерта има отново огнено шоу и Дионисиев ритуал.
Третият пакет "Виното на трибалите" почти следва първият, но акцент в него е посещение на винарна във Враца и посещение на една от забележителностите на града - "Хижата".
Четвъртият двудневен пакет "Враца - красотата на природата" стартира отново от село Типченица и включва разглеждане на природния феномен Ритлите край село Люти брод, връх Околчица над Враца, пещерата Леденика, прохода „Вратцата“ в местността „Градището", вечеря на открито в туристически заслон край града, посещение на манастира "Иван Пусти" и на Божия мост.
Тридневните обиколки на региона са озаглавени „Враца - град като Балкана - древен и млад“ и са в два варианта. В предложението влизат настаняване в хижа във Врачанския балкан, възможност за езда, посещение на пещерата Леденика и обход на екопътеки, посещение на Божия мост и Куртпашовата кула в града, на Етнографския музей и част от природните забележителности, включени в двудневните пакети.
Очаква се тези туристически пакети да бъдат предложени и включени в новия туристически сезон за Враца. Част от демонстрациите и атрактивните ритуали бяха представени на провелата се туристическа борса в София "Ваканция Спа Експо `2012". А Дионисиевият ритуал получи отличие от Министерството на икономиката и туризма като най-атрактивен и впечатляващ подход за привличане на туристи.
По публикацията работи: Eва Каралийска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кола удари възрастен пешеходец във Вършец

84-годишен пешеходец от Вършец пострада, след като бе ударен от лека кола. Инцидентът е станал на кръстовище в курортния град. От началото на годината в област Монтана са станали 26 тежки пътни инциденти с пешеходци, като трима са загинали. Възрастният човек е ударен по непредпазливост от лек автомобил, управляван от 52-годишен водач, при..

публикувано на 01.10.24 в 12:03

Скок на заразените с COVID-19 има в област Враца

Почти тройно са се увеличили регистрираните случай на COVID-19  в област Враца , съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Общо 11 са положителните проби за коронавирус през миналата седмица, а по-миналата са били четири. Според медици, случаите са много повече, но поради лекото протичане на заболяването не се стига до тестване и често не се търси..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

Симфониета-Враца посреща Клавирно дуо "Атмосфери"

Клавирно дуо "Атмосфери" ще гостува на Враца на 3 октомври.  Концертът е от 19:00 часа в градската зала, под надслов „Брамс през XX И XXI век“. Пианистките Мила Михова и Александра Дичева ще свирят заедно със Симфониета-Враца,  под диригентската палка на маестро Константин Илиевски, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. В програмата са..

публикувано на 01.10.24 в 10:34
Снимката е с илюстративна цел

Отлага се тестването на системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG- Alert, насрочено за 11:00 часа днес, се отлага, съобщават от МВР. Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, посочват от ведомството.

публикувано на 01.10.24 в 10:24

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора . Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях.  Днес ще ви срещнем с двама работещи пенсионери от Враца ...

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42