Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмичен обзор в "Добре казано"

Ето как ние от РАДИО ВИДИН видяхме отиващата си седмица:

Враца и Белоградчик участват в 27-то международно туристическо изложение The Tourism Fair of Romania, което продължава до 18 март. Регионът ни е част от българските EDEN дестинации. Това са малко познати и нови маршрути в различни общини, с акцент върху културно-историческия туризъм и богатството на природните им ресурси и ще бъдат представени от министерството на икономиката енергетиката и туризма. В изложението тази година участват 25 държави, като се очаква общият брой на посетителите да надхвърли 30 хиляди.
 
С нов кмет и, разбира се, с нови очаквания, започна седмицата за жителите на село Радовене, община Роман. Кандидатът на ГЕРБ Милчо Кузманов е новият управник на селото. Той бе избран със 128 гласа, при избирателна активност 85%.

Започна вторият етап от партньорската проверка за сигурността на АЕЦ "Козлодуй". Директорът на централата Александър Николов, заяви, че изготвеният вече Национален доклад за състоянието на централата е положителен и той няма съмнения и притеснения относно обективността на доклада.

Кметът на Враца Николай Иванов се завърна от посещението си в германския град Улм, провинция Баден Вюртенберг. По време на визитата си той е получил уверение, че община Враца ще получи безвъзмездна експертна помощ по време на изграждането и реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води по проекта за водния цикъл на града.

За пореден път във Видин, по повод 164-та годишнина от Унгарската революция от 1848-1849 година и националния празник на Унгария, пристигна унгарският посланик Юдит Ланг. На тържествената церемония тя поднесе цветя на паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут и произнесе слово на български език.

Друг символ на Видин- театърът- показа, че го има. Конкурс "120 години Видински драматичен театър" обяви на пресконференция директорът на театъра Ирина Флорова. Конкурсът е за събитие, с което да бъде отбелязана, макар и със закъснение, годишнината от построяването на първата в България театрална сграда- тази на видинския театър. Ирина Флорова поясни, че театърът е част от живота на Видин повече от век и е редно гражданите, които го обичат, също да участват със свои идеи.

Ученици, учители и родители се включиха в отбелязването на 41 години от създаването на ПМГ "Иван Ценов" във Враца. Празничната програма бе изпълнена с различни прояви през цялата седмица.

Възпитаниците на езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца активно се включиха в отбелязването на седмицата на франкофонията. Една от проявите бе подредената във фоайето на училището кулинарна изложба базар с френски ястия, дело на учениците.

С подобаващо вълнение в Мездра отбелязаха 66 години от създаването на предучилищното възпитание. Фоайето на сградата на Общината бе облепено с фотографии от '70-те години на миналия век, представящи местните детски градини от онова време. Проведена бе и научно-практическа конференция "Детската градина - отговорност за бъдещето".

Роми протестираха пред сградата на Община Враца. Негодуванието бе предизвикано от разпореждане на местната управа да напуснат общинските бараки, които обитават- 17 ромски семейства са настанени в сграден фонд, който преди време е бил на лабораториите на ХЕИ Враца. Заповедта за извеждането на ромите от посочените сгради бе мотивирана с факта, че постройките са станали опасни, след като от тях са били извадени някои от дървените греди, на които се крепи покривната конструкция.

Във Видин бяха оповестени резултатите от дейността на Административния съд през 2011 година. 42 са делата по Изборния кодекс, в които в края на миналата година са оспорени решенията на Общинските избирателни комисии, каза председателят на съда Нели Дончева. До сега само изборите за общински съветници и кмет в община Белоградчик са били касирани от Върховния административен съд, но все още се чака окончателното решение.

През седмицата отбелязахме Световния ден на потребителите. Преобладаващата част от рекламациите се удовлетворяват от търговците, сочат наблюденията на служителите на регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите в Монтана. През миналия месец в Дирекцията са постъпили 30 писмени жалби от потребители, съобщи директорът й Елеонора Димитрова.

Общинският съвет на Лом освободи управителите на три здравни заведения в града- МБАЛ "Св. Николай Чудотворец", ДКЦ-1 и Медицински център "Здраве". В лечебните заведения ще бъдат направени финансови одити.
По публикацията работи: Гeргана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25