Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човекът, Природата и Религията в ХV екоконкурс във Видин

Над 100 ученици от всички видински училища присъстваха на раздаването на наградите в 15- тия видински Екоконкурс организиран от Туристическо дружество Бонония. 20 награди за принос към опазването на околната среда получиха ученици, студенти, еколози и журналисти. В конкурса бяха наградени есета на екологична и религиозна тематика, екооблекла, рисунки, видеофилм и фотоизложба, посветени на пещерата "Башовица", както и апликации от моделин, детски играчки и еко материали.

"Бог създаде човека да търси онова, което съдържа Света, като наука, красота и хармония, за да го обработва и се питае от него и живее щастливо. За голямо съжаление хармонията е нарушена, от нас човеците, поради алчност. Защото искаме да вземем много повече от онова което ни е необходимо! Затова повикът към съвременния човек и особено към вас е да се учите на екологична култура- да опазваме нашият дом, там където живеем", каза пред присъстващите НВП видинският митрополит Дометиан.

"Писах за борбата между Човека и Природата. Те трябва да живеят заедно, а не един срещу друг. Човечеството взима много повече, отколкото дава", каза за РАДИО ВИДИН осмокласничката от ПГОХ "Михалаки Георгиев" Роберта Николаева, която спечели наградата за есе на екологична тема- "Човек и природа".

В конкурса бяха оценявани и есета за житието на първият български екзарх Антим І. Поводът е 140-та годишнина от неговата интронизация.

"Всеки млад човек трябва да допринася за развитието на екологията и да знае историята си", допълни дванадесетокласникът Георги Любенов от ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин. Той получи специалната награда на журито за есето си, посветено на първия български екзарх Антим І.

Специална награда беше присъдена на оператора Генади Цоков за документалния филм, заснет в пещерата "Башовица".
По публикацията работи: Милен Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъж от Берковица е задържан за побой над майка му

Жител на берковския квартал „Раковица“ е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си , съобщават от полицията.  Сигналът за престъплението постъпил на вчера, 2 октомври, в 19:35 ч. в Районното управление в града.  Криминалистите установили, че докато гостувала в дома на дъщеря си през деня в същия..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Бяла Слатина

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда на територията на град Бяла Слатина , съобщиха от полицията. Седем екипа на Районното полицейско управление, с екипи от Жандармерията, извършват масови проверки в града срещу купуване на гласове . Проверяват се частни..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Стожери на българския език гостуват в Монтана

В Монтана организират среща-разговор с професор Румен Стоянов - поет, писател, дипломат, университетски преподавател и преводач на Маркес и Борхес, както и с Йордан Атанасов , главен редактор на вестник "Литературен глас". Модератор на срещата е писателят Мартен Калеев . "Това са двама човека, които със своята биография могат да се наредят..

публикувано на 03.10.24 в 09:36

Къща изгоря в Динковица

Къща е напълно изгоряла в село Динковица. Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Спасени са домашните животни на стопанина.

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Тече конкурс за ръководство на видинската болница

Д-р Ивета Найденова е единственият кандидат, допуснат до финалния етап по конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската МБАЛ "Св. Петка". Д-р Найденова управлява лечебното заведение от 2020 година и ако премине успешно третия етап на конкурса, който е събеседване,..

публикувано на 03.10.24 в 07:39

Във Враца обсъждат по-строг контрол на тротинетките

Предстои обществено обсъждане дали да се изземват и задържат индивидуални електрически и самобалансиращи превозни средства при установяване на нарушение от страна на водачите им. Това предвижда промяна в Наредба за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в община Враца. Документите заедно..

публикувано на 03.10.24 в 07:30

И днес няма да има водоподаване във Видинско

От 07:00 до 19:00 часа днес ще бъде преустановено водоподаването във видинските села Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово, Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и Акациево. Вода няма да има и в кв. „Нов път“ във Видин, както и в част от Западна промишлена зона на града. За същия период водоподаването в останалата част на град Видин ще..

публикувано на 03.10.24 в 07:26