Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 март 2012 година

По традиция днес- на 22 март, отбелязваме първа пролет, макар астрономическата пролет да настъпи още на 20 март, в 7.14 часа.

"Слънчевото време ще се запази до края на седмицата, захлаждане и превалявания се очакват в неделя. Превалявания ще има и в началото на следващата седмица, като дневните температури ще се понижат с 4-5 градуса"- каза Леночка Ангелова от метеорологичната служба в Монтана.

Врачанското СОУ "Христо Ботев" отбеляза Световния ден на водата, като събра посланията на всички ученици върху хартиени цветя, съобщи за РАДИО ВИДИН Сияна Манчовска, ръководител на екоклуб "Детелини". Стихотворението "Пролет" на седмокласничката Габриела Стефанова, написано върху листа от картон, "порасна" по клоните на дърво, разположено в двора на училището.

Жива риба в значителни количества излезе от тръбите при пускането на фонтаните на централния площад "Жеравица" в Монтана- съобщи сътрудникът ни там Биляна Борисова. Предполага се, че заради ниските температури през зимата, рибата се е скрила в дълбоките места на язовир "Огоста", където са тръбите, водещи към фонтаните. При пускането им днес, рибките били засмукани се появили във фонтаните. От Общината обещаха да не безпокоят рибките- те ще са една от новите атракции за жителите и гостите на града.

Водата във Видинска област е с добро качество и в достатъчно количество, обясни Антон Петров, директор на дирекция здравни дейсности в РЗИ Видин, каго подчерта, че химическият състав на питейната вода се наблюдава и контролира двустранно- от ВиК Видин и РЗИ Видин.

Българската държава и "Росатом" ще разрешат въпроса за АЕЦ "Белене" на арбитраж. Това прогнозира в "Еко Свят" по РАДИО ВИДИН екологът Петко Ковачев. По-рано днес вицепремиерът Симеон Дянков каза за БНР, че "по време на министерското посещение в Москва преди месец българската държава е предупредила руснаците да очакват в скоро време официално становище за това, че АЕЦ "Белене" няма да се строи по този начин".

До края на лятото ще бъдат завършени 3 фотоволтаични парка в близост до Враца. Инсталациите за 2 от тях, които ще събират екологичната слънчева енергия, са разположени на около 400 декара в местността Коломановото, която се намира по пътя между Враца и Криводол.

Върховният административен съд отмени изборните резултати за общински съветници в Белоградчик. Делото бе образувано по касационни жалби, подадени от Общинска избирателна комисия Белоградчик. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не може да бъде обжалвано. Преди два дни ВАС потвърди избора на Борис Николов за кмет на Белоградчик.

Специална здравна програма се изготвя за работа с ромите във Видин. Заместник областният управител Елка Георгиева е убедена, че за общността са нужни здравни мениджъри, но те трябва да са заявени от общините в областта.

Като успешна оцени ваксинацията за полиомеолит, правена два пъти миналата година, д-р Владислав Владински, директор на Районната здравна инспекция Видин.
 
Научно-практическа конференция "Детската градина - отговорност за бъдещето" се проведе във Враца. Поводът - отбелязването на 130 години от откриването на първата детска градина в България. Конференцията е част от националната кампания на Министерството на образованието, младежта и науката "Участвам и променям". Организатори са Община Враца, Регионалният инспекторат по образование и врачанският филиал на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Отборът на Монтана загуби от "Арда" Кърджали с 3:1 гейма полуфинала за Купата на България по волейбол за мъже. В срещи от отложения 16-ти кръг на "А" група ФК "Монтана" падна у дома от "Черно море" Варна с 1:3, а "Ботев" Враца завърши 0:0 със "Светкавица" Търговище.
По публикацията работи: Eкип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблеми с назначаването на секционните състави в две общини в област Враца

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия. Репортаж на нашата..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
Бюро по труда- Враца

615 са безработните над 50-годишна възраст във Враца и Криводол

Хората над 50-годишна възраст без работа в общините Враца и Криводол са 615, показват данните на бюрото по труда през август. По-голяма част от тях са в града под Околчица, където 466 мъже и жени нямат постоянни доходи. 149 са безработните на 50 и повече години в Криводолско. От трудовата борса отчитат намаление на регистрираните с 36 души в..

публикувано на 29.09.24 в 08:19

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23

В Кула приеха отчета за изпълнението на бюджета

Общинският съвет в Кула прие отчета за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г. Кметът Владимир Владимиров съобщи: "Приходите на общината са в размер на 12 300 000 лв. Реализира се превишаване на приходите малко над 3 000 000 милиона лв., които са разпределени в делегираните от държавата дейности. Разликата плюс е от 500 000 лв., а в..

публикувано на 28.09.24 в 15:18

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С връчването на наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00